Categories: GENEL BİLGİLER

İlk Türk astronot Gezeravcı uzayda ne yapacak? İşte o 13 deney… (Detaylar içerde)

9 Ocak günü 00:49’da fırlatılan Falcon 9 roketiyle uzaya çıkan ilk Türk astronot unvanına haiz olan Alper Gezeravcı, haberi hazırlamış olduğumuz saatlerde Internasyonal Uzay İstasyonu’yla kenetlenme yolunda aşama kaydediyor. İstasyona vardığında toplamda 13 değişik gözlem gerçekleştirecek olan Gezeravcı’nın ne tür ve hangi amaçlara yönelik deneyler yapacağı da merak mevzusuydu.

Yapılacak deneyler için öncelikle bir davet yayımlandı ve çeşitli akademisyenler/araştırma görevlerinin gözlem teklifleri, Türkiye Uzay Ajansı ve TÜBİTAK Uzay uzmanları tarafınca değerlendirildi. Bu değerlendirmede bilimsel katkı, kıymet, maliyet, takvim, yapılabilirlik ve Internasyonal Uzay İstasyonu’nun altyapısına uygunluk şeklinde kriterler gözetildi. Tüm bu kritlerlere uyan deneylerden 13 tanesi seçildi.

Alper Gezeravcı’nın uzaydaki ilk sözü ne oldu?

İlk Türk astronot nasıl fırlatıldı? Dakika dakika neler yaşandı?

Alper Gezeravcı uzayda! Peki şimdi ne olacak?

İşte Gezeravcı’nın yapacağı deneyler ve bu deneylerin bilgileri:

UYNA

Uzay İçin Yeni Nesil Alaşımlar

Yeni nesil uzay alaşımları üretmek için yapılacak deneyde, materyallerin ergitme ve katılaşma şeklinde süreçlerine yerçekimsiz ortamın tesirleri araştırılacak. Bu sayede yüksek sıcaklıklara dayanıklı alaşımlar üretilme hedefi bulunuyor.

gMETAL

Katı Fazdaki Parçacıkların Bir Akışkan İçindeki Dinamiğine Yerçekimsiz Ortam Tesiri

Kimyasal tepkime olmayan koşullarda, katı parçacıklar ile akışkanlar içinde benzeşik bir karışım oluşturulmasında yerçekimi tesiri araştırılacak. Bununla uzay araçlarında itki sistemlerinin verimini çoğaltması hedefleniyor.

UzMAn

Uzay Görevleri için Mikroalgal Yaşam Destek Üniteleri

Sıkıntılı koşullara adapte olabilen mikroalg türlerinin, yerçekimsiz ortamda büyümeleri ve dayanıklılıkları, metabolik değişimleri incelenecek. Bu anlamda CO2 soruşturma ve O2 üretim özellikleriyle, yaşam destek sistemi geliştirilmesi hedefleniyor.

EXTREMOPHYTE

Ekstrem Halofit olan Schrenkiella Parvula’nın Tuz Stresine Verdiği Yanıtların Uzay Ortamında Araştırılması

A. thaliana ve S. parvula (Tuz Gölü’nde yetişen endemik bir nebat) bitkilerinin, yüksek tuzluluğa karşı gösterdiği hoşgörü ve mikro yerçekimi arasındaki etkileşimin incelenmesi hedefleniyor. Bitkilerin bu özelliği yardımıyla, Dünya dışındaki potansiyel üslerde, tuz ve metal içinde ne olduğu yüksek Ay ve Mars toprağı şeklinde toprakların iyileştirilmesi ve astronotların çeşitli atıkları arıtmasında kullanma amacı güdülüyor.

Fotoğraf: Axiom Space

METABOLOM

Uzay Görevlerinde Bulunan Astronotların Metabolom/Transkriptomlarındaki Değişimlerin Analizi ve Ulusal Omik Veri Setlerinin Oluşturulması

Astronotların uzay görevleri esnasında düşük yerçekimi, uzay radyasonu, değişen fizyolojik aktivite, beslenme sorunları, uykusuzluk, yüksek G kuvveti ve hiperoksi şeklinde çevresel etkenlerin araştırılmasına yönelik olan bu gözlem, bununla birlikte bu etkilerle gerçekleşen fizyolojik ve biyokimyasal değişimleri de araştırıyor olacak.

MİYELOİD

Uzay Misyonuna Katılan Bireylerde Radyasyona Maruz Kalmanın Kanser İçin Öncül Lezyonlar Olan Periferik Kandaki Miyeloid-Kökenli Baskılayıcı Hücrelere Tesirinin İncelenmesi

Kanser benzeri kronik inflamasyon yaşatan durumlarda (uzay uçuşlarındaki seyahat, koşullar ve uzay radyasyonu şeklinde durumlar da buna dahil), Miyeloid kökenli baskılayıcı hücreler yüksek düzeyde üretilerek, bağışıklıkta baskılama oluşturur ve inflamasyonu ilerletir. Deneyle beraber bağışıklık anlamında bu hücrelerin düzeyinin ölçülmesi ve etkilerinin değerlendirilmesi hedefleniyor.

MESSAGE

Microgravity Associated Genetics Science Mission/Mi̇kroyerçeki̇mi İli̇şki̇li̇ Genetik Bi̇lim Misyonu

Yerçekimsiz ortamdan etkilenen ve hemen hemen işlevi keşfedilmemiş genlerin tespit edilmesi haricinde bağışıklık hücrelerinden hangilerinin de uzay ortamından direkt olarak etkilendiğinin tespit edilmesi hedefleniyor.

ALGALSPACE

Uzay Koşullarında Antarktika ve Ilıman Mikroalg Yetiştiriciliğinin Karşılaştırmalı Bir Emek harcaması

Mikroalglerin uzay, Antarktika ve ılıman bölgelerdeki gelişme verileri karşılaştırılacak, bununla beraber ilk kez kutup bölgesindeki alglerin uzayda kullanımına yönelik bir gözlem gerçekleştirilmiş olacak. Algler önceki deneylerde de belirttiğimiz şeklinde CO2’den O2 üretimi, ek besin, suyun standardını artırma ve yaşam destek şeklinde mevzularda büyük ehemmiyet taşıyor.

Fotoğraf: Axiom Space

CRISPR-GEM

Mikro Yerçekimi Altında Bitkilerde CRISPR Gen Düzenleme Verimliliğinin Araştırılması

Bitkiler uzun uzay görevlerinde insanlık için büyük ehemmiyet taşıyor. Yiyecek, temiz hava ve benzeri amaçlarla uzayda yetiştirilecek bitkilerin, bu ortamda yaşayacağı streslere karşı, CRISPR şeklinde çağdaş gen düzenleme tekniklerinin kullanılması amaçlanıyor. Bu deneyde de mikro yerçekimi ortamında bitkilere yönelik uygulanacak CRISPR yönteminin verimliliği ölçülecek.

PRANET

Propolisin Anti bakteriyel Tesiri (PRANET)

Çeşitli rahatsızlıklarda kullanılan propolisin (ya da öteki adıyla arı sütünün), bakteriler üstünde mikro yerçekimli ortamdaki tesiri araştırılacak.

VOKALKORD

Uzay’da Yaşamaya Karşı Oluşan Dirimsel Tepkimelerin Vokal Kord Kaynaklı Değişimler İle Tespiti Ve Düşük Yerçekimsizliğin Sebep Olduğu Hastalıkların Ses Frekansları İle Tanımlanması

Solunum sistemi içinde insan sesinde meydana gelen frekans değişimlerinden, akıllı saat suni zeka yardımı ile hastalıkların belirlenebilmesi hedefleniyor. Ek olarak bu deneyde yerçekimsiz ortamın insan sesi üstüne tesirleri de araştırılacak.

OKSİJEN SATURASYONU

Solunum Sistemi Fizyolojisi İçerisinde Suni Zeka Desteği İle Verilen Havanın Oksijen Seviyesini Hesaplayarak Düşük Yer Çekiminin Sebep Olduğu Hastalıkların Tanımlanması

Suni zeka yardımı ile verilen havanın oksijen seviyesi hesaplanarak, mikro yerçekiminin niçin olduğu değişimler ve sorunların tanımlanması hedefleniyor.

MİYOKA

Mikro Yerçekimi Ortamında Kurşunsuz Lehimleme Araştırması

Gezeravcı, UUİ’de gerçekleştireceği bu deneyde, bir elektronik dönem kartı üstüne, kurşunsuz bir bileşen lehimleyecek. Vazife sonrası lehimlenen kartlar, TÜBİTAK UZAY tarafınca incelenecek ve sonuçlar raporlanacak.

admin

Recent Posts

Muşamba Nedir, Ne Anlama Gelir? İle İlgili Yararlı Bilgiler

Muşamba Nedir, Ne Anlama Gelir? 03 Ekim 2024 Perşembe 22:40 ABONE OL Muşamba, su geçirmezlik…

1 ay ago

Yıl İle İlgili Yararlı Bilgiler

Yıl 30 Ekim 2008 Perşembe 20:43 ABONE OL Yıl Nedir?Dünyanın, güneş çevresinde tam bir dolanım…

1 ay ago

Gebelik Izlemi tedavi yöntemleri, nedenleri, tanısı

Gebelik Izlemi GEBELİK İZLEMİ Gebelik izlemi, gebeliğin planlanmasıyla başlayan, sağlıklı sürdürülmesini ve sorunsuz bir doğumu…

3 ay ago

Menopoz tedavi yöntemleri, nedenleri, tanısı

Menopoz MENOPOZ Menopoz, ovaryan aktivitenin (üreme ve östrojen yapımı) yitimi ertesinde, menstrüasyonun kalıcı olarak kesildiği…

3 ay ago

Birçok Kadın Endometriyal Kanserin Önemli Uyarı İşaretini Bilmiyor

Yeni bir araştırmaya göre, çok sayıda kadın, kadın üreme organlarının en yaygın kanseri olan endometriyal…

3 ay ago

Çok mu Oturuyorsunuz? Egzersiz Sağlığınıza Verdiğiniz Zararları Telafi Edebilir

Her gün sekiz saat veya daha fazla oturan kişilerin, her hafta 140 dakikadan az orta/yoğun…

3 ay ago