Categories: GENEL BİLGİLER

İklim projelerine finansman desteği .

PwC Türkiye’nin yürütücülüğünü üstlendiği, Birleşik Krallık Enerji Güvenliği ve Net Sıfır Karbon Departmanı (DESNZ) tarafınca desteklenen ve iklim kriziyle savaşım eden projelerin geliştirilmesini amaçlayan Climate Finance Accelerator (İklim Finansmanı Hızlandırma-CFA) programı dördüncü kez finansman gereksinim duyan projeleri desteklemek suretiyle başladı. Karbon emisyonunu azaltıcı projelere kapasite oluşturma, finansman kaynaklarına erişim, network oluşturma ve tanınırlık sağlama benzer biçimde başlıklarda fırsatlar sunan program için başvurular 1 Mart 2024 geçmişine kadar devam edecek.

CFA programı, küresel ısı artışını 1,5°C ile sınırlandırma hedefleri doğrultusunda ülkeleri teşvik etme amacıyla aralarında Türkiye’nin de olduğu dokuz ülkede gerçekleştiriliyor. PwC’nin globalde 2030 yılına kadar ulaşmayı taahhüt etmiş olduğu ‘net sıfır emisyon’ hedefiyle çalışmalarını sürdüren PwC Türkiye; doğaya ve sürdürülebilir ekonomiye katkı sağlama vizyonu çerçevesinde CFA’nın iklim krizi odaklı projelerin geliştirilmesi ve finansmana erişimlerinin kolaylaştırılması yönündeki çalışmalarını destekliyor.

PwC öncülüğünde Türkiye’deki ilk aşaması 2021 senesinde süregelen CFA programı proje geliştiricilere teknik ve finansal hazırlık, toplumsal cinsiyet eşitliği ve toplumsal kapsayıcılık mevzularında uzman desteği ve eğitim sağlıyor. Ek olarak hem ulusal hem de internasyonal finans ve kamu kuruluşlarıyla informasyon paylaşımı ve eğitim olanakları sunuyor. Bu eğitimlerin peşinden İstanbul ve Londra’da planlanan yatırımcı etkinliklerinde, proje geliştiricileri ile finansörlerin bir araya getirilmesi ve projelerin uygun finansmana erişmeleri amaçlanıyor.

‘Sürdürülebilirlik ve iklim odaklı projelere destek vermeye devam ediyoruz.’

PwC şirket ortağı Mevlüt Akbaş, programa ilişkin şu ifadeleri kullandı: “PwC olarak sürdürülebilirlik ve iklim odaklı projelere ESG ve sürdürülebilirlik alanında geniş kapsamlı hizmetlerimizle destek vermeye devam ediyoruz.

Kurumların bu alandaki stratejisinin doğru ve sağlam adımlarla kurgulanmasından başlayarak sürdürülebilirlik hedeflerine yetişme sürecindeki yol haritasının oluşturulması ve uygulanmasında destek oluyoruz. Bu uygulamanın başarıya ulaşmasındaki mühim faktörlerden biri uygulama için lüzumlu finansmana erişim. Karbon emisyonunu azaltma niteliği olan projelerin finansmana erişimini ve yatırımcı bulmasını kolaylaştırmayı hedefleyen CFA Programı’nın bir parçası olduğumuz için fazlaca mutluyuz.

CFA, proje geliştiricilere tamamen ücretsiz bir şekilde teknik ve finansal hazırlık, informasyon paylaşımı ve finansmana erişim mevzularında destek oluyor, proje geliştiricilerin yerli ve yabancı yatırımcı ağlarına erişmesini hedefliyor. Bu kapsamda 2023 yılı programında seçilen 10 projemizi, gerçekleştirdiğimiz yatırımcı etkinliği ile 70’in üstünde finansman ve yatırım elde eden kuruluşlarla bir araya getirdik. CFA Türkiye 2024 programında seçilecek yeni projelerin de bu yolculukta yanlarında olacağımız için heyecanlıyız.”

Programın ilk aşamasında (2021-22) 6 proje, ikinci aşamasında (2022-23) 8 proje ve üçüncü aşamasında (2023) 10 proje seçildi. Bu projeler dört ay süresince teknik, finansal, karbon salınımını azaltma, hafifletme potansiyeli, toplumsal cinsiyet ve toplumsal içerme mevzularında eğitimlerle desteklendi. İkinci aşamada tüm CFA ülkelerinin yer almış olduğu 15 proje arasından CFA Türkiye’den seçilen dört proje -Biotrend, Evreka, GIO ve Werover- Mart 2023’te Londra’da yatırımcılarla buluştu.

CFA Türkiye’nin bu dördüncü aşamasında ise iklim teknolojileri, enerji, ulaşım, endüstri, ormancılık, atık yönetimi benzer biçimde sektörlerden en fazla 10 karbon azaltım projesi seçilecek. Seçilen projelerin yatırım süreçleri için lüzumlu ön hazırlıklarda destek verilecek, peşinden İstanbul ve Londra’daki potansiyel yatırımcılarla buluşturulacaklar.

Aday projelerde hangi kriterler aranıyor?

CFA Türkiye şu kriterleri taşıyan projeleri destekliyor:

●Direkt yada dolaylı olarak sera gazı emisyonunun azaltılması bakımından iklim üstünde ölçülebilir sonuçlar sağlamak suretiyle tasarlanması,

●Toplamda 5-150 milyon ABD doları içinde finansmana gerekseme duyması,

●Projenin en azından teknik fizibilite öncesi aşamada olması,

●Uzun solukta kazanç elde eden iş modeli olması,

●Toplumsal tesiri yüksek ve bilhassa cinsiyet eşitliğini ve toplumsal kapsamı artırıcı etkilere haiz olması.

admin

Recent Posts

Basit ve lezzetli bir pizza tarifi

Basit ve lezzetli bir pizza tarifi: Malzemeler: Hamur için: 500 gr un 1 paket (10…

3 hafta ago

Acil Tıp Uzmanı Hangi Rahatsızlıklara Bakar?

Acil Tıp Uzmanının Görevi Acil tıp uzmanları, sıhhat hizmetleri sunumunda dirimsel bir yere haiz olan…

4 hafta ago

1 Ocak’tan İtibaren Geçerli Olacak: Toplu Ulaşımda Yeni 60-65 Yaş Kararı

Yeni Düzenlemenin Amacı Yeni düzenleme, 1 Ocak'tan itibaren 60-65 yaş aralığındaki bireylerin toplu ulaşımda daha…

4 hafta ago

Emeklilere Yılbaşı İkramiyesi Verilecek mi? Gözler Hükümetin Açıklamasında

Emeklilere Yılbaşı İkramiyesi Verilecek mi? Gözler Hükümetin Açıklamasında Yılbaşı yaklaşırken, emeklilerin en çok merak ettiği…

4 hafta ago

Uzak Şehir 6. Bölüm Özeti

Uzak Şehir 6. Bölüm Özeti Uzak Şehir dizisi, her bölümünde izleyicilere yoğun duygusal deneyimler sunarak…

4 hafta ago

Akut Bakteriyel Rinosinüzit tedavi yöntemleri, nedenleri, tanısı

Akut Bakteriyel Rinosinüzit AKUT BAKTERİYEL RİNOSİNÜZİT Akut rinosinüzit, paranazal sinüs mukozasının enflamasyonudur. Burun mukozası da…

1 ay ago