Halüsinasyon, en çok sinirsel ve ruhsal hastalıklarda karşılaşılır. Tam olarak gerçekte olmayan şeylerin 5 duyu organından biri ile algılanıldığının sanıldığı durumdur. Eğer bir kişi halüsinasyon görüyorsa; kişinin çevresinde gerçek bir uyarıcı yoktur fakat çevresindeki canlı yada cansız bir şey algılar.
Aslında karmaşık görülen bu yapı oldukça ciddi bir problemdir. Şöyle ki; bu rahatsızlık rutin hale geldiğinde kişinin sosyal hayatı ve psikolojik durumu kötü sonuçlar doğuracak şekilde etkilenebilir. Halüsinasyon görmek sadece psikolojik durumlarda değil başka durumlarda da ortaya çıkmaktadır. Kişinin duyu organlarından birinin zarar görmesi; duyu organında oluşan işlevsel bozukluklar ve migren hastalıklar da halüsinasyona sebep olabilmektedir.
Halüsinasyon Ne zaman görülür?
Daha çok; işitme, görme, hissetme, koklama gibi duyularda gerçekleşen halüsinasyonlar söz konusudur fakat yine de ruhsal alanlarda gerçekleşen halüsinasyonlar da vardır. Kişi karşısındaki kişilerin düşündüklerini okuduklarına; düşüncelerini sesli bir biçimde dile getirdiğini ve bazı fikirlerin zihnine zorla sokulmak isteniyor olduğuna inanıyorsa ruhsal halüsinasyondan bahsedebiliriz.
Yaşça ilerlemiş kişilerde de görülen halüsinasyon; uyku vaktinde ya da uyandıktan hemen sonra bazı nesneleri gördüğünü sanma şeklinde kendini gösterebilir.
Çok çeşitli nedenleri olabilen halüsinasyonun farklı durumlarda ortaya çıkması mümkün. Psikonevroz, şizofreni, Psikoz, menenjit, tifo ve uyuşturucu madde kullanımı da buna neden olan etkenler arasındadır. Her ne şekilde olursa olsun kişinin gerçek dışı bir şey algılaması durumunda mutlaka bir uzman hekime görünmesi gerekmektedir.