[ad_1]
Üsküdar Üniversitesi Brain Park Kuluçka Merkezi Teknoloji Transfer Ofisi, son olarak Türkiye’nin ilk CE belgeli Transkraniyel Doğru Akım Uyarım (tDCS) cihazını üretti. BrainAtica isimli cihaz, sinirbilim teknolojilerini tek bir çatı altında topluyor. Hafızayı iyileştirmeyi sağlayan cihaz, beyin aktivitesini ölçerek ve modüle ederek sağlıklı bireylerin yaşam kalitesini arttırmayı hedefliyor. Klinisyenlerin hastalar üzerinde önemli ve kalıcı terapötik sonuçlar elde etmesine yardımcı olan cihaz ile uyku kalitesi, kitap okurken ya da ders çalışırken dikkatinin arttırıması, sporcuların bilişsel performansının da geliştirilmesi hedefleniyor.
BrainPark Kuluçka Merkezi Teknoloji Transfer Ofisi şirketinde geliştirilen BrainAtica isimli cihaz, Transkraniyal Doğru Akım Uyarımı (tDCS), beynin belirli kısımlarını uyarmak için doğrudan elektrik akımlarını kullanan, invazif olmayan, ağrısız bir beyin uyarımı uygulaması olarak dikkat çekiyor.
Nörobilim ile mühendislik alanının birleşimi: BrainAtica
Nörobilim doktorası sahibi Doç. Dr. Cumhur Taş ile Bilgisayar Mühendisi Dr. Ihab Elaff’ın iş birliği ile ortaya çıkan BrainAtica isimli cihazla disiplinler arası iş birliğinin önemi bir kez daha anlaşıldı. Ülkemizde farklı disiplinlerin iş birliğinin artışının yüksek katma değerli ürünlerin ortaya çıkmasına zemin hazırlayacağına dair de güzel bir örnek oldu. Üretim aşamasında daha öncesinde su altı robotları üretimi alanında birçok çalışması bulunan Dr. Ihabb Elaff, cihazı Üsküdar Üniversitesi laboratuvarlarında üretmeyi başardı. Cihazın testlerini tamamlayan Dr. Cumhur Taş ile son güncellemeleri tamamlanan cihaz, 2021 yılı başında CE belgesi almaya hak kazanarak seri üretim aşamasına geldi.
“Hafızayı iyileştirmede de kullanılıyor”
Doç. Dr. Cumhur Taş, Transkraniyal Doğru Akım Uyarımının (tDCS), beynin belirli kısımlarını uyarmak için doğrudan elektrik akımlarını kullanan, invazif olmayan, ağrısız bir beyin uyarımı uygulaması olduğunu belirterek “Nöronal aktiviteyi modüle eden başın üzerine yerleştirilmiş iki elektrottan sabit, düşük yoğunluklu bir akım geçirilir. tDCS ile iki tür stimülasyon vardır: Anodal ve katot stimülasyonu. Anot stimülasyonu nöronal aktiviteyi uyarmak için hareket ederken, katot stimülasyonu nöronal aktiviteyi inhibe eder veya azaltır. Saygın bilim otoriteleri tarafından yapılan birçok çalışmada tDCS’nin (Transkraniyal Doğru Akım Uyarımı) hafızayı iyileştirebileceğini, yeni bilgileri daha hızlı öğrenmenize yardımcı olabileceğini, problem çözme becerilerini geliştirebileceğini ve el-göz koordinasyonu yanıt sürelerini artırabileceğini gösteriyor” dedi.
[ad_2]
Akut Bakteriyel Rinosinüzit AKUT BAKTERİYEL RİNOSİNÜZİT Akut rinosinüzit, paranazal sinüs mukozasının enflamasyonudur. Burun mukozası da…
Akut Otitis Media AKUT OTİTİS MEDİA Akut otitis media (AOM) orta kulak ve havalı boşluklarının…
Yeni bir araştırma, çocuklukta takım sporlarının çocukların beynini keskinleştirmeye yardımcı olan özel bir şey olabileceğini…
Yeni bir araştırma, günlük adım sayısını, mütevazı seviyelerde bile artırmanın, depresif semptomlarda bir azalma ile…
, , ,Her kış ilkbaharı, sonra heyecanla yazı bekleriz. Beklediğimiz güneş, deniz, kum keyfi ile…
Rüyada Güneş Işığı Vurması Ne Anlama Gelir?,Rüyada Güneş Işığı Vurması Ne Anlama Gelir? Ne Demek,…