1941 Aralık ayının ilk haftasıydı. İkinci Dünya Savaşı esnasında Amerikalıların kim bilir ülkelerine en sadık haftasıydı. Birçok Amerikalı Pearl Harbor vakasına orduya yazılarak cevap vermişti. Sonrasında da Japonya’ya cenk diye deklare edildi. Sadece Almanya ile ilgili bir karar çıkmadı. İşte bu yüzden Alman Führeri Adolf Hitler bazı yanlış kararlar aldı.
Ne oldu da Almanya Amerikalıları karşısına aldı? Almanya hızla Avrupa’da ilerlemiş ve Ilkin Polonya, sonrasında Norveç, Danimarka, Fransa, Yunanistan, Balkan ülkeleri derken, Batı Rusya da ele geçmek üzereydi. Bu aşamada iki pürüz çıktı. Biri başarısız İngiltere saldırısı, diğeri de Almanların Şimal Afrika’daki ufak gücü Rommel’in İskenderiye’den gelen İngiliz kuvvetleri tarafınca sıkıştırılmasıydı.
Rusya’daki hücum ilerliyordu. Sovyetlerin kalbi olan Ukrayna düşmüştü. Leningrad kuşatılmış ve insanoğlu açlıktan ölmek üzereydi, Alman ordusu Kremlin’e yaklaşıyordu. Sadece Moskova yolundaki ordu Hitler’in direktifiyle şimal Ukrayna’ya çağrıldı ve oradaki Rus ordusunun etrafı çevrildi. Sonuçta askeri tarihin en büyük toplu katliamlarından biriyle Sovyetler Birliği 700 bin asker yitirdi. Arkasından Moskova’nın da düşüşüyle direniş kırılacak ve Stalin yitirecekti.
Bunun hevesiyle Almanlar o son saldırıya geçti. Sadece Rusya’da son elli senenin en soğuk kışı başlamıştı. Alman ordusunun bu şartlar için donanımı yetersizdi. 5 Aralık’a gelindiğinde Almanlar Mançurya ve Sibirya sınırındaki Rus güçlerinin 10 bin km. uzakta bulunduğunu düşünüyordu. Fakat kuvvetli ve iyi eğitimli Sibirya ordusu Moskova’yı kurtarmak suretiyle gelmişti.
Japon uçaklarının Pearl Harbor’u bombaladığı gün Sibirya ordusunun birlikleri de Moskova’da Almanları durduruyordu.
Şimdi İkinci Dünya Savaşı’nın kaderini değiştiren başarısız planlara bir bakalım. Savaştan ilkin Almanya ve Japonya görüşme yapmıştı ve Japonya Pasifik’teki Fransız-İngiliz birliğine karşı bir bağlaşık arıyordu. Hitler de Japonları yanında harbe yerleştirip Rusya’ya Sibirya’dan saldırtmak istiyordu. Japon ordusundan da bu fikre sıcak bakanlar vardı. Sadece Stalin bu planları öğrenmişti. O yüzden Almanlar saldırır saldırmaz Sibirya birliklerini harekete geçirmişti.
Rusya’ya karşı hücum başlatılır başlatılmaz Alman Dışişleri Bakanı Japonlara Sibirya’nın alınmak için onları beklediğini bildirdi fakat Japon tarafında sessizlikle karşılandı. Japonlar Pearl Harbor planıyla meşguldü. Nerede ise tüm Alman Genelkurmayı, Japonya’nın ABD ve İngiltere’ye saldırdığını duyunca şaşırdılar. En azından İngiltere’ye saldırmaları garip bir haberdi. Bu, İngiltere’nin kaynaklarını bir cenk için daha parçalayacağı anlamına geliyordu.
ABD’ye ulaşınca, Alman subayları nefeslerini tuttu. ABD hala olaylardan uzak kalma duygusu içindeydi ve savaşın dışındaydı. Amerikalılar İngiltere’ye ve Sovyetler’e meydana getirilen anlaşmalar çerçevesinde bazı desteklerde bulunuyordu. Bir ay ilkin Amerikan birlikleri İzlanda’ya çıkmış, Almanlar ve Amerikalılar karşılaşmış sadece ABD hala işin içine pek girmemişti. Hitler’in danışmanlarının Japon saldırısına tepkisi değişik farklıydı. Japonların
Rusya’ya saldırmamasından duyulan bir hastalık vardı. (Aslen sonraki on yılda Japonlar Ruslarla diplomatik ilişkileri geliştirmişti.) Almanlar Pearl Harbor saldırısını Amerikalıların Almanya’ya da cenk açmak için bahane olarak kullanmasından korkuyorlardı.
Arkasından 11 Aralık’ta Hitler ABD’ye cenk duyuru etti. Bu sefer Hitler’in danışmanları şaşkınlık içindeydi. Niçin ABD’ye cenk duyuru etmişlerdi ki? Rusların işinin hala eksikleri olan olduğu ortadaydı, İngiltere’nin hala bir çobana ihtiyacı vardı ve Japonların da güvenilmez bir bağlaşık olduğu belli olmuştu. Japonlar Rusya’ya saldırmayı reddediyorlardı. Bu da Sibirya ordusunu özgür bırakmak demekti.
Anlaşmaları bir zamanlar yırtıp atan Hitler, Almanya ve Japonya içinde bir dostluk anlaşması bulunduğunu ve Almanya’nın Japonya’yı ABD’ye karşı desteklediğini deklare etti. Japonların San Francisco’da yapılacak bir anlaşmayla istediklerini yaptıracakları kehanetinde de bulunmuş oldu.
Hitler’e Amerikalıların Birinci Dünya Savaşı’ndaki görevi, bilhassa Fransızlara ve İngilizlere yaptıkları sınırsız yardım hatırlatıldı. Ek olarak Almanya’nın ABD’ye saldıracak kafi donanımı yoktu. ABD senelerdir oturup kuvvetli bir donanma yarattıysa onunla başa çıkmak zor olacaktı.
Danışmanları Amerikan propagandasının tesirinde kalınca Hitler öfkeyle karşı çıktı. Japonlar ABD’nin zayıf yönünün farkına varmış ve bunu kullanıyordu. ABD de Museviler yüzünden “bozulmuş”tu. Artık Amerikan halkını yola getirmenin zamanı gelmişti.
Sadece Hitler’e Moskova’daki durumun kötüye gittiği anlatıldı. Hitler bunun geçici bir durum bulunduğunu söylemiş oldu ve orduyu geri çekip baharda daha kuvvetli bir halde saldırma fikriyle dalga geçti. Sert, kati ve emsalsiz bir halde Sibirya ordusuna karşı savaşılmasını emretti.
Sonraki bahar Almanya hakikaten de yeni birliklerle hücum etti sadece 1941’deki ordu kadar kuvvetli eğildi. Wehrmacht kışın bir milyondan fazla yitik vermişti. Leningrad’ı kuşatıp Moskova’yı alacak güçleri kalmamıştı. Ukrayna’nın kontrolü de elde tutulamıyordu. Ayrıca Şimal Afrika’da da Alman askerleri vardı. Rusya’da harbe devam edip ABD’ye cenk duyuru etmek o süre için iyi bir düşünce benzer biçimde görünmüş olabilir, sadece bir fiyaskoyla sonuçlanmıştı.
Muşamba Nedir, Ne Anlama Gelir? 03 Ekim 2024 Perşembe 22:40 ABONE OL Muşamba, su geçirmezlik…
Yıl 30 Ekim 2008 Perşembe 20:43 ABONE OL Yıl Nedir?Dünyanın, güneş çevresinde tam bir dolanım…
Gebelik Izlemi GEBELİK İZLEMİ Gebelik izlemi, gebeliğin planlanmasıyla başlayan, sağlıklı sürdürülmesini ve sorunsuz bir doğumu…
Menopoz MENOPOZ Menopoz, ovaryan aktivitenin (üreme ve östrojen yapımı) yitimi ertesinde, menstrüasyonun kalıcı olarak kesildiği…
Yeni bir araştırmaya göre, çok sayıda kadın, kadın üreme organlarının en yaygın kanseri olan endometriyal…
Her gün sekiz saat veya daha fazla oturan kişilerin, her hafta 140 dakikadan az orta/yoğun…