NASA’nın Voyager uzay araçları, on seneler ilkin Güneş Sistemi’mizi keşfetti ve şimdi hedefi belli olmadan yıldızlararası uzayda yolculuklarına devam ediyor.
Fakat her iki uzay aracından son sinyallerin geleceği tarih de giderek yaklaşıyor. Her ikisi de 1977 senesinde fırlatılan Voyager 1 ve Voyager 2, bir tek 5 yıl dayanmaları için üretilmişti. Şimdiyse aradan geçen 40’tan fazla senedir kozmik detayları bizlere aktarmaya devam ediyorlar. Doğal bunun arkasında uzay aracının dayanıklılığı ve bir grup parlak zeka NASA mühendisi bulunuyor.
Şu anki aslolan problem, bilhassa 24 milyar kilometre ötede yolculuğuna devam etmekte olan Voyager 1’de yaşanıyor. 2024 Şubat ayında NASA, Aralık ayında tespit etmiş olduğu kaygı verici bir problemin, mühendisler tarafınca çözülmeye çalışıldığını duyurmuştu. Araca sinyal gönderilebildiği sadece Dünya’ya herhangi bir bilimsel ya da teknik verinin geri gönderilmediği açıklandı. Probleminin uzay aracındaki bilgisayarda olduğu düşünülüyor.
Genel anlamdaysa her iki Voyager aracının da Plütonyum-238’le çalışan nükleer güç kaynağının yakıtı azalıyor. Yakıttan tutum sağlamak için NASA, araçların kameraları da dahil olmak suretiyle bilimsel cihazlarının yarısını kapattı. Şimdiyse 20 milyar kilometre ötede bulunan Voyager 2, daha ilkin Voyager 1’in geçmiş olduğu yerlerden daha ilkin elde edilmemiş verileri bizlere gönderiyor. Gönderdikleri içinde yıldızlararası uzaydaki ışınım ve Güneş’in enerji ve parçacıkların geçmesine izin vermeyen koruyucu “balonunun” ne kadar öteye kadar ulaşmış olduğu benzer biçimde veriler yer ediniyor.
Voyager projesinden bilim insanı Linda Spilker mevzuyla ilgili şöyleki diyor:
“Voyager’ların gönderilmiş olduğu bilimsel veriler, Güneş’ten uzaklaştıkça daha kıymetli hale geliyor, bu yüzden mümkün olduğunca oldukça sayıda bilim aracını çalışır durumda tutmak için çalışıyoruz.”