İspanya’nın Barcelona şehrinde düzenlenen ve dünyanın en büyük mobil teknoloji kongresi olan MWC 2024 dün kapılarını ziyaretçilere açtı. Her yıl en yeni teknoloji ve ürünlerin görücüye çıkmış olduğu etkinliklerden kabul edilen GSMA Mobil Dünya Kongresi’nde bu yıl her ne kadar endüstriyel yenilikler ve suni zekâ teknolojileri ağırlığını hissettirse de ziyaretçilerin ilgi odağı akıllı robot köpekler, saydam ekranlı bilgisayarlar, ultra esnek telefonlar, uçuş için sabırsızlanan taksiler ve akıllı gözlükler oldu. Ek olarak fuarda neredeyse her şirket artırılmış gerçeklik teknolojilerini kendi iş süreçlerine iyi mi adapte ettiğini gösteriyordu. Suni zekâ uygulamalarının cihazlar arasındaki bağlantıları kullanarak insan hayatına daha çok entegre bulunduğunu göreceğimiz günler yaklaşırken ikimiz de Türk Telekom’un davetlisi olarak katıldığımız etkinlikte yeni teknoloji ve uygulamaları yerinde izledik. İşte o teknolojiler:

ŞEFFAF EKRAN GÖRÜCÜYE ÇIKTI

İşte yarının teknolojileri

Fuarda kullanıcılar Lenovo’nun suni zekâ ile donatılmış, saydam ekranlı dizüstü bilgisayarına ilgi gösterdi. Bir cam üstünde çalışıyormuş hissi veren ThinkBook Transparent Display’ın hem ekranı hem de klavye kısmı dokunmatik. Ek olarak Lenovo’nun tamamen kıvrılan ve insan bileğine bile sarılabilen akıllı telefonları da ilgi odağı idi.

UÇAN TAKSİ 5 YOLCU İLE HAVALANACAK

Cenup Koreli telekomünikasyon devi SK Telecom’un ABD’li Joby Aviation şirketi ile geliştirdiği hava taksi, ticari uçuşlar için gün sayıyor. Şirket aracı 2025’e kadar ticarileştirmeye çalışsa da mevcut havacılık kurallarının bu pazara iyi mi imkanlar tanıyacağı hemen hemen net değil. Dikey iniş kalkış yapabilen vasıta 5 yolcu kapasitesine haiz.

PİL SORUNUNA ÇÖZÜM BULDU

İşte yarının teknolojileri

Günümüzdeki akıllı telefon şarjları 3 bin ila 5 bin mAh içinde değişiyor. Sadece ABD merkezli Energizer, tam 28 bin mAh bataryaya haiz Hard Case P28K adlı modeli ise fuarda dikkatleri üstüne çekti. 122 saatlik konuşma ve 94 gün bekleme süresine haiz telefon, MT6789 işlemciden güç alıyor.

AKILLI OTOMOBİLİ AVRUPA’YA GETİRDİ

Xiaomi yeni otonom aracı SU7’i Barcelona’da sergiledi. Otonom sürüş sistemiyle ve akıllı şarj özellikleriyle dikkat çeken aracın geliştirilmesi için milyarlarca dolar harcandığını ifade eden Xiaomi Grup Başkanı Weibing Lu, 20 milyon kullanıcının hedeflendiğini söylemiş oldu.

EVCİL HAYVANINIZ BİR ROBOT OLABİLİR

İşte yarının teknolojileri

Fuarın ilgi odaklarından biri de akıllı robot köpekler oldu. Xiaomi’nin CyberDog 2’si, sempatik hareketleriyle dikkat çekti. Gıdığı sevindirilmiş olduğu vakit tepki veren, kendini sevdirmek için patilerini uzatan, mutlu olduğunda takla atan bu akıllı köpekler de yakın gelecekte evlere girebilir. Çinli şirket Unitree’nin geliştirdiği Unitree B2 ise daha endüstriyel kullanımlar için tasarlanmış.

HERKES İÇİN YAPAY ZEKÂ TEKNOLOJİSİ

Honor, yapay zeka destekli göz takip sistemi vasıtasıyla otomobilleri gözle takip edebilen Magic6 Pro’yu tanıttı. Hemen hemen kontrol aşamasında olan bu teknoloji, akıllı telefon ile göz takibinin gelecekte ortaya çıkarabileceği olasılıkları göstermesi açısından büyük ehemmiyet taşıyor. Ek olarak Honor’un telefonlara entegre etmiş olduğu yeni sistemler yardımıyla artık maillerinizi suni zekaya fazlaca daha ergonomik şekilde yazdırabileceksiniz.

GELİŞTİRDİĞİ ÜRÜNLERİ DÜNYAYA İHRAÇ EDİYOR

İşte yarının teknolojileri

Türk Telekom’un iştiraki Argela, Barcelona’da düzenlenen GSMA Mobil Dünya Kongresi’nde Azerbaycan’ın önde gelen operatörü Azercell’e yenilikçi ürünlerinin satışını gerçekleştirmiş oldu. Dünyanın en büyük mobil teknoloji fuarında gerçekleşen satış kapsamında Argela’nın yeni nesil network ve satın alan güvencesi ürünlerini sistemine entegre eden Azercell ağ kabiliyetlerini genişletiyor. Türk Telekom CEO’su Umut Önal, “Devamlı dönemin ötesinde bir kurum olma vizyonuyla, Türkiye’yi teknoloji üreten ve ihraç eden bir ülke olarak konumlandırmak için projelerimize devam ediyoruz. Teknoloji alanında öncü çözümlere imza atarak katma kıymet yaratan iştirakimiz Argela, geliştirdiği ürünler ve projelerle küresel arenada ülkemizin prestijine mühim katkı sunuyor. Azerbaycan’ın önder operatörü Azercell ile gerçekleştirdiğimiz bu ortaklık de bölgemizdeki ülkelere teknoloji deneyimimizi aktarmamızın en güzel örneği” dedi.

ÜST DÜZEY DENEYİM

Türk Telekom CEO’su Önal, “Mühim Ar-Ge emek harcamaları yürüten iştirakimiz Argela’nın geliştirmiş olduğu çözümler hem bölgemizde hem de dünya pazarında kullanılıyor” diye konuştu. Argela Network & Satın alan Güvencesi (NCA) platformunun yeni çıkan ürünlerini sistemine entegre eden Azercell, satın alan deneyimini en üst düzeye çıkarmayı hedefliyor. Gerçek Zamanlı İzleme (RTM), Hizmet Kalitesi İzleme (SQM) ve Satın alan Deneyimi Yönetimi (CEM) platformlarını barındıran Argela NCA Ürün Paketi, büyük veri analitiğine dayanan yapısıyla ağ operatörlerinin, ağları ve hizmetleri üstünde uçtan uca görünürlük elde etmelerine olanak tanıyor.

SÜRDÜRÜLEBİLİR TEKNOLOJİLER İÇİN BARCELONA’DA İŞBİRLİĞİ

İşte yarının teknolojileri

Türk Telekom, Barcelona’da çevresel sürdürülebilirliğe katkı elde eden yeni nesil yeşil şebeke teknolojilerinin ve uygulamalarının hayata geçirilmesi için ZTE ve Netaş ile ortaklık yapacağını duyurdu. Bu kapsamda GSMA Mobil Dünya Kongresi’nde bir araya gelen Türk Telekom, ZTE ve Netaş üst yönetimleri içinde iyi niyet anlaşması imzalandı. Türk Telekom CEO’su Umut Önal, “Kaynak optimizasyonu ve enerji tasarrufu sağlayacak projeler geliştirmeye devam ediyoruz” diye konuştu. İşbirliği kapsamında; mobil baz istasyonlarının altyapısında güneş enerjisi sistemlerinin kullanılmasına, suni zekâ tabanlı akıllı yazılım çözümlerinin uygulanmasına, yeni nesil sıvı soğutma teknolojisi kullanan veri merkezi sunucularının kullanılmasına ve PON portlarının akıllı algoritmalarla enerji tasarrufu sağlanmasına yönelik emek harcamalar yapılacak.

GİRİŞ FİYATI 966 EURO

Geçen yıl 88 bin kişinin ziyaret etmiş olduğu ve bu yıl 100 bin katılımcının hedeflendiği MWC’ye giriş tutarı 966 Euro olmasına karşın fuarda büyük bir kalabalık vardı.

(Toplam: 1, Bugün: 1 )