Kablosuz kulaklıklar artık hayatımızın olmazsa olmaz unsurlarından biri haline geldi. Nerede ise hepimizin kullandığı bu kulaklıklarda bazen değişik tasarımlar ile karşılaşıyor olsak da genel anlamda benzer tasarım hatlarının kullanıldığını görüyoruz. Daha ilkin Lipstick modeli ile bu mevzuda farklılaşmayı başaran Huawei ise yeni kulaklık modeliyle oldukça daha şık ve dikkat çeken bir tasarıma imza atmış. Huawei FreeClip modeli özellikleri bir yana hakikaten de tasarımı ile dikkatleri üstüne çeken bir model. Şimdi gelin bu kulaklığın özelliklerine ve bu değişik tasarımına daha yakından bakalım.
Huawei Freeclip açık tasarıma haiz ve ana hedefi kullanım açısından rahatlık sunmanın yanı sıra şık bir görünüme kavuşmak. Bu kulaklık başta da belirttiğim şeklinde hakikaten de dikkat çekici bir tasarım çizgisine haiz. Tasarımı ile bir kulaklıktan ziyade piercing, küpe şeklinde duruyor ve şık, çağıl bir görünüme haiz. Kontrol ettiğim iki haftalık süreçte tanıdığım kişiler kadar, kulaklığı gören tanımadığım kişilerden de ne olduğuna dair bazı meraklı sorular aldım. Bu aşamada kesinlikle “dikkat çekici” iddiasının altını doldurduğunu söyleyebilirim. Bu model aslen bir kulaklıktan ziyade takılabilir bir aygıt göünümüne haiz. Kulak kanalına doğru yönlenen tasarımı ile etrafla olan iletişiminizin de kopmaması sağlanmış.
Tasarım
Kulaklık oval, klasik bir şarj kutusu ile beraber geliyor. Fakat kutuyu açtığınız anda o şık tasarımla karşılaşıyorsunuz. Bu mevzuda en sevdiğim nokta ise kulaklıkta sağ ve sol ayrımının olmaması. Şu demek oluyor ki her iki kulaklık başlığını da istediğiniz kulağınızda kullanabiliyorsunuz. Kulaklığı taktığınız anda hangi kulağınıza taktığınızı algılıyor ve ona gore ses iletimini yapıyor. Diyelim ki sağdaki kulaklığı sol tarafa aldınız. Kutuya geri koymasanız bile bu değişimi de anında fark ediyor olması kullanım tarafında iyi bir pozitif yanları da bununla beraber getirmiş.
Ben bir çok süre yalnız sağ kulağımda kulaklık kullanıyorum ve öteki kulaklık modellerinde organik olarak şarj bittiği süre bu durum birazcık can bunaltıcı olabiliyor. FreeClip ise bu biçim kullanımlar için durumu avantajına çevirmiş. Şarj kutusu demişken bu kutunun üstünde klasik olarak eşleştirme tuşu haricinde bir bildirim ışığına da yer verilmiş. Şarj durumu %75 üzerindeyken yeşil yanan bu bildirim ışığı, %75 altında sarı, %25 altında ise kırmızı yanarak şarj durumu hakkında da data veriyor.
Kulaklıklar yalnız 5,6 gram ağırlığındalar ve kulağınıza taktığınız anda hafifçe yapılarından dolayı herhangi bir hastalık vermiyorlar. Aksine kulaklığın yapısı çıkacakmış şeklinde dursa da kulağınıza tam olarak oturuyor. Kafanızı sert bir halde sallasanız dahi düşmüyorlar. Su sıçramalarına ve toza dayanıklılık için kulaklıkta IP54 sertifikasına da yer verilmiş. Bu sağlam yapısı ve IP54 sertifikası spor yaparken de kulaklıkları kullanmanıza olanak sağlıyor.
Özellikler ve kullanım bilgileri
Kulaklığı ilk kullanmaya başladığınızda takma mevzusunda küçücük aksaklıklar yaşayabiliyorsunuz. Fakat kısa sürede bu durum bir motor fonksiyonu şeklinde kolaylaşmaya başlıyor. Klipsli yapısı yardımıyla, aslına bakarsanız sağ sol ayrımı da olmadığı için süratli bir kullanım sağlanmış. Ek olarak Huawei’nin ergonomi çalışmalarında 10.000’den fazla değişik insan kulağını inceleyerek hata oranını minimuma indirdiğini belirtiyor. Kulaklığı kullanırken de bunu net bir halde hissediyorsunuz.
FreeClip klasik kulaklıkların aksine yalnız tek bir dokunma alanına haiz değil. Kulaklığın üç değişik bölgesinde dokunmatik sensörler kullanılmış. Çağrıya yanıt verme, reddetme ve medya dosyalarında ileri geri alma şeklinde komutları kolaylıkla yapabiliyorsunuz.
Kulaklık Huawei cihazlar haricinde hem Android hem de iOS cihazlarda da sorunsuz bir halde kullanılabiliyor. Huawei ekosistemi tarafında doğal olarak daha iyi avantajlar sunulmuş. Çift aygıt bağlantısı sorunsuz ve süratli bir halde çalışıyor. Eğer AI Life uygulamasını kullanıyorsanız ses efektleri şeklinde özelliklerde kişiselleştirmeler yapabiliyorsunuz. Yazılım güncellemesini de denetim edebileceğiniz bu uygulamada düşük gecikme modunu açmak da mümkün.
Kulaklıkların her biri için dört tane mikrofona yer verilmiş. İkisi kulaklık başlığında, ikisi ise fasulyeye benzetebileceğimiz tutamaç kısmında yer ediniyor. Bu mikrofonlardan ilk ikisi aramalar için kullanılırken öteki ikisi ise çevredeki sesleri almak ve gerektiğinde gürültü engellemeyi devreye almak sokmak konumlandırılmış. Mikrofon kalitesi mevzusunda kulaklık üstüne düşen görevi fazlasıyla yerine getiriyor. Davet aldığınızda net bir konuşma yapabiliyorsunuz. Fakat oldukça kalabalık ortamlarda çevre sesini algılamakta mesele yaşayabiliyor. O nedenle tıklım tıkış dolu olan otobüs şeklinde ortamlarda kullanmak için oldukça ideal değil.
Kulaklık açık tasarıma haiz olduğundan çevrenizden tamamen kopmuyorsunuz. Eylemsiz bir gürültü engelleme olmadığından son ses açtığınızda, organik olarak etrafa ses yansıması oluyor. Kulaklık bu eksiğini ses seviyesi mevzusunda iyi bir denge sağlayarak kapatmış. Şu demek oluyor ki toplu taşıma kullanırken sesi orta seviyede bile açtığınızda kafi ses seviyesine ulaşmış oluyorsunuz. Şu demek oluyor ki etrafınızı rahatsız etmek istemediğiniz bir ortamdaysanız ses seviyesini %70 altında tutmakta yarar bulunduğunu söyleyebilirim. Tiz ve bas dengesi kurulmuş fakat dip ses mevzusunda performans kulaklıklarının peşinde bulunduğunu söylemem gerek. Esasen performans ve şıklık tarafındaki o ayrımını iyi belirlemek gerekiyor.
Huawei satışa sunmuş olduğu tüm ürünlerde olduğu şeklinde bu kulaklıkta da sağlam bir pil ömrü sunuyor. şarj kutusu 510 mAh kapasiteye haiz. Kulaklık başlıklarında ise 55 mAh’lik bir kapasiteye yer verilmiş. Tek şarj ile 36 saatlik bir kullanım sunulmuş. Ben iki haftalık kontrol sürecimde, yopun bir halde kullanmama karşın yalnız bir kez şarj ettim. Kullanım tarafında 30 – 32 saati oldukça kolay bir halde aştığını söyleyebilirim. Öteki taraftan kulaklığın aslına bakarsanız oldukça süratli bir halde şarj olması şarj süresi mevzusundaki sual işaretlerini de bununla beraber götürüyor. Kulaklıklar ve şarj kutusu %100 kapasiteye yalnız 45-50 dakikada ulaşıyor. Kablosuz şarj desteğine de haiz olan kulaklığı bu şekilde doldurmak isterseniz, iki saati aşkın bir süreyi gözden çıkarmanız gerekiyor.
Karar
Netice olarak Huawei FreeClip bilhassa tasarım anlamında oldukça başarıya ulaşmış ve değişik bir model arayanlara hitap ediyor. Burada şıklık ve performans ayrımını iyi yapmak gerek. Bu mevzuda iyi bir çözüm sunuyor fakat öteki TWS kulaklıklar ile kıyaslamak oldukça doğru değil. Firmanın aslına bakarsanız iyi ses performansı arayanlar için Freebuds 3 Pro şeklinde modelleri mevcut. Bunların aksine daha şık ve değişik model arayanlar içinse Huawei FreeClip modeli ile iyi bir alternatife imza atıldığını söyleyebiliriz.