Enerji tasarrufu ve sürdürülebilirlik mevzusunda firmalara esnek çözümler üreten techasaY CEO’su Osman Koç, nesnelerin interneti teknolojisinin kullanıldığı sektörleri paradergi için kaleme aldı.
HER ŞEYİN FARKINDA OLABİLMEK İÇİN IoT
“IoT (Web of Things) kısaca “Nesnelerin İnterneti” dendiğinde, herhangi bir ağa yada daha büyük kapsamda internete bağlı olan her şeyin birbirleri ile interaksiyona girebildiği bir dünya düşünebiliriz. Çevremizdeki tüm elektronik bileşenlerin bir arada çalışabilmesi üstüne kurulu bir teknoloji olan Nesnelerin İnterneti, her türlü cihazdan alınan veriler ve bilgiler ile fizyolojik dünyayı dijital dünyaya entegre ediyor.
Kurumlar ve firmalar dijitalleşme yolculuklarında yapmakta oldukları yatırımlarda “nesnelerin interneti” teknolojisi ile hayatlarını kolaylaştırma yönünde adımlar atarken, rakamlar yıldan yıla katlanarak artmaya devam ediyor.
Dünya üstünde teknoloji ile bağlantılı aygıt sayısı 2020 senesinde on milyar seviyeleri ile ifade edilirken, günümüzde bu sayının on beş milyarı bulmuş olduğu biliniyor ve 2030 senesinde kadar da otuz milyara ulaşacağı tahmin ediliyor. Büyüklüğü şu an 600 milyar Usd olduğu söylenen IoT pazarının önümüzdeki dönemlerde senelik bazda averaj %25’in üstünde büyüyerek 2030 senesinde 3 trilyon Usd’yi geçeceği ön görülüyor.
Son yılların en mühim teknolojik gelişimlerinden biri olarak görülen IoT yardımıyla, sorunların ortaya çıkmadan ilkin tespit edilmesi ve proaktif olarak çözüm oluşturulması mümkün olurken, zamandan ve maliyetten tasarrufun yanı sıra durum değerlendirmesi ile yeni nesil iş ve modellemelerinin geliştirilmesi de büyük ehemmiyet arz ediyor. Ziraat, hayvancılık, finans, mağazacılık, otomotiv, lojistik, enerji şeklinde daha pek fazlaca sektörde, verimlilik ve kalite artışı ile ekonomiye katkısı büyük olan IoT teknolojilerinin kullanımının dünya ekonomisine sağlayacağı katkının 2030’da 14 trilyon Usd’nin üstüne çıkması umut ediliyor.
Enerji alanında; IoT teknolojisi ile, enerji seyretme, çözümleme, yönetim ve tasarrufuna yönelik sunulan çözümlerle şirketlerin sürdürülebilirlik hedeflerine, katkı sağllanıyor. Bununla beraber, IoT ile müşterilerinin manuel süreçlerden dijital süreçlere geçerken, sensör ağları üstünden ve sistemlerden toplanan verilerin çözümleme edilmesi ile iş süreçlerinin yalınlaşmasını, hızlanmasını, ölçülebilir olmasını ve anlık müdahale imkanı kazandırarak operasyonel maliyetlerinin düşmesi sağlanıyor.
Halihazırda tavukçuluk, madencilik ve mağazacılık alanında IoT uygulamaları da bulunan techasaY’ın, IoT odaklı iş alanlarının tamamlayıcı unsuru olarak informasyon teknolojileri alanında, ağ iletişimi, siber güvenlik, bulut tabanlı informasyon teknolojisi çözümleri ve veri merkezi alt yapı çözümleri bulunuyor. Bu sayede, techasaY müşterilerinin tüm teknolojik gereksinimlerini tek elden uçtan uca karşılıyor.
IoT teknolojileri envanter takip edeni, şahıs takip edeni ve vasıta takip sistemleri, akıllı şehirler için akıllı çevre uygulamaları, kent güvenliği şeklinde çözümleri, firmaların iş süreçlerine tek platformdan dijital olarak başat olabilmeleri ve yönetebilmeleri imkânı veriyor. Bu sayede dijitalleşen dünyada Nesnelerin Web’i teknolojileri ile hayatları kolaylaştırıyor.”
Yeni Düzenlemenin Amacı Yeni düzenleme, 1 Ocak'tan itibaren 60-65 yaş aralığındaki bireylerin toplu ulaşımda daha…
Emeklilere Yılbaşı İkramiyesi Verilecek mi? Gözler Hükümetin Açıklamasında Yılbaşı yaklaşırken, emeklilerin en çok merak ettiği…
Uzak Şehir 6. Bölüm Özeti Uzak Şehir dizisi, her bölümünde izleyicilere yoğun duygusal deneyimler sunarak…
Akut Bakteriyel Rinosinüzit AKUT BAKTERİYEL RİNOSİNÜZİT Akut rinosinüzit, paranazal sinüs mukozasının enflamasyonudur. Burun mukozası da…
Akut Otitis Media AKUT OTİTİS MEDİA Akut otitis media (AOM) orta kulak ve havalı boşluklarının…
Yeni bir araştırma, çocuklukta takım sporlarının çocukların beynini keskinleştirmeye yardımcı olan özel bir şey olabileceğini…