Vejetaryenler, kısaca etyemezler lobisine nazaran, et yiyecek insan doğasında yoktur. Et yemenin insan sağlığı üstüne negatif tesiri olduğu benzer biçimde damakta tat alma hissini de bozmaktadır. Sadece etoburların gözleri önde, ot oburların ise yanda olur teorisine nazaran, insanoğlunun ot obur bulunduğunu savlamak birazcık haksızlık olur. İnsanlar et de yer, ot da. Fakat niçin pişirerek? İnsandan başka yiyeceğini pişirerek yiyen, malum hiçbir hayvan türü yoktur.
Genel açıklamalara nazaran, pişirildikçe yiyecekler yumuşamakta, yiyecek ve sindirim kolaylaşmaktadır. Bu şekilde onları minik parçalara ayırarak yiyebildiğimiz için, vakit ve enerji kaybı en aza indirilmiş olur. Ek olarak pişirilen yiyeceklerde, bazı hoş olmayan kokular ve sağlığımıza zararı olan toksik bakteriler de yok olmaktadır.
Bu görüş insanların pişmiş yiyeceklerden niçin daha oldukca tat aldıklarını tam olarak açıklayamaz. Bu mevzu kimya ilminin kapsamına girer. Yiyecekler ısıtıldıkça, bünyelerinde bulunan şeker ve amino asitler parçalanır ve her biri ayrı tat ve kokuya haiz yeni moleküller oluştururlar. Mesela şekeri yeteri kadar ısıtırsanız rengi kahverengiye dönmeye adım atar ve etrafa oldukca güzel bir koku yayılır. Şeker moleküllerinin içindeki karbon, hidrojen ve oksijen atomları, havanın içindeki oksijen ile reaksiyona geçerek, ağzımıza ve burnumuza hoş gelen yüzlerce moleküler yapı oluştururlar.
Pişmiş bir biftekte minimum 600 değişik ve hoşumuza giden koku türü oluştuğu ileri sürülüyor. Bunu bir tek birkaç değişik koku türü taşıyan buğday ve arpa ile karşılaştırırsak, pişirmenin lezzete yapmış olduğu katkının büyüklüğü ortaya çıkar. Tabiattaki hali ile oldukca koku türüne haiz yiyecekler bir tek meyvelerdir. Bir çilekte ortalama 300, ahududunda ise 200 koku çeşidi bir aradadır.
Yiyeceklerin pişirilmeleri esnasında, sağlığımıza zararı olan bakterilerin yanında, vücudumuz için lüzumlu vitaminler de ölür. Yanlarına bir tek iyice pişirilmiş et alarak yola çıkan kutup kaşiflerinde, vitamin eksikliği problemlerinin yaşandığı tespit edilmiştir. Bundan dolayı pişirilmiş yiyeceğin yanında salata, meyve yada haşlanmış sebzeler de yiyerek bu vitamin açığı kapatılmalıdır. Tost ve kahve makinelerinde yada mangalda oldukca ısıtılan her şeyde vitaminler yok olur fakat lezzet artar. Yiyecekleri oldukca fazla sıcakken yemenin sindirim sistemimize verdiği zararın haricinde hiçbir faydası yoktur.
Giriş Monaco ile Paris Saint-Germain (PSG) arasındaki karşı karşıya gelme, bir tek iki ekip için…
Sevinç Özkan Kimdir? Sevinç Özkan, Türkiye'de toplumsal medya fenomeni olarak tanınan ve genç yaşta geniş…
KPSS Nedir? Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS), Türkiye'de kamu kurum ve kuruluşlarında çalışmak isteyen adayların…
Tapu işlemlerinde mülkiyet devri işlemleriyle ilgili önemli bir değişikliğe gidildi. Buna göre mülkiyet devri işlemleri…
Muşamba Nedir, Ne Anlama Gelir? 03 Ekim 2024 Perşembe 22:40 ABONE OL Muşamba, su geçirmezlik…
Tapu Nedir? Tapu, bir mülkün resmi sahipliğini belgeleyen bir dokümandır ve çoğu zaman iyelik durumunu…