Birçoğumuzun dekorasyonda kullandığı gümüş aksesuarlar, çatal-bıçak takımları, meyve ve kuruyemiş kaseleri, misafirlerden misafire ortaya çıkan gümüş tepsiler zaman içinde kararır. Sonrasında da kullanılmaz hale gelir.
İçinde kimyasal maddeler olan gümüş temizleme spreyleri de ne yazık ki bir işe yaramıyor, katılıyoruz. Ki aslına bakarsan o kadar da fena kokuyorlar, asla bulaşmaya gerek yok. Gümüş parlatacağım diye ciğerlerinizden olmayın
Aslına bakarsak gümüşleri parlatmanın yolu gene mutfağımızda, evimizde olan malzemelerden geçiyormuş.
Kolay gelsin.
Derhal her evde bulunan malzemelerle uygulayabileceğiniz, “Kararan gümüş iyi mi parlatılır?” sorunuza cevap olacak etkili ve ergonomik 9 yöntem derhal aşağıda sizi bekliyor. Buyursunlar…
Çatal-bıçak takımınız başta olmak suretiyle ufak kase ve dekoratif ürünlerinizi parlatmak için ideal bir yöntemdir kendisi.
İlk ilkin derin bir tencerenin dibini alüminyum folyo ile kaplıyoruz. Hemen sonra üstüne 4-5 parmak kadar su ekliyoruz. Kaynayan suya tuz ve karbonat ekliyoruz.
Bu aşamada parlatmak istediğimiz gümüş eşyaları suyun içine yerleştirip altı kapalı olarak 5-6 dakika bekletiyoruz.
Son olarak olarak da temiz bir havlu ile ovalayarak siliyoruz. Sonucunu gördüğünüzde gözlerinize inanamayacaksınız.
Büyük boy kase şeklindeki dekoratif ürünlerinizi tencere içinde kaynakmak birazcık zor olacağı için başka bir yöntemi deniyoruz burada.
Bir fırçaya sıktığını diş macunuyla tıpkı dişlerimizi fırçalar benzer biçimde parlatmak istediğimiz alanları fırçalıyoruz. Burada dikkat etmemiz ihtiyaç duyulan nokta ise ilk aşamada su kullanmadan fırçalıyor oluşumuz.
Hemen sonra fırçamızı hafifçe hafifçe ıslatarak köpürteceğiz. Son olarak olarak da ilkin ıslak sonrasında kuru bir bezle siliyoruz. Suyun altında da yıkayabilirsiniz sadece birazcık süratli davranıp güzelce kurulamanız gerekiyor.
Bilhassa gümüş takılarınızı parlatmak için ılık suyun içine karbonat ve limon ilave ederek 10-15 dakika suyun içinde bekletiyoruz. Hemen sonra pamuklu bir bezle iyice kuruluyoruz. Takılarınızın eski parlaklığına kavuştuğunu görmüş olacaksınız.
Tıpkı karbonat benzer biçimde tuz da gümüş parlatmak için destek alabileceğiniz adlardan. Ortalama yarım litre kadar suyun içine 1 tane limonun suyunu taze taze sıkıp ilave edin, içine de 1 yiyecek kaşığı tuz koyup karıştırın ve kararan gümüş takınızı içine atıp 10-15 dakika beklemeye alın. Arkasından temiz, yumuşak dokulu bir bezle güzelce silin. İşte bu kadar!
Peki ya limon yerine sirke olur mu? Doğal ki evet. 1 tane limonun suyu yerine yarım litre suya 1 çay bardağı sirke ekleyip içine 10-15 gram kadar da karbonat koyarak bir karışım hazırlayabilir, bu karışımda kararan gümüşlerinizi bekletip peşinden güzelce temizleyebilirsiniz. Eğer takılarınızdaki kararmalar inatçı lekelere dönüştüyse diş fırçası benzer biçimde oldukca sert olmayan başlıklı bir fırçayla gümüşlerinizi zarif hareketlerle ovalamayı da deneyebilirsiniz.
Direkt temizlik malzemelerinizden destek alarak da gümüşlerinizi parlatabilirsiniz. Mesela yarım litre kadar suyun içine 1 yiyecek kaşığı kadar toz deterjan ya da sıvı deterjan ekleyip karıştırın. Hazırladığınız bu karışıma kararan takılarınızı koyup minimum 30 dakika beklemeye alın. Arkasından çıkarıp hafifçe ovalayarak paklayın.
Oldukca garip gözükse de muz kabuğunun iç tarafındaki o kendine özgü yapısı gümüşleri parlatma mevzusunda gerçek bir uzman. Eğer gümüşleriniz yeni yeni kararmaya başladıysa, üstündeki kararmalar oldukca kalıcı bir hale gelmediyse 1 tane muzu afiyetle yiyip kabuklarının iç kısmıyla gümüşlerinizin kararan alanlarını güzelce ovalayabilirsiniz. Arkasından üstünde kalan o jelimsi dokuyla gümüşleri minimum 1 saat bekletmelisiniz. Bu sürenin sonunda ise ılık bir suyla gümüşlerinizi yıkayabilir, nemli bir bezle hafifçe hafifçe ovalayarak temizleyebilirsiniz. Gümüşlerinizin ışıl ışıl bulunduğunu farkına varacaksınız.
Amonyak doğal ki evlerimizde o kadar da bulunan bir araç-gereç değil, doğruya doğru. Sadece gümüş parlatma şekillerinden biri olduğundan amonyak ile gümüş parlatmanın detaylarını da anlatmadan geçmek istemeyiz. 1 ölçü amonyağa 2 ölçü su olacak şekilde malzemelerinizin miktarını ayarlayın ve bir kapta amonyak ile suyu güzelce karıştırıp içine kararan gümüşlerinizi koyun. Bu şekilde ortalama 10-15 dakika beklemeye alın ve peşinden takılarınızı güzelce durulayıp bezle silin. İşte bu kadar!
Gümüşleri parlatmak için destek alabileceğiniz malzemelerden biri de süt. Sadece süt tek başına yetersiz kalabileceğinden limonu da devreye sokmanız koşul. “Sütle gümüş iyi mi parlatılır?” derseniz hızlıca anlatalım: Ortalama büyük su bardağı kadar ılık suyu bir kaba alın, içine yarım su bardağı süt ve 1 yiyecek kaşığı limon suyu ekleyip karıştırın. Arkasından kararan gümüşlerinizi de bu kaba koyup beklemeye alın. Sonrasında daima olduğu benzer biçimde güzelce durulayıp temiz bir bezle silin. Ellerinize sıhhat.
Kararan gümüş takılar iyi mi parlatılır konuştuk, değişik yöntemler öğrendik. Fakat aklınızda” Gümüş takılar niçin kararır?”, “Acaba ekip düzmece mi?” benzer biçimde sorular oluşuyorsa buna da cevap vermeden geçmek istemeyiz.
Gümüş takılar vakit içinde kararır, zira gümüş, havadaki oksijen ve sülfür bileşikleri benzer biçimde değişik maddelerle reaksiyona girer. Bu da onun zaman içinde kararmaya başlamasına sebep olur. Bu süreci ise en oldukca havadaki rutubet oranı ve kirli hava koşulları hızlandırır. Eğer gümüş takılarınızın kararma sürecini olabildiğince yavaşlatmak istiyorsanız onları kirli hava koşullarından ve aşırı nemden, rutubetten olabildiğince uzak kutularda muhafaza etmeye itina izah edebilirsiniz, aklınızda bulunsun.
Kısaca sevgili okurlar, neredeyse her şeyde olduğu benzer biçimde bu mevzuda da mutfağımızdaki malzemeler bol miktarda desteğe koştu. Eğer bizim de bilmediğimiz fakat bu yöntemler benzer biçimde kati netice veren bir yöntem biliyorsanız yorum olarak paylaşmayı ihmal etmeyin.
Muşamba Nedir, Ne Anlama Gelir? 03 Ekim 2024 Perşembe 22:40 ABONE OL Muşamba, su geçirmezlik…
Yıl 30 Ekim 2008 Perşembe 20:43 ABONE OL Yıl Nedir?Dünyanın, güneş çevresinde tam bir dolanım…
Gebelik Izlemi GEBELİK İZLEMİ Gebelik izlemi, gebeliğin planlanmasıyla başlayan, sağlıklı sürdürülmesini ve sorunsuz bir doğumu…
Menopoz MENOPOZ Menopoz, ovaryan aktivitenin (üreme ve östrojen yapımı) yitimi ertesinde, menstrüasyonun kalıcı olarak kesildiği…
Yeni bir araştırmaya göre, çok sayıda kadın, kadın üreme organlarının en yaygın kanseri olan endometriyal…
Her gün sekiz saat veya daha fazla oturan kişilerin, her hafta 140 dakikadan az orta/yoğun…