Derleyen: Betül Yasemin Keskin / Milliyet.com.tr – Otel odalarında misafirler için hazır tutulan sabun, krem ve şampuanlar konaklamayı zevkli hale getiren küçük dokunuşların başlangıcında geliyor. Peki misafirler için hazırlanmış bu temizlik ürünlerinin otelden ayrıldıktan sonrasında ne işe yaradığını asla düşündünüz mü? Tam 5 yıl ilkin bir otel odasında aklına gelen fikirle yola çıkan Shawn Seipler, tek bir hamleyle her yıl 50 milyondan fazla insana ulaşmayı başardı.
Bilhassa son yıllarda artan tüketim çılgınlığı bununla beraber dünyanın yaşamış olduğu iklim sorunlarıyla birleşince ortaya ürkütücü bir gelecek tablosu çıkıyor. Gezegenimizi korumak ve daha sıhhatli bir yaşam için geri dönüştürülebilir ürünler satın almak ve dahası bu tarz şeyleri üretmek artık her geçen gün daha mühim hale geliyor. Shawn Seipler’in fikri de tam olarak bu şekilde bir ihtiyaçtan dünyaya gelen.
OTEL ODASINDAN DÜNYAYA AÇILDI
İşi gereği sık gezi eden Shawn Seipler, Minneapolis’te kalmış olduğu bir otel odasındayken aklına bir sual takıldı. Otel odalarını terk ettiğimizde bizlerden sonrasında sabunların başına neler geldiğini merk eden Seipler, kafasındaki sual işaretini ve merakını gidermek için resepsiyonu aradı. Kendisine verilen cevap “Sabunlar çöpe atılıyor”du. İşte bu cevaptan sonrasında Seipler’ın aklına, adını tüm dünyaya duyuracak enteresan bir düşünce geldi. Seipler’ın ‘Clean the World’ kısaca ‘Dünyayı Temizle’ isminde kâr amacı gütmeyen kuruluşunun temelleri bu gezi sonrasında kendiliğinden atılmış oldu. Seyahatten sonrasında evine döndüğünde Seipler, aklındaki fikri kuzenine söyledi. Kuzeni garajının boşta bulunduğunu ve orada atık sabun biriktirerek onları geri dönüştürebileceklerini söylemiş oldu.
İkili, ilk başta tanıdık ve çevre otellerden atık sabun alarak patates soyacağıyla sabunları geri dönüştürmeye başladılar. Yüzeyini temizledikleri sabunları ilkin kıyma makinesinden geçirip ocaklarda sabunu pişirerek tekrardan oluşturdular. Geliştirdikleri bu teknik pozitif yönde netice verince zaman içinde Seipler ve tüm kuzenleri işi daha da geliştirmeye karar verdi.
GİDEREK DAHA DA ÇOK İNSANA ULAŞMAYA ÇALIŞTILAR
Minik garajlarında kendi hallerinde yalnızca çevredeki hayır kurumlarına geri dönüştürdükleri sabunları veren Seipler ve kuzenleri, 2009 senesinde Haiti’ye yaptıkları bir gezi esnasında 2 bin tane kalıp sabunu gereksinim sahibi kişilere ulaştırdıklarında oraya daha çok sabun götürme mevzusunda coşku duydular.
Seipler, Haiti’de yaşadıkları bu vakadan sonrasında kurduğu ‘Dünyayı Temizle’ kuruluşunu daha da etken hale getirmeye kararlıydı. Vakit içinde büyük bir depoya geçildi ve çalışanların sayısı da arttı. Artık daha çok şahıs sabunları geri dönüştürüyor, daha çok otelden kendilerine atık sabun geliyordu. Onların adını duyan otel sahipleri bu fikri destekleyerek nakliye araçlarıyla binlerce sabunu Seipler’e ulaştırır oldu.
Seipler, dünyada hijyen ihtiyacını karşılayamayan ve bu sebeple zatürre ve ishal şeklinde hastalıklara yakalanan insanlara ulaşmayı hedefledi. Naturel afetlerden, savaşlardan etkilenen insanların hijyen gereksinimlerini giderebilmek en birincil önceliğiydi. O şekilde de oldu.
‘Dünyayı Temizle’ şirketi, 2009’dan bugüne dek ortalama 127 ülke, 50 milyondan fazla insan ulaşarak onlara kalıp sabun dağıtmayı başardı.
HİJYEN KİTİ GENİŞLEDİ
Zaman içinde kullanılmış şampuan, saç kremi ve duş jeli şişelerini toplamaya ve bu şişelerin de birkaç aşamayla temizliğini gerçekleştirme noktasında oldukça başarı göstermiş olduklarını kanıtlayan Seipler, yeni bir gereksinim noktasını daha tespit etti.
Hijyenin yalnızca sabundan ibaret olmadığını ve buna ek olarak diş fırçası, diş macununu da dönüştürüp insanlara iletilmesi gerektiği mevzusunda emindi. Şimdilerde şirket, içinde diş fırçası ve macunu, sabun, şampuan ve kremin bulunmuş olduğu hijyen kitini genişletme telaşında. Seipler ve arkadaşları, daha çok gereksinim sahibi insana yetişebilme motivasyonuyla yollarına devam ediyor.
Shawn Seipler’in otel odalarındaki hijyen ürünleriyle ilgili her insana bir önerisi de var. İşte o tavsiye:
“Bir otelde kalıyorsanız ve orada sizin için ayrılan sabunu bitirmediyseniz çıkarken eve götürün, çöplükten uzak tutun, evlerinizde kullanın.”