Anne sütü içeriğine sahip
“Yaşam ağacı” olarak da adlandırılan Hindistan cevizi meyvesi Filipinler ve benzeri ada devletlerinde beslenmenin mühim bir parçasıdır. Mahalli halk, pek oldukca hastalığın tedavisinde Hindistan cevizi yağını kullanmaktadır. Bu yağ içeriğindeki MCT isminde olan orta zincirli yağ asitleri ve anne sütünde de bulunan laurik asit sebebiyle mühim bir gıda deposudur.
Hindistan cevizi yağının öteki yararları şunlardır:
* İçeriğindeki laurik asit sebebiyle antimikrobiyaldir. Bağırsaktaki zararı olan mikropları temizleyerek kolon sağlığını desteklemektedir.
* Hindistan cevizi yağına beslenmelerinde sık yer veren toplumlarda aşırı kiloluluk ve buna bağlı hastalıkların gelişiminin daha azca olduğu görülmektedir. Bu yüzden hindistancevizi yağının metabolizma üstünde pozitif yönde tesirleri olduğu düşünülmektedir.
* Tiroit fonksiyon bozukluklarının rafine yağlarla ilişkili olabileceğine dair meydana getirilen emek harcamalar bulunmaktadır. Bu yüzden rafine yağların yerini soğuk sıkım hindistancevizi yağı ile değişiklik yapmak tiroit fonksiyonlarında iyileşme vaat edebilmektedir.
* Hindistan cevizi yağı, dış dünyaya karşı bariyer görevi olan cildi nemlendirir, cilt üstündeki mikropları yok eder ve buna bağlı olarak akne ve dermatit tedavisine destek olmaktadır.
* İçerdiği MCT, orta zincirli yağ asitlerinin keton cisimciklere dönüşmesi sonucunda beyin sağlığı üstünde pozitif yönde tesirleri olup; Alzheimer, Parkinson, Huntington ve MS şeklinde pek oldukca sinir sistemi hastalığına karşı koruyucudur.
* Kanser hücrelerinin gelişme ve gelişmesini baskılamaktadır.
* Fena huylu kolesterolü (LDL) düşürür ve iyi huylu kolesterol (HDL) oranını yükselterek damar tıkanıklığı riskini azaltarak kalp hastalıklarına karşı koruma sağlar.
* Antifungal tesiri sebebiyle başta candida mantarı olmak suretiyle pek oldukca mantar hastalığını tedavi etmektedir.
Vücutta yağ yakımına destek oluyor
Hindistan cevizi yağında öteki bir çok yağın aksine uzun zincirli yağ asidi değil orta zincirli yağ asitleri bulunmaktadır. Orta zincirli yağ asitleri, uzun zincirli yağ asitlerinden daha değişik olarak metabolizmayı hızlandırmaya ve vücudun yağ yakımına destek olmaktadır. Meydana getirilen bir araştırma, günde 1-2 yiyecek kaşığı orta zincirli yağ asidi yemenin, enerji yakımını % 5 oranında artırdığı göstermektedir.
Kahvenize ekleyip içerseniz…
Bir fincan mütevazi filtre kahveye eklenen bir tatlı kaşığı Hindistan cevizi yağıyla tüm gün, tok kalmış olarak ve daha konsantre olmuş geçirilebilir ek olarak gün içinde daha çok kalori yakımı sağlanabilmektedir. Mütevazı kahve tercih edilmiyorsa, 1 tatlı kaşığı Hindistan cevizi yağının yanında, 100 ml Hindistan cevizi sütü ve tarçın da eklenebilmektedir.
Ağız kokusunu önlüyor dişleri beyazlatıyor
Sabah uyanır uyanmaz Hindistan cevizi yağı ile meydana getirilen gargara oldukça yarar sağlamaktadır. Diş fırçalamadan ilkin, 1 tatlı kaşığı Hindistan cevizi yağı ağza alınır ve minimum 5 dakika süresince ağız bu yağ ile çalkalanır. Hindistan cevizinde bolca oranda bulunan Laurik asit, antibakteriyel, antifungal ve antiviral aktivite göstermektedir. Bu yüzden başta ağız olmak suretiyle sindirim kanalı florasının temizlenmesi ve düzenlenmesinde etkilidir. Ek olarak;
- Dişleri beyazlatır.
- Diş eti iltihabı, diş eti çekilmesi ve çürükleri tedavi eder, engeller.
- Fena ağız kokusuna yol açan fena bakterileri öldürür.
- Diş eti kanamalarını tedavi eder, engeller.
- Diş hassasiyetini azaltır.