Categories: GENEL BİLGİLER

İnsanlar yiyeceklerini niçin pişirerek yerler?

İnsanlar yiyeceklerini niçin pişirerek yerler?

Vejetaryenler, kısaca etyemezler lobisine nazaran, et yiyecek insan doğasında yoktur. Et yemenin insan sağlığı üstüne negatif tesiri olduğu benzer biçimde damakta tat alma hissini de bozmaktadır. Sadece etoburların gözleri önde, ot oburların ise yanda olur teorisine nazaran, insanoğlunun ot obur bulunduğunu savlamak birazcık haksızlık olur. İnsanlar et de yer, ot da. Fakat niçin pişirerek? İnsandan başka yiyeceğini pişirerek yiyen, malum hiçbir hayvan türü yoktur.
Genel açıklamalara nazaran, pişirildikçe yiyecekler yumuşamakta, yiyecek ve sindirim kolaylaşmaktadır. Bu şekilde onları minik parçalara ayırarak yiyebildiğimiz için, vakit ve enerji kaybı en aza indirilmiş olur. Ek olarak pişirilen yiyeceklerde, bazı hoş olmayan kokular ve sağlığımıza zararı olan toksik bakteriler de yok olmaktadır.
Bu görüş insanların pişmiş yiyeceklerden niçin daha oldukca tat aldıklarını tam olarak açıklayamaz. Bu mevzu kimya ilminin kapsamına girer. Yiyecekler ısıtıldıkça, bünyelerinde bulunan şeker ve amino asitler parçalanır ve her biri ayrı tat ve kokuya haiz yeni moleküller oluştururlar. Mesela şekeri yeteri kadar ısıtırsanız rengi kahverengiye dönmeye adım atar ve etrafa oldukca güzel bir koku yayılır. Şeker moleküllerinin içindeki karbon, hidrojen ve oksijen atomları, havanın içindeki oksijen ile reaksiyona geçerek, ağzımıza ve burnumuza hoş gelen yüzlerce moleküler yapı oluştururlar.
Pişmiş bir biftekte minimum 600 değişik ve hoşumuza giden koku türü oluştuğu ileri sürülüyor. Bunu bir tek birkaç değişik koku türü taşıyan buğday ve arpa ile karşılaştırırsak, pişirmenin lezzete yapmış olduğu katkının büyüklüğü ortaya çıkar. Tabiattaki hali ile oldukca koku türüne haiz yiyecekler bir tek meyvelerdir. Bir çilekte ortalama 300, ahududunda ise 200 koku çeşidi bir aradadır.
Yiyeceklerin pişirilmeleri esnasında, sağlığımıza zararı olan bakterilerin yanında, vücudumuz için lüzumlu vitaminler de ölür. Yanlarına bir tek iyice pişirilmiş et alarak yola çıkan kutup kaşiflerinde, vitamin eksikliği problemlerinin yaşandığı tespit edilmiştir. Bundan dolayı pişirilmiş yiyeceğin yanında salata, meyve yada haşlanmış sebzeler de yiyerek bu vitamin açığı kapatılmalıdır. Tost ve kahve makinelerinde yada mangalda oldukca ısıtılan her şeyde vitaminler yok olur fakat lezzet artar. Yiyecekleri oldukca fazla sıcakken yemenin sindirim sistemimize verdiği zararın haricinde hiçbir faydası yoktur.

admin

Recent Posts

Basit ve lezzetli bir pizza tarifi

Basit ve lezzetli bir pizza tarifi: Malzemeler: Hamur için: 500 gr un 1 paket (10…

3 hafta ago

Acil Tıp Uzmanı Hangi Rahatsızlıklara Bakar?

Acil Tıp Uzmanının Görevi Acil tıp uzmanları, sıhhat hizmetleri sunumunda dirimsel bir yere haiz olan…

4 hafta ago

1 Ocak’tan İtibaren Geçerli Olacak: Toplu Ulaşımda Yeni 60-65 Yaş Kararı

Yeni Düzenlemenin Amacı Yeni düzenleme, 1 Ocak'tan itibaren 60-65 yaş aralığındaki bireylerin toplu ulaşımda daha…

4 hafta ago

Emeklilere Yılbaşı İkramiyesi Verilecek mi? Gözler Hükümetin Açıklamasında

Emeklilere Yılbaşı İkramiyesi Verilecek mi? Gözler Hükümetin Açıklamasında Yılbaşı yaklaşırken, emeklilerin en çok merak ettiği…

4 hafta ago

Uzak Şehir 6. Bölüm Özeti

Uzak Şehir 6. Bölüm Özeti Uzak Şehir dizisi, her bölümünde izleyicilere yoğun duygusal deneyimler sunarak…

4 hafta ago

Akut Bakteriyel Rinosinüzit tedavi yöntemleri, nedenleri, tanısı

Akut Bakteriyel Rinosinüzit AKUT BAKTERİYEL RİNOSİNÜZİT Akut rinosinüzit, paranazal sinüs mukozasının enflamasyonudur. Burun mukozası da…

1 ay ago