Şu anda Googleplex’te işler zor. Aslına bakarsan suni zekâdaki ani ve şiddetli rekabetin sıcaklığını hisseden arama devi, bazı sorunlarla -hiç de ‘suni’ olmayan mühim sorunlarla- boğuşmakta. Google, önceleri hatalı görseller oluşturan Gemini’ı kısa süre ilkin duraklattı. Hata Gemini o denli kötüydü ki, firmanın hisseleri altüst oldu ve Google’ın CEO’su Sundar Pichai’nin bir konuşma yapmak zorunda kalmasına ve durumu “tamamen kabul edilemez” olarak nitelendirmesine niçin oldu.
Bu fiyasko, Google’ın YZ yarışında geride kalmış olduğu yönündeki anlatıyı tekrardan güçlendirdi; şimdi ise Pichai’nin yerine başka bir CEO bulunması yönündeki çağrılar giderek artıyor.
Son zamanlarda teknoloji dünyasının devleri ve bu devlerin dümeninde yer edinen CEO’ların da aklında aynı sual mevcut: Suni zekâ işimizi elimizden alacak mı? Patrick Özdemiroğlu, Mashable Türkiye’de bu hafta gösterilen “CEO’ların da derdi aynı: Yapay zekâ işimizi elimizden alacak mı?” yazısında “Sadece suni zekâ YZ’ye yeterince eğilmeyen yöneticileri de iş kaybı korkusuna itebilir” diyordu. Bu korku Sundar Pichai de ilgilendiriyor…
Bir analist ve “Stratechery” haber bülteninin yazarı Ben Thompson, bu hafta Google’ın “CEO Sundar Pichai dahil olmak suretiyle, yayında ve yapımda alın teri döken tüm eski ekibe yol vererek bir dönüşüme gitme ihtiyacı bulunduğunu” yazdı. Silikon Vadisi, bilhassa de Google çalışanları, Thompson’ın bültenlerini geniş çapta okuyor.
Bernstein bünyesinde vazife meydana getiren analist Mark Shmulik de bu hafta gösterilen bir araştırma notunda web devinin tepesinde bir değişim yapmanın zamanının gelip gelmediği üstüne kafa yormuştu. Shmulik, Business Insider’a konuşurken şu ifadeleri kullanıyor:
Son olarak öykü, Google’ı bir sonraki çağda yönlendirecek doğru yönetim ekibinin mevcut olup olmadığı mevzusunda sesleri giderek daha da yükselen soruları gündeme getiriyor.
Google acil ediyor ve bu asla iyi değil!
Google’ın YZ söyleşi robotunun her insana açık bir demoda yapmış olduğu hatalar teknoloji devinin hisselerini sarsarken vaka, Bard’ın hayal kırıklığı performansıyla birleştiğinde Google kötü halde acil ediyor benzer biçimde görülüyor. Problem ise şu: İçeridekilerin aktardığına bakılırsa fazlaca fazla siyaset mevcut ve Google “arama motoruna” zarar gelmesinden çekiniyor.
2015’te Google’ın, 2019’da ise çatı şirket Alphabet’in CEO’su olarak atanan Pichai, sakin sularda kuvvetli bir CEO bulunduğunu kanıtladı. Google’ın kıymetli arama işini sakınan ve yasa düzenleyici kurumlarla diplomatik ilişkiler kuran etkili ve istikrarlı bir yöneticiydi. Vazife süresi hissedarlar için de oldukça iyi sonuçlar verdi: Google’ın piyasa kıymeti, Pichai’nin devraldığı 2015’te 400 milyar doların birazcık üzerindeydi şu anda firmanın piyasa kıymeti 1.7 trilyon dolar seviyesinde.
Googleplex’te durağanlık
Business Insider’ın bildirdiği benzer biçimde, mevcut ve eski çalışanlar Googleplex’te durağanlığın oluştuğundan ve firmanın ürünleri pazara olabildiğince süratli göndermeye çalışmasıyla beraber sorunların artık kamuoyuna açık hale gelmesinden kaygı ediyor.
Perplexity’nin kurucusu ve CEO’su, eski bir OpenAI araştırmacısı ve eski bir Google ve DeepMind stajyeri olan Aravind Srinivas da bu hafta Pichai’nin geleceği hakkında münakaşaya değinirken bununla yetinmedi ve hatta ortaya yeni CEO’nun kim olabileceğine dair teoriler de attı. Sadece Srinivas Pichai’ye olan hayranlığını da vurgulamaktan çekinmiyor.
Srivinas, X’te şunları yazıyordu:
“Sundar bununla birlikte Alphabet’in CEO’su ve Google’ın CEO’sunu atamak için en iyi konumda olan şahıs, bu ister şirket dışından yeni biri olsun, isterse şirket içinden bir aday olsun ister ‘kendisinin devam etmesi’ olsun…”
Marissa Mayer’in de görüşleri var
Google’ın 20. çalışanı olan ve 13 yıl süresince Google’da çalışan Marissa Mayer de münakaşaya dahil oldu. Color Health CEO’su Othman Laraki’nin Google’ın “çözülemez bir sorunla” karşı karşıya bulunduğunu söyleyen paylaşımına cevap veren Mayer, bir bakıma Google’ı savundu.
Google’ın (bu süreçten) galip çıkmasını isterim ve kazanabileceklerini düşünüyorum. Sadece yeniliklere odaklanmaları ve (pazar liderinin aksine) meydan okuyan bir zihniyet benimsemeleri gerekiyor.
Shmulik ise kullanıcılar arama sorguları için öteki platformlara geçmeye başlayana kadar “Google’ın arama kolunun ölme yolunda bulunduğunu yada hatta üretken YZ sebebiyle risk altında bulunduğunu” duyuru etme aceleciliğine düşmeyeceğini ifade ediyor.
Sadece Google’ın ağırlık basma senaristliği daha da erken gerçekleşebilir. Gartner kısa süre ilkin Perplexity’nin chatbot seçimi teklifi benzer biçimde suni zeka alternatifleri sebebiyle geleneksel aramanın 2026 yılına kadar %25’lik bir düşüş görebileceğini öngördü.
Bağımsız bir araştırma şirketi olan Gartner, kısa bir süre ilkin, YZ alternatifleri sebebiyle geleneksel aramanın 2026 yılına kadar yüzde 25’lik bir düşüş görebileceğini öngören bir rapor paylaştı.
Google, karşı karşıya olduğu gerçeğin bu bulunduğunu biliyor ve bundan dolayı yavaş fakat güvenilir adımlarla suni zekâ destekli yeni bir arama geliştiriyor. Sadece son olumsuzluklar, uzun vadeli yatırımcıların Pichai’nin şimdiye kadar karşılaşmış olduğu en büyük fırtınalardan birinde Google’a güç sağlayıp sağlayamayacağı mevzusunda kaygı duymasına niçin oldu. O vakit sual şu: Pichai değilse kim? Bakalım, vakit gösterecek…
Kaynak: Business Insider / Metin Aktaşoğlu tarafınca yerelleştirildi