Mevzu kalp sağlığı olunca tertipli egzersiz yapmak büyük ehemmiyet taşıyor. Sadece kafalardan “Peki ya ne kadar egzersiz yapmalıyım?” sorusu tamamlanmamış olmuyor. Çılgınlar şeklinde spor salonunda zaman mi geçirmeli? Yoksa her sabah koşmak kafi mi? İşte araştırmacılar bu sorulara yanıt bulmak için, bilhassa yaşla beraber artan gerilim problemlerinin de dikkate alındığı bir araştırma gerçekleştirmiş oldu.
Kaliforniya Üniversitesi – San Francisco’da meydana gelen araştırmada, 4 değişik Amerikan şehrinden toplamda 5 binden fazla kişinin alışkanlıkları ve sıhhat durumları ölçüldü.
Araştırmanın yazarı ve epidemiyolog Kirsten Bibbins-Domingo mevzuyla ilgili olarak şunları söylüyor: “Gençler ve 20’li yaşlarının başındakiler fizyolojik olarak etken olabilirler. Sadece bu alışkanlıklar yaşla değişiyor. Yetişkinliğin erken dönemlerinde önerilenden daha yüksek seviyede fizyolojik aktivite, hipertansiyon için oldukça mühim görünüyor.”
Yüksek gerilim olarak da malum hipertansiyon, dünya genelinde milyarları etkileyen bir sıhhat problemi. Kalp krizi ve inme şeklinde sonuçlara sebebiyet verebilirken, yaşlılarda demans riskini de artırabiliyor. Dünya Sıhhat Örgütü’ne gore her dört erkekten ve her beş hanımdan biri hipertansiyona haiz. Fakat bir çok şahıs yüksek tansiyona haiz bulunduğunun bilincinde bile değil. Bu yüzden de halk içinde “sessiz katil” olarak da biliniyor. Doğal ki bu durumu tersine çevirmenin de bir yolu var: egzersiz.
Araştırma ne söylüyor?
5100’ün üstünde yetişkinle meydana getirilen çalışmada son 30 yıldaki fizyolojik durumları haricinde, egzersiz alışkanlıkları, sigara ve alkol tüketimleriyle ilgili sorular deneklere yöneltildi. Bununla beraber meydana getirilen klinik testlerde her deneğin tansiyonu, birer dakika aralıklarla üç kez ölçüldü. Veri analizi gerçekleştirmek için de katılımcılar ırk ve cinsiyetlerine gore dört kategoriye ayrıldı.
“Katılımcılarımızın yarısı kadarı, yetişkinliğin erken dönemlerinde uygun olanında altında fizyolojik aktiviteye sahipti. Bu da sonraki dönemde hipertansiyon olarak karşılarına çıktı. Bu yüzden fizyolojik aktivite mevzusunda minimum standardı artırmamız gerekiyor.”
Adam, hanım ve her iki ırk grubunda, yaş 18’den 40’a doğru ilerledikçe, meydana getirilen fizyolojik aktivite seviyesi düşüş gösterdi. Bunun aksine hipertansiyon oranlarında ise yükseliş gözlendi. Araştırmacılara gore bu netice, yetişkinliğin erken yaşlarının, orta yaşlarda karşılaşılan hipertansiyonu engellemek için mühim bir aralık bulunduğunu söylüyor.
Araştırmanın baş yazarlarından genç erişkin tıbbı mevzusunda uzman olan Jason Nagata, “Katılımcılarımızın yarısı kadarı, yetişkinliğin erken dönemlerinde uygun olanında altında fizyolojik aktiviteye sahipti. Bu da sonraki dönemde hipertansiyon olarak karşılarına çıktı. Bu yüzden fizyolojik aktivite mevzusunda minimum standardı artırmamız gerekiyor.” diyor.
Egzersiz yapanlarda durum ne?
Yetişkinliğin erken dönemlerinde haftada 5 saat egzersiz yapmış katılımcılara bakıldığında ise -ki bu sayı yetişkinler için tavsiye edilen minimum sürenin iki kat altında- bu seviyede aktivitenin, hipertansiyon riskini gözler görülür şekilde azalttığı görülüyor. Bilhassa de egzersiz alışkanlığı 60 yaşına kadar sürdürüldüğünde, risk oldukça azalıyor.
Bununla beraber araştırmanın garip bir yanı da siyahi katılmcılarla ilgili. 40’lı yaşlarda fizyolojik aktivite, beyaz adam ve hanımlarda durağan(durgun) kalırken, siyahi katılımcılarda aktivite seviyesi düşmüş görünüyor. 45 yaşına gelindiğinde ise siyahi bayanlar, beyaz erkeklere gore daha çok hipertansiyonla karşı karşıya kalıyor. Ek olarak araştırmada orta yaşlarda en düşük hipertansiyon seviyelerine beyaz hanımlarda rastlanıyor.
60 yaşındaki katılımcılara bakıldığında ise siyahi adam ve bayanların %80-90 kadarı hipertansiyona sahipken, bu oran beyaz erkeklerde %70’in derhal altında ve beyaz hanımlarda ise %50 seviyelerinde.
Araştırmacılar ırk ve cinsiyet haricinde, iştirakçilerin sosyoekonomik durumlarının da yaşam tarzlarına tesirini gördüklerini, sadece araştırmada bu açının net olarak değerlendirilmediğini de belirtiyor.
Science Alert‘in haberini Özgür Yıldız Türkçeleştirdi.