Categories: GENEL BİLGİLER

Göbek deliğimiz neden içe ya da dışa doğru?

Hepimizin aklına bazen bu sual gelir: Niçin kimi insanların göbek delikleri dışarıda görünürken, kimi insanlarınki içeride?

Bu “derin” probleminin cevabına geçmeden ilkin, göbek deliğinin gerçekte ne işe yaradığını konuşalım. Göbek deliğinin “bilimsel” adı umbilikus. Bu da bizlere göbek deliğinin, doğuma kadar beslenmemizi elde eden, fetüsü plasentaya bağlayan umbilikal kordonun bulunmuş olduğu bölge bulunduğunu hatırlatıyor.

Doğumun arkasından, umbilikal kordona ihtiyacımız kalmıyor ve kesilip, kapatılıyor. Minik bir çıkıntı kalıyor ve sonunda o da kuruyup, düşüyor. Göbek deliği de, bu işlemin arkasından geriye kalan yara deliği.

İçe ve dışa dönük deliğin oluşumu

Kimileri içe ya da dışa dönük göbek deliği oluşumunda umbilikal kordonun iyi mi kesildiği ya da kordonu sıkıştıran mandalın nereye yerleştirildiğine gore değiştiğini söylüyor. Fakat bu doğru değil. Görünüşünü, şeklini değiştiren şey, bölgenin iyi mi iyileşip, yara izinin iyi mi oluştuğunda yatıyor. Bu da kişinin kendi vücut özellikleriyle ilgili. Sadece kimi tıbbi durumlarda, göbek fıtığı ve granülomlar yanlışlıkla dışa dönük göbek deliği olarak değerlendirilebiliyor.

Her iki hâli de düzgüsel!

Düzgüsel bir dışa çıkık göbek deliğinde endişelenmenizi gerektiren bir şey yoktur. Fakat, iki göbek deliği şeklinden minimum rastlananın bu bulunduğunu söylemeliyiz. İnsanların yüzde doksanı kadarında göbek deliğinin içeride olduğu, bir tek yüzde 10’unda göbek deliğinin dışarı doğru çıkık olduğu belirtiliyor. Doğal bu iki tür içinde de, biçim, yön ve derinlik şeklinde özelliklerin değişik olmasından meydana gelen alt kategoriler mevcut.

Bakterilerden peynir üretmek mi?

İçe doğru göbek deliği sahibiyseniz, orada biriken “pamukçukları” temizlerken bol miktarda bakteri ile de tanışıyorsunuzdur. 2012 senesinde meydana getirilen bir araştırmada, bir tek 60 kişinin göbek deliği içinde 2 bin 300’den fazla değişik türde bakteri tespit edildi. Bunlardan bin 458 tanesi ile bilim ilk kez tanışıyordu. Hatta bir kişinin göbeğinde bulunan bakteriye, bir tek Japonya topraklarında rastlanıyordu. Ve göbek deliğinde bu bakteriyi barındıran şahıs, asla Japonya’ya gitmemişti! Kimi insanların göbek deliklerindeki bakterileri kullanarak peynir ürettiklerini söylesek buna tepkiniz ne olurdu?

Taylor Swift, tatilde, mayosu ile “göbek deliğini” görüntülemek isteyen paparazzilerin bu fotoğraflardan para kazanmasını önlemek için, göbek deliğini toplumsal medya hesabından sergilemişti.

Göbek delikleri kimi zaman değişebilir

Her ne kadar bir çok insanda göbek deliği değişmese de, bazılarımızda bu görüntü sonradan değişebiliyor. Bunu yapmanın ilk yöntemi umbilikoplasti, kısaca göbek deliğinin boyutunu ve/yada şeklini değiştirmeye yönelik güzel duyu ameliyat.

İkinci yöntem ise, bölgeye baskı tatbik eden kimi medikal durumlar. Bölgeye uygulanan baskı, içe doğru göbek deliğini, dışa doğru göbek deliğine çevirebiliyor. Bunu en oldukca gördüğümüz durum ise hamilelik. Burada fetüs büyüdüke annenin göbek deliğine baskı yapıyor ve dışa doğru çıkmasını sağlıyor. Doğumdan sonrasında ise göbek deliği yine içe kapanık, yalnız haline geri dönüyor.

Göbek deliğinizin şekli iyi mi olursa olsun, son aşama düzgüsel bulunduğunu ihmal etmeyin. Sadece lütfen, lütfen onu temiz tutun!

admin

Recent Posts

Muşamba Nedir, Ne Anlama Gelir? İle İlgili Yararlı Bilgiler

Muşamba Nedir, Ne Anlama Gelir? 03 Ekim 2024 Perşembe 22:40 ABONE OL Muşamba, su geçirmezlik…

1 ay ago

Yıl İle İlgili Yararlı Bilgiler

Yıl 30 Ekim 2008 Perşembe 20:43 ABONE OL Yıl Nedir?Dünyanın, güneş çevresinde tam bir dolanım…

2 ay ago

Gebelik Izlemi tedavi yöntemleri, nedenleri, tanısı

Gebelik Izlemi GEBELİK İZLEMİ Gebelik izlemi, gebeliğin planlanmasıyla başlayan, sağlıklı sürdürülmesini ve sorunsuz bir doğumu…

3 ay ago

Menopoz tedavi yöntemleri, nedenleri, tanısı

Menopoz MENOPOZ Menopoz, ovaryan aktivitenin (üreme ve östrojen yapımı) yitimi ertesinde, menstrüasyonun kalıcı olarak kesildiği…

3 ay ago

Birçok Kadın Endometriyal Kanserin Önemli Uyarı İşaretini Bilmiyor

Yeni bir araştırmaya göre, çok sayıda kadın, kadın üreme organlarının en yaygın kanseri olan endometriyal…

3 ay ago

Çok mu Oturuyorsunuz? Egzersiz Sağlığınıza Verdiğiniz Zararları Telafi Edebilir

Her gün sekiz saat veya daha fazla oturan kişilerin, her hafta 140 dakikadan az orta/yoğun…

3 ay ago