Categories: GENEL BİLGİLER

Güneş ile 1 saatte dünyanın enerji ihtiyacını üretmek mümkün

İklim krizi, kutuplardan tropik bölgelere kadar dünyamızın her yerini tehdit ediyor. Su kaynakları tükeniyor, aşırı hava olaylarının sıklığı artıyor, ormanlar yanıyor ve yaşanmış olan tüm bu organik afetler, dünyanın değişik bölgelerinde birçok insanoğlunun hayatına mâl oluyor. Hükümetler, firmalar ve topluluklar harekete geçmek için bir araya geliyor, çeşitli aksiyonlar alınıyor; sadece daha fazlasını yapmak ve daha süratli aksiyon almak gerekiyor. En önemlisi, iklim değişikliğinin en büyük sebebi olan fosil yakıtları kullanmaktan vazgeçip, biran ilkin temiz enerjiye geçilmesi gerekiyor.

Üçay Grup AR-GE Direktörü Volkan Demir, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi ile beraber yürüttükleri TÜBİTAK onaylı AR-GE çalışmalarından önde gelen “Pv panellerin maksimum verimde emek harcaması için IOT tabanlı optimize edici (optimizer) sistemin geliştirilmesi” projesi ile güneş panellerinin maksimum verimlilikte çalışmasını sağlayarak, enerji üretimini optimize ettiklerini deklare etti.

Volkan Demir

“Dünyamızı karbondan arındırmak için en ideal çözüm”

22 Nisan Dünya Günü kapsamında açıklamalarda bulunan Üçay Grup AR-GE Direktörü Volkan Demir, elektrik üretiminde güneş enerjisinin önemine dikkat çekti:

“Dünya genelinde ki karbon emisyonlarının yüzde 75’ini; kömür, petrol ve gaz şeklinde fosil yakıtlar oluşturuyor. Bu durumla savaşım etmek şu demek oluyor ki dünyamızı karbondan arındırmak ve ekosistemi korumak için en ideal çözüm güneş enerjisidir. Bu sebeple güneş enerjisi, yenilenebilir bir enerji deposudur ve bir saatte dünyanın ihtiyacından daha çok enerji üretebilecek kapasitededir. Fosil yakıtlar şeklinde çevreye zararı olan emisyonlar üretmez. Bundan dolayı güneş enerjisi santralleri, organik kaynakların korunmasına katkıda bulunur.

Ek olarak güneş enerjisi santralleri, elektrik üretimi için kullanılan fosil yakıtlara olan bağımlılığı azaltarak, ülkelerin enerji maliyetlerini de düşürüyor. Böylece ülkelerin enerjide dışa bağımlılığını da azaltarak, enerji güvenliğinin artmasına destek oluyor.

Güneş enerjisi santralleri, uzun solukta ekonomik faydalar da sağlıyor. Güneş enerjisi, parasız bir enerji deposu olduğundan, güneş enerjisi santrallerinin işletme maliyetleri, öteki enerji kaynaklarına kıyasla daha düşük oluyor.

Netice olarak, güneş enerjisi santralleri; sürdürülebilir, temiz, sınırsız ve ekonomik bir enerji deposudur. Güneş enerjisi santrallerinin dünya genelinde yaygınlaşması, küresel iklim değişikliği ile mücadelede, organik kaynakların korunmasında ve enerji güvenliğinin sağlanmasında mühim rol oynuyor.” dedi.

“Üçay Grup olarak, Üçay Mühendislik firmamız ile iş ortaklarımıza; planlamadan tasarıma kurulumdan bakıma kadar oldukça kapsamlı bir hizmet sunuyoruz. Müşterilerimizin bütçesine ve enerji gereksinimlerine uygun çözümler sunuyoruz” diyen Volkan Demir, güneş enerjisi santrallerinin geniş bir uygulama alanına haiz olmakla beraber değişik amaçlar için kullanıldığını belirtti:

“Ticari ve endüstriyel amaçlı kullanımlar; işletmelerin, fabrikaların ve endüstriyel tesislerin, elektrik maliyetlerini azaltarak, kar marjlarını artırır. Hem de işletmelerin karbon ayak izinin düşürülmesinde mühim rol oynuyor.

Ev sahipleri de güneş enerjisi panellerini kullanarak, evlerinde elektrik üretebilir. Güneş enerjisi santralleri, evlerin elektrik ihtiyacını karşılamaya destek olarak, elektrik faturalarını düşürüyor.

Güneş enerjisi santralleri, ziraat sektörü için de olukça mühim. Güneş enerjisi panelleri, ziraat makineleri ve ekipmanlarının emek harcaması için ihtiyaç duyulan elektriği de sağlıyor. Ek olarak seralarda ve sulama sistemlerinde de kullanılabiliyor” şeklinde konuştu.

Optimizer projesi, enerji üretiminde verimliliği artırıyor

Demir, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi ile beraber EVREKAA Ar-Ge Merkezi’nde yürüttükleri TÜBİTAK onaylı AR-GE çalışmalarından önde gelen “Pv panellerin maksimum verimde emek harcaması için IOT tabanlı optimize edici (optimizer) sistemin geliştirilmesi” projesi hakkında da mühim bilgiler paylaştı:

“Optimizer sistemini, güneş enerjisi santrallerinde verimliliği ve enerji üretimini çoğaltmak amacıyla tasarladık. Günümüzde kullanılan sistemlerden değişik algoritmaların ve komünikasyon protokollerinin kullanıldığı sistem, IOT tabanlı bir yazılım ve donanım ürünüdür.

Optimizer, güneş enerji santrallerinde kullanılan çeşitli bileşenlerin performansını izleyerek, tesisin enerji üretim verimliliğini çoğaltmak için lüzumlu durumlarda operatörü uyarıyor ve otomatikman ayarlamalar yapıyor. Bu bileşenler içinde; güneş panelleri, invertörler, güneş seyretme sistemleri içeriyor.

Meydana getirilen yatırımdan maksimum yarar sağlanması hedefleniyor

Bilhassa güneş panellerinin performansı; ısı ve ışık düzeyi ile açık oturum arızaları şeklinde faktörlerden etkilenebiliyor. Optimizer, bu faktörleri seyredip, güneş panellerinin maksimum verimlilikte çalışmasını sağlayacak sistemsel önlemler alıyor ve lüzumlu bilgilendirmeleri yapıyor. Bu sayede enerji üretiminin optimize edilmesine destek oluyor. Kısacası meydana getirilen yatırımdan maksimum yarar sağlanması noktasında mühim rol oynuyor” diyerek sözlerini tamamladı.

admin

Recent Posts

Muşamba Nedir, Ne Anlama Gelir? İle İlgili Yararlı Bilgiler

Muşamba Nedir, Ne Anlama Gelir? 03 Ekim 2024 Perşembe 22:40 ABONE OL Muşamba, su geçirmezlik…

1 ay ago

Yıl İle İlgili Yararlı Bilgiler

Yıl 30 Ekim 2008 Perşembe 20:43 ABONE OL Yıl Nedir?Dünyanın, güneş çevresinde tam bir dolanım…

2 ay ago

Gebelik Izlemi tedavi yöntemleri, nedenleri, tanısı

Gebelik Izlemi GEBELİK İZLEMİ Gebelik izlemi, gebeliğin planlanmasıyla başlayan, sağlıklı sürdürülmesini ve sorunsuz bir doğumu…

3 ay ago

Menopoz tedavi yöntemleri, nedenleri, tanısı

Menopoz MENOPOZ Menopoz, ovaryan aktivitenin (üreme ve östrojen yapımı) yitimi ertesinde, menstrüasyonun kalıcı olarak kesildiği…

3 ay ago

Birçok Kadın Endometriyal Kanserin Önemli Uyarı İşaretini Bilmiyor

Yeni bir araştırmaya göre, çok sayıda kadın, kadın üreme organlarının en yaygın kanseri olan endometriyal…

3 ay ago

Çok mu Oturuyorsunuz? Egzersiz Sağlığınıza Verdiğiniz Zararları Telafi Edebilir

Her gün sekiz saat veya daha fazla oturan kişilerin, her hafta 140 dakikadan az orta/yoğun…

3 ay ago