Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi’nden (NASA) bilim adamları Güneş üstünde devasa büyüklükte kararmış noktalar tespit etti ve yıldızımız üstündeki bu noktalar, ondan 150 milyon kilometre uzaktaki Dünya’dan “çıplak gözle” görülebiliyor.
Güneş lekesi olarak malum bu noktalar, bizim baktığımız yerden bir “meyve sineği” kadar görünse de, aslen gerçek boyutları gezegenlere eş. Dünya’nın manyetik alanından binlerce kat kuvvetli manyetik alana haiz olduklarını da belirtelim. Lekeler karanlık görünüyor bu sebeple onlar aslen çevrelerindeki alanlardan çok daha soğuk durumda.
Amerikan Uzay Ajansı, Twitter/X üstünden yapmış olduğu açıklamada “Eğer iyi bir görüşe sahipseniz ve Güneş tutulması gözlükleriniz var ise, bu lekeleri çıplak gözle görebilirsiniz” diyor ve gene de insanları güneşe asla doğru güneş koruması olmadan bakmamaları mevzusunda uyarıyor.
https://twitter.com/NASASun/status/1756040244003021196″/>
Bu gönderiye yanıt veren pek çok kullanıcı, lekeleri görebildiklerini söylüyor. Bu tür lekelerin kaybolması genelde bir kaç gün ile bir kaç hafta arasında sürüyor. NASA’nın Solar Dynamics Observatory – Güneş Dinamikleri Gözlemevi de bu lekeleri “Koruyucu gözlük olmadan güneşi gözlemlerseniz, retinanız gelen ışığı emmeye adım atar. Işık reseptörleriniz dolduğunda, bu aşırı ışık akımı retinayı geçer ve gözbebeklerinizi kaplayan koyu pigment tarafınca emilir. Böylece hücreleriniz kimyasal saldırıda zarar görmeye adım atar.” Bu sözler, güneş tutulması filtreleri mevzusunda dünya genelinde bir uzman olan Dr. Ralph Chou’ya ilişkin. Chou sözlerine şu şekilde devam ediyor: “Bu durumdaki büyük çekince, pigmentin fazla radyasyonu emmesindedir. Bunu ısıya çevirir ve hücrelerdeki ısıyı artırır, sonunda dokuyu gerçek anlamda pişirir. Bu da sizi artık onarım edilemeyecek kadar kalıcı bir yara ile bırakır.” Elisha Sauers’in haberini Erinç Eröz Türkçeleştirdi