Deneysel ve klinik araştırmalar, baharatların kolesterol ve lipitlerin metabolizmayı hızlandırdığını, trigliserit ve kolesterol seviyesini düzenlediğini, şeker hastalarında kan şekerini düşürdüğünü, kuvvetli antioksidan özelliklerinin bulunduğunu, kanı sulandırdığını, yangı giderici etkilerinin bulunduğunu ve hatta kanser gelişimini önleyebileceğini ortaya koyuyor. Gelin birkaç mucizevi baharata ve etkilerine bakalım…
Sağlık savaşçısı zerdeçal
Bir sağlık savaşçısı olan zerdeçal içerisindeki kurkuminler sayesinde antioksidan etki gösteriyor. Ayrıca virüs, bakteri ve mantar enfeksiyonları, diyabet, alerjiler, artrit, alzheimer hastalığında etkili olabileceğine dair deneysel bulgular var. Yapılan çalışmalar, kurkuminlerin kanserin oluşumu ve gelişiminde rol oynayan farklı hedefler ve kademeler üzerinde etkili olabileceğini de ortaya koyuyor. Zerdeçaldan alacağınız olumlu etkiyi arttırmak için kurutulmuş kökler yerine toz halinde tüketmeniz gerektiğini de aklınızın bir köşesinde tutun.
Mucizevi baharat zencefil
Mucizevi baharatlardan bir diğeri olan zencefille devam edelim… Hazımsızlık, bulantı, mide ağrısı şikayetlerinin giderilmesinde, uykusuzlukta, solunum ve idrar yolu enfeksiyonlarında, romatizma, diş ağrısı, baş ağrısı, şeker hastalığı, kısırlıkta zencefilden yararlanılabileceğini gösteren çalışmalar var. Ancak baharatları hangi şikayette ve ne miktarda kullandığımız istenen etkinin ortaya çıkmasında belirleyici oluyor. Dozu aştığınızda istenmeyen sonuçlar doğabiliyor. Örneğin hamilelerde bulantı ve kusmanın giderilmesi amacıyla kullanılan zencefilin rahim hareketlerini arttırıcı etkileri bulunuyor. Önerilen miktarın üzerine çıkıldığında ise hamileler düşük riski ile karşı karşıya kalıyor!
Tarçın etkili ama hangisi?
Güzel aroması ile nam salan tarçının da sindirimi kolaylaştırdığı, karın sancısını giderdiği, sürekli diyare (ishal) durumu, soğuk algınlığı, romatizma, böbrek hastalıkları, yüksek tansiyon ve kadınlarda bazı jinekolojik şikâyetler üzerinde etkili olabileceğine dair kayıtlar var. Tarçının kan şekerini ve kolesterolü düşürücü bir etkisi de literatürde yer alıyor. Ancak burada da tarçının türüne dikkat etmek gerekiyor. Bu etkinin ortaya çıkmasını istiyorsak mutfağımızda kullandığımız Seylan tarçınını değil Çin tarçınını almamız gerekiyor. Çünkü Çin tarçını, içerisinde bu etkilerden sorumlu bileşen olan sinnamil aldehiti yüzde 85-90 oranında bulunduruyor.
Kürler:
Boğaz enfeksiyonlarına karabiber çayı: Top ve toz formlarındaki karabiber meyveleri ile hazırlayabileceğiniz çayı, gargara şeklinde tükettiğinizde boğaz enfeksiyonlarını önlemeye ve hafifletmeye yardımcı oluyor.
Bağışıklık güçlendirici baharat çayı:
Yeşil çaya; tarçın, karanfil, zencefil, kakule ve limon katarak bağışıklık sistemini güçlendirecek etkili bir çay hazırlayabilirsiniz. Bu çay antimikrobiyal etkisinin yanında sizi canlandırıp zinde olmanızı da sağlayacak.
Grip şikayetlerine ayva yaprağı ve zencefil çayı:
Korunmak için gerekli önlemleri almayıp şifayı kapanlardansanız bu karışım tam size göre! Ayva yaprağından hazırlayabileceğiniz çaya gerçek bal ve zencefil ilave ederek grip şikayetlerinizin hafiflemesini sağlayabilirsiniz.
Yeni Düzenlemenin Amacı Yeni düzenleme, 1 Ocak'tan itibaren 60-65 yaş aralığındaki bireylerin toplu ulaşımda daha…
Emeklilere Yılbaşı İkramiyesi Verilecek mi? Gözler Hükümetin Açıklamasında Yılbaşı yaklaşırken, emeklilerin en çok merak ettiği…
Uzak Şehir 6. Bölüm Özeti Uzak Şehir dizisi, her bölümünde izleyicilere yoğun duygusal deneyimler sunarak…
Akut Bakteriyel Rinosinüzit AKUT BAKTERİYEL RİNOSİNÜZİT Akut rinosinüzit, paranazal sinüs mukozasının enflamasyonudur. Burun mukozası da…
Akut Otitis Media AKUT OTİTİS MEDİA Akut otitis media (AOM) orta kulak ve havalı boşluklarının…
Yeni bir araştırma, çocuklukta takım sporlarının çocukların beynini keskinleştirmeye yardımcı olan özel bir şey olabileceğini…