Instagram bir başka uygulamanın birebir kopyası olan yeni bir özellik yayınladığında adeta kullananların yüreğine ateş düşüyor.
Yazar Cristina Alexander Digital Trends için yazdığı 2022 tarihli bir makalede ‘Instagram’ın TikTok’laştırılmasından’ yakınmış “Ve bu benim artık bıktığım bir şey” diye yazmıştı. Zira bu strateji insanların platformda en oldukca sevilmiş olduğu içerik türünü ortadan kaldırıyor: Dost ve aile fotoğraflarının yanı sıra ilgi alanlarına hitap eden paylaşımlar.
Sadece beğenin ya da beğenmeyin bu kopya stratejisi işe yarıyor; öteki uygulamalardan özellik çalma mevzusundaki kabiliyeti Instagram’ın rakiplerini alt etme becerisini artırıyor.
Instagram’ı Super Smash Bros’taki Kirby benzer biçimde de düşünebilirsiniz. Kendi başına sıkıntılı bir düşman. Sadece onu bu kadar kuvvetli meydana getiren şey düşmanlarını yutup onlara karşı kendi güçlerini kullanmasını elde eden kopyalama kabiliyeti.
Instagram düşmanlarını yutuyor ve özelliklerini (ç)alıp onları yenmek için kullanıyor. Bu stratejiyi Snapchat’i öncesiz rakipler listesinden çıkarmak için kullandı ve şimdi sırada TikTok var benzer biçimde görünüyor.
Sensor Tower’ın verilerine göre Instagram, 2023’te yeni uygulama indirmelerinde (2020’den bu yana ilk kez) TikTok’u geride bırakarak dünyanın en oldukca indirilen uygulaması oldu. 2023 senesinde TikTok’un yüzde 4’lük indirilme oranı karşısında Instagram’ın indirilme oranı yüzde 20 arttı.
Bu artış, Instagram’ın TikTok benzeri bir özellik olan, başlangıçta kullanıcı tabanı tarafınca beğenilmeyen sadece şimdi uygulamanın başlıca özelliklerinden biri hâline gelen Reels’ı piyasaya sürmesinin arkasından geldi.
Sensor Tower’da kıdemli yönetici olan Abraham Yousef Financial Times’a verdiği demeçte, “Instagram, Reels popülaritesinin yanı sıra mevcut toplumsal medya özellikleri yardımıyla son zamanlarda TikTok’u geride bıraktı” diyor.
ABD TikTok’u yasaklayacak mı?
Instagram’ın bu kadar başarıya ulaşmış olmasının sebebi izlediği kopyalama taktiği olabilir. Bununla beraber TikTok birden fazla cephede savaşla karşı karşıya.
ABD Başkanı Joe Biden, kongreden geçmesi durumunda TikTok’u uygulama mağazalarında yasaklayacak olan tasarıyı imzalayacağını deklare etti. ABD’li politikacılar TikTok’un kullanıcı verilerine Çin devleti tarafınca erişilebileceğini korumak için çaba sarfediyor. Tik Tok ise bu iddiayı reddediyor.
Platformun yasaklanmasına yönelik yasama emekleri oldukca sayıda kurultay oturumu yapılmasına yol açtı ve şirket geçtiğimiz hafta tüm ABD’li kullanıcılara seslenerek ‘TikTok’un kapatılmasını durdurun’ çağrısı yapmış oldu. Bu gelişme, Meta’nın TikTok çevresinde kamuoyu güvensizliği yaratmak için Cumhuriyetçi bir danışmanlık firmasına ödeme yaptığının ortaya çıkmasından iki yıl sonrasında yaşandı.
Öte taraftan TikTok her geçen gün daha azca keyifli ve daha oldukca e-ticaret odaklı bir hâl alıyor. TikTok mağazasının ortaya çıkmasıyla beraber Sizin İçin sayfasındaki videolar ağırlıklı olarak tanıtılan yada sponsorlu gönderiler benzer biçimde görünüyor. TikTok deneyimi değişiyor ve bu değişimin daha iyiye doğru olmadığını söylemek mümkün.
Elbet uygulamayı daha azca kişinin indiriyor olması ve pek oldukca kullanıcının mevcut durumdan şikâyetçi olması, TikTok’un tamamen başarısız olduğu anlamına gelmiyor. Financial Times’ın raporuna nazaran, uygulama rakiplerinden oldukca daha yüksek etkileşime haiz; kullanıcılar Instagram’da 62 dakika, X/Twitter’da 30 dakika, Snapchat’te 19 dakika, TikTok’ta ise averaj 95 dakika geçiriyor.
ABD TikTok’u yasaklayacak mı? Bunu bekleyip göreceğiz. Sadece kati olan bir şey var, yasaklanmasa bile kullanıcı kavgası bitmeyecek.
Christianna Silva, Mashable’da muhabir.