Categories: GENEL BİLGİLER

Helikopterlerin arka pervaneleri ne işe yarar?

Helikopterlerin arka pervaneleri ne işe yarar?

Günümüz taşıtları içinde en oldukca yönlü ve şaşırtıcı olanı helikopterdir. Üç boyutta da hareket edebilmesi, nerede ise her yere gidebilmesi sebepleri ile uçaklarla yapılamayan birçok hususi görevlerde de kullanılabilirler. Sadece helikopterlerin uçma mekanizmaları uçaklara gore oldukça karışık, üretim maliyetleri de daha yüksektir. Helikopterleri uçaklardan ayıran mühim özellikler, havada asılı durabilmeleri, kendi eksenleri çevresinde dönebilmeleri ve geri geri uçabilmeleridir.


Uçaklarda lüzumlu gücü motor sağlar fakat aslolan havada kalabilmelerini elde eden kanatlarıdır. Helikopterlerde ise havada kalmayı elde eden motora bağlı pervanelerdir. Onları bir çeşit dönen kanat olarak düşünebiliriz. Bir helikopterde iki yada daha çok kanat olabilir.
Kanatlara hafifçe bir açı verilip, ana motor çalıştırılınca, dönen kanatlar helikopteri kaldırmaya çalışır. Yerde iken mesele yoktur fakat havalanınca helikopterin gövdesi, pervanenin dönüş yönünün tersine dönmeye adım atar. İşte burada bu hareketi durdurabilecek ilave bir güce gerekseme vardır.
Bu ilave gücü sağlamanın en kolay yolu, dönüş yönüne dik ilave bir pervane koymaktır. Buna kuyruk rotoru denilir. Kuyruk rotoru aynen tayyare pervanesi şeklinde bir itiş gücü yaratır ve helikopterin gövdesinin dönmesini dengeleyerek durağan(durgun) kalmasını sağlar.
Kuyruktaki pervaneyi döndüren ayrı bir motor yoktur. Hareketini ana motordan bir şaft ile alır ve altındaki dişli kutusu vasıtası ile dönmesi ihtiyaç duyulan devirde döner. Helikopterleri tam olarak denetim edebilmek için ana ve kuyruk pervanelerinin ayarlanabilir olmaları gerekir. Kuyruk pervanesinde kanatların eğimlerinin, doğrusu açılarının ayarlanması ile helikopterin kendi ekseni çevresinde dönebilmesi sağlanır.
Ana pervane ise oldukca önemlidir. Yükseklik değiştirmeyi, ileri ve geri gitmeyi, dönmeyi o sağlar. Bunun için de inanılmaz derecede dayanıklı olması gerekir. İşin aslolan sırrı ise ana pervanenin dönen kanatlarının eğiklik açılarının bir tam tur süresince değişmesidir.

Helikopterlerin havada hareketsiz kalabilmeleri için pervanelerin açıları da durağan(durgun) olmalıdır. Bu açıları tüm kanatlarda aynı anda değiştirmekle alçalma ve yükselme sağlanır. Kanatlar arkaya geldiklerinde açıları büyük, öne geldiklerinde daha ufak ise ileri doğru hareket, tersi durumda da geriye doğru hareket sağlanır.

admin

Recent Posts

Basit ve lezzetli bir pizza tarifi

Basit ve lezzetli bir pizza tarifi: Malzemeler: Hamur için: 500 gr un 1 paket (10…

3 hafta ago

Acil Tıp Uzmanı Hangi Rahatsızlıklara Bakar?

Acil Tıp Uzmanının Görevi Acil tıp uzmanları, sıhhat hizmetleri sunumunda dirimsel bir yere haiz olan…

3 hafta ago

1 Ocak’tan İtibaren Geçerli Olacak: Toplu Ulaşımda Yeni 60-65 Yaş Kararı

Yeni Düzenlemenin Amacı Yeni düzenleme, 1 Ocak'tan itibaren 60-65 yaş aralığındaki bireylerin toplu ulaşımda daha…

4 hafta ago

Emeklilere Yılbaşı İkramiyesi Verilecek mi? Gözler Hükümetin Açıklamasında

Emeklilere Yılbaşı İkramiyesi Verilecek mi? Gözler Hükümetin Açıklamasında Yılbaşı yaklaşırken, emeklilerin en çok merak ettiği…

4 hafta ago

Uzak Şehir 6. Bölüm Özeti

Uzak Şehir 6. Bölüm Özeti Uzak Şehir dizisi, her bölümünde izleyicilere yoğun duygusal deneyimler sunarak…

4 hafta ago

Akut Bakteriyel Rinosinüzit tedavi yöntemleri, nedenleri, tanısı

Akut Bakteriyel Rinosinüzit AKUT BAKTERİYEL RİNOSİNÜZİT Akut rinosinüzit, paranazal sinüs mukozasının enflamasyonudur. Burun mukozası da…

4 hafta ago