Categories: YEMEK TARİFLERİ

Gıda Döngüsü – Yazarlar Haberleri

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün gıda kaybı üzerine açıkladığı bu rakamlar çok ürkütücü ve üzücü. Gıdayı çöpe atmamak, özellikle üretim aşamasında ve sonrasında değerini bilerek tüketme sürecine girmek öğrenilebilir bir olgu. Bu konuda yapılan bireysel çabaların varlığı çok kıymetli. “Bu çabamın kime katkısı olur ki?” düşüncesini en az bu kayıplar kadar tehlikeli buluyorum. İsrafı önlemek için elimizden gelen her şeyi yapabilmeliyiz ve de öğrenip öğretmeliyiz. Doğa ile güçlü olması gereken bağın zayıflığı bir yiyeceğin büyüme serüvenini, emeği kısacası mucizeye şahit oluşu azaltıyor hatta yok kılıyor. Mükemmellik sıfatını yanlış yorumlama, kusursuz orantı matematiğini gıdada yanlış hesaplama neticede temiz toprağında olması gerektiği gibi büyümüş bir besinin pazardaki şansını da azaltıyor. Peki ne oluyor; rengi, biçimi, boyutu standartlara uymayan besinler çöpe gidiyor. Anadolu yemek geleneğinde özel bir yere sahip olan kiler kültürü aslında bu noktada benzersiz bir doğayı koruma içgüdüsüne sahip bir alışkanlık. Mevsiminde ve zamanında besini işleme, besinin kendi döngüsünü tamamlama aşamasında pratikler sunuyor. Kileri ihtiyaca, alışkanlıklara, yemek kültürüne göre düzenleme fikrini her zaman doğayı koruma hareketi, bir saygı şekli olarak algılıyorum. Kiler uzun zamana yayılan bir planlama yöntemi de aslında. Kadının aile beslenme ritmini, konuk ağırlama frekansını planlayarak yaptığı bu depolama düşünsenize içinde tüm bir organize olabilmeyi, beceriyi barındırıyor. Hatta kiler yapımı sırasında kadının kabiliyetiyle davranışsal ve fikirsel açıdan ‘hayata atıksız bakış’ duruşu da var. Besinin hep aynı alışkanlıkla yenen kısımları bir yana; sapları, kökleri, yaprakları gibi kısımları da değerlendiriliyor. Malzemenin her tarafını nasıl kullanacağını, değerlendireceğini çok iyi bilen büyüklerin bu bilgi birikimini sonraya aktarması da hem malzeme hem de fikirdeki atıksızlığı kazandırıyor. Doğru saklamak ve korumak her türlü besinin, her türlü geleneğin hatta sahip olunan fikrin dahi kalıcılığı için esaslı bir adım. Kiler var, fermantasyon var derginizde bu ay. ‘Yazı Kışa Saklamak’ isteyenlerin kaçırmaması gereken bu sayıda Kübra Sultan Yüzüncüyıl ‘Yereli Koru’ sloganıyla Akçakaya nohudunu yazdı. Özlem Özgen bütün bir yıla yaymayı planladığımız fermantasyon yönteminin giriş yazısını yazarak sürece bir başlangıç yaptı. Sadece derginiz değil www.sofra.com.tr ve sosyal medya hesaplarımızda Anadolu ve dünyada yerellik ve fermantasyon üzerine bilgileri bulabilecekseniz. Mutlu sofralar dolusu bir Eylül dileğiyle.
admin

Recent Posts

Muşamba Nedir, Ne Anlama Gelir? İle İlgili Yararlı Bilgiler

Muşamba Nedir, Ne Anlama Gelir? 03 Ekim 2024 Perşembe 22:40 ABONE OL Muşamba, su geçirmezlik…

1 ay ago

Yıl İle İlgili Yararlı Bilgiler

Yıl 30 Ekim 2008 Perşembe 20:43 ABONE OL Yıl Nedir?Dünyanın, güneş çevresinde tam bir dolanım…

2 ay ago

Gebelik Izlemi tedavi yöntemleri, nedenleri, tanısı

Gebelik Izlemi GEBELİK İZLEMİ Gebelik izlemi, gebeliğin planlanmasıyla başlayan, sağlıklı sürdürülmesini ve sorunsuz bir doğumu…

3 ay ago

Menopoz tedavi yöntemleri, nedenleri, tanısı

Menopoz MENOPOZ Menopoz, ovaryan aktivitenin (üreme ve östrojen yapımı) yitimi ertesinde, menstrüasyonun kalıcı olarak kesildiği…

3 ay ago

Birçok Kadın Endometriyal Kanserin Önemli Uyarı İşaretini Bilmiyor

Yeni bir araştırmaya göre, çok sayıda kadın, kadın üreme organlarının en yaygın kanseri olan endometriyal…

3 ay ago

Çok mu Oturuyorsunuz? Egzersiz Sağlığınıza Verdiğiniz Zararları Telafi Edebilir

Her gün sekiz saat veya daha fazla oturan kişilerin, her hafta 140 dakikadan az orta/yoğun…

3 ay ago