PARA RÖPORTAJ/ Türkiye’de girişimcilik ekosistemi, küresel ve mahalli gelişmelerden negatif etkilenmesine karşın geçen yıl da büyümesini sürdürdü. Yabancı yatırımcıların sayısı azalırken, yerli yatırımcıların ekosisteme ilgisi devam etti. Bu yerli yatırımcılar içinde yer edinen Inveo Ventures Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı, kurulduğu Nisan 2022’den bu yana, girişim sermayesi yatırım ortaklıkları ve fonlarından oluşan 3 değişik yapı vasıtasıyla 14 değişik yatırıma 2 milyon doların üstünde yatırım gerçekleştirmiş oldu. 2024 senesinde da yeni yatırım ve mevcut şirketlere yeni yatırımlar meydana getirecek olan Inveo Ventures’in önümüzdeki 3 senelik dönemde hedefi toplam 60 yeni yatırıma imza atmak ve bölgenin önder kurumsal girişim sermayesi şirketi (CVC) olmak. Inveo Ventures’in girişimcilik ekosistemindeki çalışmalarını ve gelecek hedeflerini Inveo Ventures Genel Müdürü Haluk Nişli söyledi…

Inveo Ventures’ı tanıtır mısınız?

Inveo Ventures’in temelleri, Inveo Yatırım Tüm ortaklık ve Gedik Yatırım Menkul Değerler A.Ş.’nin 2015 senesinde StartersHub’ın ana kurucu ortaklarından olmasıyla atıldı. Bu süreçte tüm ortaklık çatısı altında teknoloji girişim ekosistemiyle daha yakından tanışılırken, bugüne dek 100’e yakın girişime yatırım yapılmış oldu. 2022 Nisan ayında ise Grup bünyesinde Inveo Ventures hayata geçirildi. Şirket olarak, Türkiye’nin parlayan, inovatif ve yeni nesil teknolojilerini oluşturan girişimlere odaklanıyoruz. Yatırım yaptığımız şirketlerin halka arz aşamasına gelecek kadar başarıya ulaşmış olmalarını ve gelecekte ‘unicorn’ olabilecek şirketlere erken aşamada yatırım yapmayı hedefliyoruz. Inveo Ventures, Grubumuzun ortağı olduğu öteki girişim sermayesi yatırım fonlarıyla beraber hareket ediyor. Inveo ekosisteminde yer edinen hiVC GSYO ve Inveo Ventures Co-investment GSYF ile toplam 29 şirketlik bir portföyümüz bulunuyor.

Yatırım stratejiniz nedir?

Yatırım stratejimizi şu şekilde ifade ediyoruz: “Doğru vakit ve doğru kıymet”. Bu kapsamda kıymet yatırımcısı olma vizyonuyla ilerliyoruz. Beraber yol aldığımız girişimlere, Inveo Yatırım Tüm ortaklık’in kurumsal data ve deneyimini taşıyor, ‘Bugün ile yarın arasındaki kıymet köprüsü’ olmayı hedefliyoruz. Temel hedefimiz, gelişim potansiyeli olan alanlarda yeni firmalar oluşturmak yada bu alanlarda faaliyette olan şirketlere ortak olmak, finansal ve entelektüel ana para koyarak bu şirketlerin kıymetini maksimize etmek. Yatırım yaptığımız girişimin iş geliştirme çalışmalarından bir sonraki yatırım turunda verilecek desteğe kadar her aşamada yanında yer alıyoruz.

Yatırım yaparken sektör tercihiniz var mı?

Yatırımlarımızı gerçekleştirirken ‘sektör bağımsız’ hareket ediyoruz. Yenilikçi teknolojiye haiz, internasyonal pazarlarda yıkıcı tesir potansiyeli bulunan, metriklerinde gelişme gösteren yada gösterme potansiyeli olan, Seri A ve Seri A Öncesi Köprü Yatırım Turu aşamasında olan girişimlere odaklanıyoruz.

Bugüne dek hangi şirketlere ne kadar yatırım yaptınız?

Inveo olarak bölgenin önder kurumsal girişim sermayesi (CVC) olma vizyonuyla 10 yılda 100’den fazla girişime 20 milyon dolardan fazla yatırım yaptık. 2023 senesinde gerçekleştirdiğimiz Inveo Ventures yatırımları içinde yerli mikromobilite girişimi HOP, yeni nesil medya ve yayıncılık platformu Aposto, suni zeka tabanlı içerik üreticisi Novus, KOBİ’lerin dijital reklam yönetim platformu Magnetiq, bulut mutfak ve çoklu marka yönetim sistemi üreticisi Mizanplus, zararı olan yazılım analizi ve simülasyon teknolojileri geliştiren Malwation ve suni zeka tabanlı kullanıcı davranışı çözümleme ve tahmin platformu B2Metric yer almıştır. Ek olarak, grubumuzun ana yatırımcısı olduğu finansal hızla gelişen teknolojinin tüm alt alanları olmak suretiyle, ana para piyasalarına yönelik ürün ve hizmet geliştiren teknoloji şirketlerine başlangıç, erken ve ileri aşamalarda yatırım yapmak suretiyle kurduğumuz Birinci Fintech GSYF aracılığı ile Yancep, Finfree ve Startupborsa girişimlerine yatırımlar gerçekleştirmiş oldu. 2023 senesinde Inveo Ventures Co-Investment GSYF isminde yeni bir fon kurarak, hem girişimcilik ekosisteminde öteki kurumsal fonlarla birlikte yatırım yapmanın önemine hem de ikincil piyasa işlemlerinin bu ekosistem için ne kadar mühim bir mevzu olacağına dikkat çektik. Bu fondan da yatırımlarımıza son çeyrekte başladık.

Inveo Ventures olarak bir girişim sizden niçin yatırım almak istemeli? Öteki fonlardan farkınız nedir?

Kendimizi girişimlere bir tek finansal açıdan yatırım meydana getiren bir yatırımcı olarak değil, bir yol arkadaşı şeklinde görüyoruz. Girişimcinin iyi ve fena anlarını en saydam şekilde paylaşabildiği, bugününü ve yarınını kafa kafaya vererek birlikte kurgulayabileceği bir ortak. Bu ortaklığı da açık bir iletişimle ve kendi girişimcilik tecrübelerimizden de faydalanarak aktarmaya çaba ediyoruz. Girişimlerimizin ürün ve hizmetlerini grubumuzun kullanıyor olması artı bir kıymet fakat tek yeter koşul olmamalı. Bizlere satabildiyse yeterlidir dememeliyiz. Aynı şekilde bizlere satamadıysa yatırım yapmayalım da dememeliyiz. Birçok kurumsal girişim sermayesi, kendi grubunun kullanamadığı işlere yatırım yapmak istemiyor, bizse kendimizi sektör bağımsız büyüyen tüm teknolojilerin yatırımcısı olarak görüyoruz.

Önümüzdeki dönemde yatırım planınızda neler var?

Bilhassa suni zeka alanındaki yatırımları, öteki tüm sektörlere artı kıymet sağlayabilecek ve hem de Grubumuzun öteki paydaşlarının da faydalanabileceği bir fırsat olarak görüyoruz. Bundan dolayı 2022 yılından, şu demek oluyor ki kuruluşumuzdan beri suni zekaya dokunan girişimlere, 2023 senesinde da 3 tane direkt suni zeka tabanlı girişime yatırım gerçekleştirdik. Ana ortaklarımızdan olan ve kurumsal data birikiminin kaynağını oluşturan Gedik Yatırım’dan gelen finasal teknolojiler alanında önder kurum olma stratejimizi Inveo Ventures’taki yatırım tezimizle birleştiriyor; grubumuzun kullanırken geliştirebileceği ürünler ve servisler sunan fintek şirketlerine yatırım yapmayı hedefliyoruz.

Bu alanlarla sınırı olan olmamak suretiyle, gelişme ve yerelden küresele açılma potansiyeli yüksek olan tüm sektörlerde yatırımlarımız önümüzdeki dönemde de devam edecek. 2024 senesinde minimum 2023 yılındaki kadar etken yatırım yapmayı planlıyoruz. Gelecek 3 yılda hedefimiz ise toplam 60 yatırıma imza atmak…

Ekosistemin gelişmesi hakkında neler düşünüyorsunuz?

Türkiye’de girişimcilik ekosistemi hızla büyüyor. Bilhassa teknoloji alanında fazlaca yetenekli kurucular ve üretilen işi kontrol etmek için büyük bir pazar var. Yerelde ve globalde ortaya çıkan negatif sayılabilecek makroekonomik unsurlara karşın başarıya ulaşmış girişimlerle tanışmaya devam ediyor, bu girişimlere yatırım yapmak için istekli fonların sayısının arttığına şahit oluyoruz. Bugün ekosistemimiz potansiyelinin hala tamamını yansıtamıyor; ilerleyen yıllarda çıkan başarı hikayeleri, dikkat çeken çıkışlar, girişimciliğin ve kendi terminolojisinin tüm nüfusta karşılık kabul eden bir kavram haline gelmesiyle potansiyelimize ulaşabileceğimizi düşünüyorum.

Bunun için yatırımcı ve girişimci içinde sıhhatli ve transparan bilgilendirmeye dayalı bir kontakt kurulması gerektiğine inanıyor; yatırım fonları içinde ise girişimcisini birden fazla yatırım turunda destekleyebilecek kapasiteye haiz olanların öne çıkacağını öngörüyorum.

(Toplam: 1, Bugün: 1 )