[ad_1]
Pickup sınıfında rekabet dozu yüksek. Ford Ranger Wildtrak özellikleri ve 200 beygirlik gücüyle tüm rakiplerine meydan okuyor.
Heybetli… Aslına bakarsanız pickup sınıfında bundan başka ne olacak? Dediğinizi duyar gibiyiz. Fakat bu rakiplerinin mühim bir bölümünden daha heybetli görünüyor. Tüm hatları ile dikkat çekiyor adeta bir tek tasarımıyla tüm yol şartlarına meydan okuyor. Devasa yüz tasarımı ile onun arkanızdan geldiğini gördüğünüz süre yol vermemeniz olanaksız benzer biçimde bir şey. Dev ızgaraları ve krom kaplı tasarım bilgileri ile kaliteli görünmeyi de biliyor. Yüz tasarımında kullanılan plastik malzemenin oldukça azca olması da kaliteli görünmesini destekleyen detaylar içinde içeriyor. Profil görünümünde son aşama mütevazi olmayı tercih etmiş. Bu bölümde birazcık daha hareketli olsa ön tasarıma daha uygun bir yapıya haiz olurmuş. Bu tip araçların arka tasarımına oldukca fazla meydana getirecek bir şey yok. Ford Ranger Wildtrak’da da birazcık daha şişkin bir bagaj kapağına ve saydam stop lambalarına yer verilmiş.
Bu sınıfta yer edinen araçların bazılarında arka tarafta oturmak hakikaten cesaret istiyor. Minik ve köşeli camlar sebebiyle klostrofobik bir seyahat oluyor. Ford Ranger Wildtrak’da ise bu şekilde bir sorun yok. Camın büyüklüğü oldukça iyi ayarlanmış ve arka tarafta oturduğunuz zamanlarda da rahat ve görüş açısı iyi bir seyahat yapıyorsunuz. Otomobil konforunu aratmıyor lafını oldukca sık kullanıyoruz fakat bu hakikaten de otomobil konforunu aratmıyor. Yaşam alanında ne nerede olması gerekiyorsa karşımıza orada çıktı. Görüş açıları mevzusunda sürücü ve yolcu da sorun yaşamıyor. Kabin içi birazcık karanlık renklere teslim olmuş olsa bile bu oldukca mühim bir mesele olmuyor. Aydınlatmalı kumanda elemanlarının kullanımı da oldukça kolay. Koltukların konforlu yapısı uzun yolculuklar esnasında bile rahat ettiriyor. Havalandırma ızgaralarının konumu mevzusunda birazcık sorun yaşadık. Yönlendirmeleri daha iyi olsa hava içi sıcaklığını hastalık vermeden daha rahat bir halde ayarlayabilirdik.
Savulun! Ford Ranger Wildtrak geliyor… Motor kaputunun altında yatan ve ona enerjisini elde eden 3.2 litrelik birim tam bir canavar. 3198 cc hacmindeki dizel motor 200 beygir güç ve 470 Nm tork üretiyor. Bu güç asfalt sürüşleri için birazcık fazla olarak görülebilir. Bundan dolayı o bir hız aracı değil. Sadece bu veriler ağır arazi şartları altında oldukca işe yarıyor. Otomatik şanzımanla kombine edilen motor arazi üstünde engelleri teker teker düz yola çeviriyor ve hedefine zorluk çekmeden aşama kaydediyor. Ford Ranger Wildtrak 80 litrelik bir benzin deposuna haiz. Bundan küçüğünü düşünemiyoruz. Tüketim mevzusunda yapınak verilerine nazaran averaj yakıt tüketiminin 8.7 litre olduğu açıklanıyor. Biz yaptığımız günlük kullanımlar esnasında 10.5 ile 11.5 litre içinde değişen tüketimi notlarımıza yazdık. Dört tekerlekten çekiş sistemi ile bu tüketim için düzgüsel diyoruz.
Asfalt sürüşlerinde de itimat duyduğumuz bir pickup oldu. Alışkın olduğumuz araçlardan daha uzun boylu ve arkası açık bir vasıta olsa bile izine sadık olan araçlar arasına adını yazdırdı. Sert dönemeç girişleri esnasında normal olarak bir otomobile nazaran birazcık daha davranışlarında ölçülü olmanız gerekiyor. Fakat engel aşma testleri başta olmak suretiyle hepsinden başarıyla ayrıldı ve sorunsuz olarak notlarımız içinde yer aldı. Yönlendirme kabiliyeti mevzusunda da sistemde bazı boşluklar var ve direksiyon birazcık hissiz fakat bu tolere edilebilecek seviyede. Bu tip araçlarda arka tarafta oturan yolcular oldukca rahat edemez. Süspansiyon sisteminin değişik karakteri sebebiyle yolculuklar sarsıntılı geçer. Sadece Ford Ranger Wildtrak testi sonunda bu araçta bu tip sıkıntıyı oldukca fazla yaşamadık. Konfor mevzusunda bu vasıta iyi geliştirilmiş ve bekleneni veriyor.
2012 senesinde Euro NCAP çarpışma testi Ford Ranger Wildtrak modelinin oldukça güvenli bulunduğunu göstermişti. Ford Ranger Wildtrak Euro NCAP’ten 5 yıldız almaya hak kazanmıştı. Vasıta, meydana getirilen testte erişkin güvenliğinden yüzde 96, çocuk güvenliğinden yüzde 86, yaya güvenliğinden yüzde 81 ve elektronik yardımcılardan yüzde 71 başarıyla ayrılmaya hak kazanmıştır.
Motor: 3.2 lt /Motor Hacmi: 3198 cc / Silindir Adedi: 5 /Maksimum Güç : 200 HP/Maksimum Tork : 470 Nm
0-100 km/s Hızlanma: 10.6 sn / Maksimum Hız: 175 km/s
Ön: Hava kanallı disk /Arka: Kampana
Yakıt Türü: Dizel
Kent İçi: 11.3 lt/100 km/ Kent Dışı: 7.3 lt/100 km /Karma: 8.7 lt/100 km / Kontrol: 10.5 lt/ 100 km / CO2 Emisyonu : – gr/km
Uzunluk: 5359 mm /Genişlik: 1850 mm /Yükseklik: 1815 mm /Dingil Mesafesi: 3220 mm
Taşıma kapasitesi:1029 kilogram /Yakıt Depo Kapasitesi: 80 lt /Boş Ağırlık: 2316 kilogram
Lastik Boyutu: 265/65 R18
(Toplam: 17, Bugün: 1 )
[ad_2]
Source link
Muşamba Nedir, Ne Anlama Gelir? 03 Ekim 2024 Perşembe 22:40 ABONE OL Muşamba, su geçirmezlik…
Yıl 30 Ekim 2008 Perşembe 20:43 ABONE OL Yıl Nedir?Dünyanın, güneş çevresinde tam bir dolanım…
Gebelik Izlemi GEBELİK İZLEMİ Gebelik izlemi, gebeliğin planlanmasıyla başlayan, sağlıklı sürdürülmesini ve sorunsuz bir doğumu…
Menopoz MENOPOZ Menopoz, ovaryan aktivitenin (üreme ve östrojen yapımı) yitimi ertesinde, menstrüasyonun kalıcı olarak kesildiği…
Yeni bir araştırmaya göre, çok sayıda kadın, kadın üreme organlarının en yaygın kanseri olan endometriyal…
Her gün sekiz saat veya daha fazla oturan kişilerin, her hafta 140 dakikadan az orta/yoğun…