Ispanak, kış sebzelerinin en faydalılarından biri kuşkusuz. Bileşiminde A, C, B, E, K vitaminleri bulunan, demir yönünden zengin olduğu için kansızlık tedavisini destekleyen, sağlıklı çocuk gelişimine katkı sağlayan, dişleri ve kemikleri güçlendiren ıspanağı sofralarımıza çeşitli yemek tarifleriyle konuk etmeyi pek sevsek de onu temizlemek bazen çok zor gelebiliyor.

Halbuki salatalarda çiğ olarak da tüketebildiğimiz ıspanağın üzerindeki topraklardan, zirai ilaçlardan ve mikroplardan kurtulması çok önemli.

Öyleyse gelin, ıspanak en pratik ve en doğru şekilde nasıl temizlenir birlikte öğrenelim.

Ispanak nasıl temizlenir?

thedailymeal

thedailymeal

Birçok sebze ve meyvede olduğu gibi ıspanağı sadece suya tutarak temizlemeye çalışırsanız yanlış yapacağınızı söyleyerek işe başlayalım. Onu toprak ve çamurlardan kurtarmak bu kadar kolay olmayacaktır.

Ayrıca ıspanak yapraklarını tuzla ovma işleminden de uzak durmalısınız. Zira bu işlem ıspanağın tüm vitaminlerini öldürecektir. Ayrıca ıspanağı daha pratik olsun diye bulaşık makinesinde yıkayanlar da uzun vadede makinelerine zarar vereceklerdir, aman diyelim.

Peki onu nasıl temizlemeli? Adım adım anlatıyoruz.

Büyük bir kaba su doldurun ve yarım su bardağı elma ya da üzüm sirkesi ekleyin

livestrong

livestrong

Sirke yoksa karbonat da benzer işlevi görecektir.

Köklerini kestiğiniz ıspanakların yapraklarını bütün bir şekilde bu sirkeli suyun içine bırakın ve yarım saat bekletin

leaf.tv

leaf.tv

Sirke sayesinde kum suyun dibine çökecek ve ıspanağın kimyasallardan arınmasını sağlayacak

Yarım saatin sonunda ıspanak yapraklarını alın ve içinde temiz su olan başka bir kaba aktarın

Kabın dibinde hiç kum kalmayana kadar bu işlemi birkaç keztekrarlayın

Diğer bir deyişle ikinci aktardığınız kabın dibinde hala kum birikintisi görürseniz ıspanak yapraklarını başka bir su dolu kaba alın. Bu işlemi ıspanak artık kum bırakmayana kadar devam edin.

Son bir dikkat edilmesi gereken nokta daha; ıslak olan ıspanak yapraklarında bakteriler üreyebileceği için onu bu işlemlerin sonunda kurutmanız çok önemli. Onları derin bir süzgeç kabında kurutmanızı tavsiye ederiz.

(Toplam: 123, Bugün: 1 )