Alarm çalmaya başlıyor ama sanki biri size çekiçle vuruyor. İçki içilen bir gecenin sabahı, başınız davul gibi ve vücudunuz sızlıyor. Ağzınız kurumuş, susamışsınız. Daha rahat bir konuma geçmeye çalışıyorsunuz ama daha çok canınız yanıyor. Daha da kötüsü, hareket ettiğinizde başınızın döndüğünü ve midenizin bulandığını fark ediyorsunuz. Oda etrafınızda dönüyor gibi. Tek ayağınızı yere koyup durdurmaya çalışıyorsunuz. İşe yaramıyor. İçki sersemisiniz.
İçki Sersemliği Nedir
İçki sersemliği, çok fazla alkol içtikten sonra meydana gelebilen bir dizi tatsız ve acılı belirtidir. Bu belirtiler hafif rahatsızlıktan yukarıda tarif edilen şiddetli belirtilere kadar değişebilir.
Ne kadar alkolün içki sersemliğine neden olacağının kesin yanıtı yok çünkü her birey alkole farklı tepki verir ama genel olarak ne kadar çok içki içerseniz o kadar şiddetli içki sersemliği belirtileri yaşarsınız.
İçki sersemliği sırasında yaşanan belirtilerin çoğu alkolün vücut sistemlerine doğrudan etkisinden kaynaklanır ama doğrudan tüketilen alkolün etkisi olmayan içki sersemliğinin tatsızlığına etki eden başka birçok etmen vardır.
İçki sersemliği belirtileri alkolün vücuttan çekilmesinden, alkol tüketildiğinde üretilen metaboliylerin etkilerinden, alkollü içeceklerde bulunan başka kimyasallardan, içmeyle ilişkili davranışlardan ve içicinin kişisel özelliklerinden kaynaklanabilir.
İçki sersemliği sırasında yaşanan tatsız belirtilerden çoğu iki etkenden kaynaklanır: İçicinin susuz kalmasına yol açan diüretik alkol etkisi ve vücudun birçok sisteminin alkolden zehirlenmesinin toksik etkileri.
Aşırı miktarda alkol karaciğer, beyin ve sindirim sistemi, merkezi sinir sistemi ve duyusal algıyı etkileyebilir. Uykunuzu ve diğer vücut ritimlerinizi bölebilir, duygu durumunuzu etkileyebilir, dikkatinizi ve konsantrasyonunuzu etkileyebilir.
İçki sersemliği belirtilerini hafiflettiği düşünülen birçok geleneksel uygulama vardır ama bunlardan bazıları pek yararlı olmayan temelsiz efsanelerdir. Sorunları kötüleştirebilen bazı uygulamalar vardır.
Tek başına içki sersemliği belirtileri 8-24 saatte kendiliğinden geçer ama başınız davul gibiyken ve oda dönüp duruyorken rahatlatıcı her tedavi kulağa hoş gelebilir.
İçki Sersemliği Önleme
İçki sersemliği için en iyi tedavi, en başta hiç içki sersemi olmamaktır. Alkolsüz içecek içen kişiler içki sersemi olmaz ve genel konuşmak gerekirse, ortalama miktarlarsa içen kişiler (kadınlar için günde 1 kadeh, erkekler için günde 2 kadeh) içki sersemliği belirtileri yaşamazlar.
Herhangi bir tür alkol alırsanız ertesi sabah olumsuz etkilerini yaşayabilirsiniz. İçki sersemliğinin bütün tatsızlığını ortadan kaldırmanın kesin bir yolu olmamasına rağmen belirtilerin şiddetini azaltmak için atabileceğiniz adımlar vardır.
İçki Sersemliği Caydırıcılık
Şiddetli içki sersemliği yaşan birçok kişi için bu, bir daha asla aşırı içmemek için motivasyon olabilir. Her gün olur: Birinin aşırı içki içmekten sonra çok kötü bir deneyimi olur ve içmeyi bırakıp bir daha içki içmeyeceğine dair karar verir.
Ama bazı kişiler şiddetli içki sersemliğiyle birlikte tekrarlanan nöbetlere rağmen içmeye devam ederler. Olumsuz sonuçlara rağmen içki içmeye devam etmek alkolizm, alkol bağımlılığı veya en azından alkol istismarının işareti olabilir. Kendilerine “bir daha asla” diye yemin etmiş ama kısa süre sonra içmeye geri dönmüş ağır içicilerde tanım gereği içme sorunu vardır.