Futbol stadyumu büyüklüğündeki bir asteroit 100 yıldan uzun bir süre sonrasında gezegenimize en yakın noktaya ulaşmak suretiyle ve bugün Dünya’nın yanından 66.000 km/s hızla geçecek.

Uzmanlar bu büyüklükteki asteroitleri ‘kent katili’ olarak adlandırıyor. Zira Dünya’nın yerleşim olan bir bölgesine çarpmaları hâlinde tüm bir şehri yok edebilirler.

Fakat endişelenmeyin, Dünya ile Ay arasındaki mesafenin yedi katı kadar uzaktan geçeceği için bizlere çarpma ihtimali yok. NASA’nın Jet İtiş Gücü Laboratuarı’na (JPL) göre devasa asteroit ortalama 2,8 milyon kilometre uzağımızdan geçecek.

Onu çıplak gözle göremezsiniz fakat canlı olarak seyredebilirsiniz!

Kozmik karşılaşmayı yukarıdaki YouTube kanalı üstünden seyredebilirsiniz.

Asteroit 2008 OS7 teleskop olmadan görülemeyecek kadar uzakta olacak. Sadece asteroit gezegenimizin yanından geçerken bir anlığına da olsa onu görmek istiyorsanız, şanslısınız!

Astrofizikçi ve Sanal Teleskop Projesi’nin bilimsel direktörü Gianluca Masi ve meslektaşları bu geçişi canlı aktaracak. Masi Business Insider’a yaptığı açıklamada canlı yayının ortalama 45 dakika süreceğini söylemiş oldu.

Peki asteroit 2008 OS7 hakkında başka neler biliyoruz?

2008 senesinde keşfedilen asteroit ‘2008 OS7’ olarak adlandırılıyor. NASA’nın Dünya’ya Yakın Nesne Emekleri Merkezi uzay taşının 210 ila 480 metre genişliğinde bulunduğunu tahmin ediyor. Bu da asteroidin aşağı yukarı New York’taki Empire State Binası ile aynı büyüklükte olduğu anlamına geliyor.

Asteroit 2008 OS7 Güneş’in yörüngesindeki yolculuğu 962 gün sürüyor. Dünya’nın yanından geçtikten sonrasında Güneş sistemimiz içindeki yoluna devam edecek. Onu daha tanıdık asteroitlerle karşılaştırmak gerekirse; NASA’nın ziyaret edip örnek almış olduğu Bennu’nun ortalama yarısı büyüklüğünde ve Dünya’ya çarptığı malum en büyük cisim olan Vredefort’tan 70 kat daha ufak.

2008 OS7 Güneş etrafındaki yörüngesi (beyaz halka). NASA/JPL-Caltech

2008 OS7 oldukça eliptik bir yörüngeye haiz. Bu yüzden, uzay taşı gezegenimize her yaklaştığında Dünya ile arasındaki mesafe inanılmaz seviyede değişiyor. 2032 yılına kadar yeniden yolumuza çıkmayacak ve bir sonraki ‘selamlaşma’ oldukça daha uzaktan gerçekleşecek. Bizlere tekrar bu kadar yaklaşması için de minimum birkaç yüzyıl geçmesi gerekecek.

JPL’nin tahminlerine bakılırsa asteroit hiçbir vakit gezegenimize çarpacak kadar yaklaşmayacak sadece Dünya’ya oldukça yakın seyri sebebiyle NASA tarafınca ‘potansiyel olarak tehlikeli’ sınıfında kabul ediliyor.


Livescience ve Guardian haberlerinden derlendi.

(Toplam: 1, Bugün: 1 )