İşin içinde artık ast-üst ilişkileri, iş ortamındaki arkadaşlarıyla iletişim ve benzer şeklinde mevzular da vardır. Sorulduğunda birçoğunu esasen biliyoruz fakat uygulamaya geldiğinde birçok çalışan nezaket kurallarına uymuyor.
Küçük yaşlarda temel nezaket kurallarını almaya başlarız. Oturma, kalkma, selamlama, bir şey isterken ‘lütfen’ deme, yaşça büyüklerle konuşurken ve onlarla olan ilişkimizde saygılı olma şeklinde birçok mevzuda tembih almışızdır. Emek harcama hayatında bu genel kurallar hâlâ geçerli olduğu şeklinde, bazı hususi kurallar da var. Doğal bunlar da zaman içinde, şartlarla değişim gösteriyor. Eskiden müdürün, yöneticinin önüne çıkarken ceketin önü iliklenirken şimdi daha rahat bir tutum sergilenebiliyor sözgelişi.
Nezaket kuralları aslen bildiğimizi sandığımız sadece üstünde neredeyse asla düşünmediğimiz kurallar. Nezaket kuralları denildiğinde akıllara daha fazlaca oturmak–kalkmak, masa kültürü ve düzeni şeklinde toplumsal mevzular geldiğini belirten Zarafet Akademi’nin kurucusu olan ve bireysel, kurumsal alanda eğitimler veren Gökhan Dumanlı, ilk akla getirilmesi ihtiyaç duyulan şeyin yürüyüş, duruş ve selamlama bulunduğunu söylüyor: “Hemen sonra sırayla öteki kurallar birbirini takip ediyor. Okul ve iş yaşamı içinde bu şekilde bir eğitimden ne yazık ki geçilemiyor.
Şahıs ailesi ve çevresinden gördüklerini uyguluyor ve bu da ne yazık ki yetersiz kalıyor. Senelerdir iş ilanlarında kullanılan ‘prezantabl’ kelimesinin içinde ne olduğu nezaket kurallarını bilmek ve bu kuralları kişinin müracaat yapmış olduğu işte gösterebilme yetisidir fakat ne yazık ki hem adaylar hem de işverenler bunu görmezden geliyor.”
Nezaket Uzmanı Yaprak Tecir, yeni neslin iş hayatında nezaket kuralları mevzusunda fazlaca bilgili olmadığını sadece kendilerini geliştirmek mevzusunda fazlaca istekli olduklarını söylüyor.
En fazlaca çiğnenen nezaket kuralları hitap ve tanıştırma mevzusunda. Dumanlı, “İş hayatında ‘sen’ yoktur, ‘siz’ vardır. İsimleri haricinde iletişimde kesinlikle ‘siz’ ifadesini kullanmamız gerekir” diyor.
Tecir ise, kişinin çevresindeki kişilerle tanışırken kendisini net ve açık bir halde ifade etmek yerine çekingen davranarak göz teması kurmaktan kaçındığını belirtiyor. Tokalaşırken, kendine güvenli duruşu tam olark yansıtamıyorlar. Karşılıklı saygının öneminden bahseden Tecir: “Karşılıklı selamlaşma, iyi sabahlar, iyi akşamlar, iyi emek harcamalar ifadeleri fazlaca ehemmiyet kazanıyor. Bu durum da şirket kültürünü ve çalışan motivasyonunu pozitif yönde yönde etkiliyor.”
Bir öteki mevzu kişilerin hususi alanlarına saygı mevzusu. İş dostlarıyla, patronla ve müşterilerle konuşurken nerede durulması icap ettiğini bilmek gerekiyor. İyi bir dinleyici olmak, konuşanın sözünü kesmemek, rica ve teşekkür mevzusunda pinti davranmamak, randevulara zamanında gitmek ve geç kalma halinde haber vermek, cep telefonlarını gerektiği yerde kapamak ve konuşmak gerektiğinde kimseyi rahatsız etmeyecek bir tonda, uygun bir halde kısa ve öz konuşup kapatmak gerekiyor. Nezaket kurallarını bilmek insana itimat veriyor, saygınlık kazandırıyor. Bu kurallara uyan kişinin, iş yaşamında fark edildiğini, tercih ediliğini belirten Dumanlı, kimi zaman en kolay kuralları bile uygulamada yetersiz kalınabildiğini ifade ediyor.
Çokuluslu şirketlerde çalışanlar içinde kültür farklılığından dolayı problemler yaşanıyor. Yöneticilerin ekiplerini yönetme ve çalışanların ekip sinerjini oluşturma anlamında sıkıntıları oluyor. Burada ekip halinde kurum kültürü eğitimi verilmeli ve akabinde iş ve toplumsal yaşamda nezaket kuralları eğitimialınması gerekiyor. Beraber yapılacak değişik aktivitelerle de kişilerin uyarlama süreci hızlandırılabilir ve iş dışındaki ortak paylaşımlarla kişilerin birbirilerini daha iyi tanımaları sağlanabilir.
Hem iş hayatında hem toplumsal hayatta dikkat edilmesi gerekenler
Değişen teknolojinin nezaket kurallarını negatif yönde etkilediğini belirten Yaprak Tecir, bilhassa e–posta gönderimlerinde nezakat kurallarının gözardı edilebildiğini söylüyor: “Hitap ettiğimiz kişinin unvanını dikkate almadan, sınırlar koymadan yazabiliyoruz. Bitiriş cümlesi ve iyi niyet cümlelerine yer verme ihtiyacı duymuyoruz. Yapmamız ihtiyaç duyulan, e- postayı kime hitaben gönderiyoruz, hangi amaçla gönderiyoruz, bu konuların vurgulanmasıdır. Ek olarak bitiriş cümlesi ve iyi niyet cümlelerinin yer almasına dikkat etmek gerekir.”
Akut Bakteriyel Rinosinüzit AKUT BAKTERİYEL RİNOSİNÜZİT Akut rinosinüzit, paranazal sinüs mukozasının enflamasyonudur. Burun mukozası da…
Akut Otitis Media AKUT OTİTİS MEDİA Akut otitis media (AOM) orta kulak ve havalı boşluklarının…
Yeni bir araştırma, çocuklukta takım sporlarının çocukların beynini keskinleştirmeye yardımcı olan özel bir şey olabileceğini…
Yeni bir araştırma, günlük adım sayısını, mütevazı seviyelerde bile artırmanın, depresif semptomlarda bir azalma ile…
, , ,Her kış ilkbaharı, sonra heyecanla yazı bekleriz. Beklediğimiz güneş, deniz, kum keyfi ile…
Rüyada Güneş Işığı Vurması Ne Anlama Gelir?,Rüyada Güneş Işığı Vurması Ne Anlama Gelir? Ne Demek,…