Categories: YEMEK TARİFLERİ

Hünnap Nedir, Hünnap Faydaları Nelerdir?

Yüzümüzü doğaya döndüğümüzde aslında kendimize nasıl büyük iyilikler yapmış olacağız, az çok biliyorsunuz artık. En bilinen sebzelerden en az tanınan otlara kadar içinde binbir çeşit şifa gizli bitkilerden hünnap nedir keşfetme zamanı şimdi.

Çünkü eylül ayından beri iyice olgunlaşıp tezgahlara çıktı kendisi. Minicik cüssesiyle vücuda şifa dağıtmaya geldi adeta. Ekim ayının sonlarına kadar da kendisini taze taze bulabilirsiniz pazarlarda ve büyük marketlerde.

Üstelik ekim ayında tamamen terk edip gitmiyor hünnap bizi. Kurutulmuş haliyle yıl boyu yanımızda olmaya yeminli gibi.

Biz de diyoruz ki böyle nefis bir meyveyi, daha fazla vakit kaybetmeden herkes tanısın, hünnap nedir faydaları nelerdir herkes öğrensin, böyle şifa dolu bir lezzet evinizden eksik olmasın.

İçindekiler

Hünnap, bizim pek de aşina olmadığımız cehrigiller familyasına ait bir bitki. 4-5 metre yüksekliğe kadar ulaşabilen bu bitki, hünnap ağacı olarak biliniyor ve dikenli dallarıyla kolayca tanınabiliyor.

İlkbaharda sapsarı çiçekler açıp etrafa misler gibi kokular saçan bu ağacın meyveleri ise sonbahara doğru olgunlaşıyor. Zeytin büyüklüğünde olan hünnap meyvesi, dış görünüşü itibariyle iğde meyvesiyle karıştırılabiliyor. Üzerinde kahverengi tonlarında incecik bir kabuğu bulunan meyve, Çin’de çokça tüketiliyor ve “ölümsüzlük meyvesi” ya da “Tanrı’nın bir hediyesi” gibi sıfatlarla anılıyor.

Türkiye’de ise hünnap, halk arasında “innabi”, “ünnap” ya da “çiğde” şeklinde biliniyor.

  • Hünnap meyvesinin faydaları nelerdir?

Hünnap nedir kısaca tanıdığımıza göre geçelim hünnabın faydalarını öğrenmeye, “Hünnap ne işe yarar, neye iyi gelir?” sorularına yanıt bulmaya. Hünnap meyvesinin yaygın olarak bilinen faydaları şöyle:

  • Düşük kalorili bir meyve olduğu aynı zamanda da enerji verdiği için kilo verme konusunda yardımcı oluyor, özellikle spor yapanlara önemli bir destek veriyor.
  • İçindeki A ve bolca C vitamini sayesinde bağışıklık sistemini güçlendiriyor, vücudu hastalıklara karşı koruyor.
  • Hünnap, içinde bulunan ve niyasin olarak da bilinen B3 vitamini sayesinde kan dolaşımının düzenli bir şekilde devam etmesini sağlıyor.
  • Yine B3 vitamininin etkisiyle hünnap, sinir sistemi fonksiyonlarının da sağlıklı bir şekilde sürdürülmesine katkıda bulunuyor.
  • Güçlü antioksidan özelliği nedeniyle bu minicik meyve, karaciğer rahatsızlıklarından çeşitli kanser türlerine kadar birçok hastalığın iyileşme sürecine olumlu etkilerde bulunuyor.
  • Hünnap meyvesinin antioksidan özelliği, cilt sağlığını koruma ve cildi güzelleştirme konusunda da önemli katkılar sağlıyor.
  • Kabızlık gibi durumlardan kolayca kurtulmayı sağlıyor, sindirim ve boşaltım sisteminin düzenli çalışmasına destek oluyor.
  • İçindeki kalsiyum ve magnezyum sayesinde kemik ve kas gelişiminde önemli bir rol üstleniyor.
  • Vücuda enerji verdiği bilinen hünnap, bu sayede yorgunluk ve bitkinlik gibi durumlarda daha zinde hissetmeye olanak sağlıyor.
  • Hünnabın içinde potasyum da bol miktarda bulunduğundan kalp ve damar sağlığını destekleyici etkiler gösteriyor.
    • Hünnap kanser türlerine karşı etkili mi?

    farmfreshfeasts

    Faydalarını sıralarken kısaca bahsettik ama kısaca anlatmak yetmeyeceğinden uzun uzun da anlatalım istedik. Yapılan araştırmalara göre hünnap, meme kanseri başta olmak üzere çeşitli kanser türlerine karşı vücudu koruyor ve kanserli hücrelerin büyüyüp yayılmasına engel oluyor.

    Hünnabın kansere karşı etkili olmasının nedeni ne ola ki: Hünnap meyvesinin güçlü antioksidan etkisi

    Hünnabın kanserli hücreler üzerindeki bu etkisinin nedeni, hünnap meyvesinin güçlü antioksidan özelliği olarak gösteriliyor. Vücuda giren serbest radikallere karşı koruyucu özellik gösteren antioksidanlar, bunu serbest radikallerle reaksiyona girip vücuda zarar vermelerini önleyerek yapıyor. Daha anlaşılır söylemek gerekirse, hünnap meyvesinin içindeki antioksidanlar vücudumuzu kansere karşı korumada en önemli etkenlerden olurken kanserli hücrelerin çoğalmasını da engellemek için canla başla savaşıyor. Bu da bize düzenli olarak hünnap tüketmek için önemli bir neden veriyor.

    • Hünnap nerelerde bulunur?

    Hünnabı yakından tanıdık, faydalarını da öğrendik. Şimdi içinizde oluşan “Hemen hünnap yemeliyim” hissine hızlıca bir cevap verebilmek için hünnabı nerelerde bulabilirsiniz, bunu öğrenmeli.

    Kendisi ılıman iklim seven bir bitki olduğundan, Marmara Bölgesi, Batı ve Güney Anadolu’da bolca bulunur.

    • Hünnap nerelerde satılır?

    Hünnap tam da olgunlaşma mevsimindeyken halk pazarlarında ve manavlarda tezgahlardaki yerini alır. Aynı şekilde büyük marketlerde de karşınıza çıkabilir bu şifa dolu minnoşlar.

    Tazesini sadece dönemsel olarak bulabileceğiniz hünnabın kurutulmuş halini ise yılın her zamanı temin edebilirsiniz. Bunun için güvendiğiniz aktarlara gitmeniz yeterli olacaktır.

    • Hünnap nasıl tüketilir, nasıl yenir?

    Onca faydasını duyduktan sonra kayıtsız kalamadığınız hünnabı pazar, manav ya da aktarlardan aldıktan sonra da aklınızdaki soru işaretleri bitmemiş olabilir. Bu küçücük meyveler nasıl tüketilir diye kara kara düşünmeyin, hemen biz anlatıverelim.

    Şöyle ki, taptaze aldığınız hünnap meyvesini çiğ olarak ısıra ısıra afiyetle yiyebilirsiniz, bu cepte. Başka türlü tüketmek isterseniz ondan reçel yapmayı deneyebilir ya da tatlıların üzerine leziz bir eşlikçi olarak değerlendirebilirsiniz.

    • Hünnap meyvesinin zararları var mıdır?

    Biz şimdi bu hünnabı alıp yiyeceğiz ama fazla yersek ne olur acaba, bir zararı var mı diye düşünüyor olabilirsiniz, düşünmelisiniz de zaten. İçinizde kuşkuya yer bırakmadan hemen açıklayalım biz de o zaman. Hünnap, kabızlık sorununa iyi geldiğinden de anlayacağınız üzere, boşaltım sisteminin düzenli çalışmasını sağlar. Bu nedenle aşırı hünnap tüketimi ishal olma riskinizi arttırır. Bunun dışında bilinen bir zararı yoktur.

    Ancak tabii ki hamilelik veya emzirme dönemlerindeki kadınların ve ağır hastalıklarla mücadele edenlerin doktorlarına danışmadan tüketmesini asla önermiyoruz. Tıpkı günlük rutininiz dışına çıkan her türlü yiyecek ve içecek gibi hünnap yiyip yiyemeyeceğinizi de doktorunuza mutlaka sorun.


    Doyamayanlar için bir de videomuz var!

    admin

    Recent Posts

    1 Ocak’tan İtibaren Geçerli Olacak: Toplu Ulaşımda Yeni 60-65 Yaş Kararı

    Yeni Düzenlemenin Amacı Yeni düzenleme, 1 Ocak'tan itibaren 60-65 yaş aralığındaki bireylerin toplu ulaşımda daha…

    1 gün ago

    Emeklilere Yılbaşı İkramiyesi Verilecek mi? Gözler Hükümetin Açıklamasında

    Emeklilere Yılbaşı İkramiyesi Verilecek mi? Gözler Hükümetin Açıklamasında Yılbaşı yaklaşırken, emeklilerin en çok merak ettiği…

    1 gün ago

    Uzak Şehir 6. Bölüm Özeti

    Uzak Şehir 6. Bölüm Özeti Uzak Şehir dizisi, her bölümünde izleyicilere yoğun duygusal deneyimler sunarak…

    2 gün ago

    Akut Bakteriyel Rinosinüzit tedavi yöntemleri, nedenleri, tanısı

    Akut Bakteriyel Rinosinüzit AKUT BAKTERİYEL RİNOSİNÜZİT Akut rinosinüzit, paranazal sinüs mukozasının enflamasyonudur. Burun mukozası da…

    4 gün ago

    Akut Otitis Media tedavi yöntemleri, nedenleri, tanısı

    Akut Otitis Media AKUT OTİTİS MEDİA Akut otitis media (AOM) orta kulak ve havalı boşluklarının…

    4 gün ago

    Takım Sporları Çocuğunuzun Beyni İçin Büyük Puanlar Kazandırıyor

    Yeni bir araştırma, çocuklukta takım sporlarının çocukların beynini keskinleştirmeye yardımcı olan özel bir şey olabileceğini…

    4 gün ago