Floresan lambalar ilk olarak 1939 senesinde, NewYork Dünya Fuarı’nda ‘General Electric’ tarafınca sergilendi. Amerikan evlerinin elektrikle aydınlatılmasından ortalama 60 yıl sonrasında ortaya çıkan floresan lambanın malum ampul ile savaşı günümüze kadar sürdü.
Aynı evin içinde banyoda yumuşak ışığı ile floresan galip gelebilirken, yatak odasında mücadeleyi duygusal ışığı ile ampul kazanmıştır. Uzun savaşım sonunda zafer floresanın oldu. Bunun esas sebebi ise evlerdeki tercihin değişmesi değil, elektrik giderlerinin azaltılması ihtiyaç duyulan yoğun yaşamın olduğu işyerleri ve okullardı.
18 Watt’lık bir floresan lamba, 75 Watt’lık bir ampul kadar ışık verebilir. Kısaca floresanlar daha azca enerji harcayıp, daha oldukça ışık verirler, ortalama yüzde 75 enerji tasarrufu sağlarlar. Piyasa satış tutarları daha yüksektir fakat minimum on misli daha uzun ömre sahiptirler. Işık tek bir noktadan değil de tüpün her tarafınca geldiği için daha çok dağılır. Mavimsi ışıkları daha yumuşaktır ve gözleri yormaz.
Floresan lambalarda, elektrik düğmesine basıldığında, transformerden geçen elektrik, tüpün bir ucundaki elektrottan diğerine bir ark oluşturur. Bu arkın enerjisi tüpün içindeki cıvayı buharlaştırır. Bu buğu elektrik yüklenerek gözle görülmeyen ültraviyole ışınları saçmaya adım atar. Bu ışınlar da tüpün iç yüzeyine kaplanmış olan fosfor tozlarına çarparak görülen parlak ışığı oluşturur.
Floresan lambalar ilk açılışları esnasında oldukça elektrik çekerler. Oysa bu oranda enerjiyi bir saatlik açık durumda sadece harcarlar. Ek olarak oldukça sık açıp kapama ile ömürleri de kısalır. Mesela tipik bir floresan lamba sürekli açık bırakıldığında 50.000 saat çalışabilir. Üç saatlik aralarla kapanıp açıldığında ömrü 20.000 saate düşer. Netice olarak floresan lambaları bir saat sonrasında açacaksanız asla kapatmamanız daha ekonomik olabilir. Düzgüsel ampullerde açıp kapamanın ciddi bir tesiri yoktur.
Bazı insanların floresan tipi ışıklara duyarlıkları vardır. Aslen ayırt edemeyiz fakat floresanın ültraviyole içeren arkı saniyede 120 kez çakar. Işığın bu frekansı bazı insanlarda migren denilen baş ağrıları yaratabilir. Bu titreşimleri lambaya direkt bakmış olduğunuzda göremezsiniz fakat gözünüzün köşesinden bakmış olduğunuzda görebilirsiniz.
Evlerdeki çiçekler çoğu zaman yeşil yapraklı olup, ışığın kırmızı ve mavi kısmını absorbe ederler. Mavi onlar için bilhassa önemlidir. Ampul ışığında mavi renk oldukça azdır. Bundan dolayı evindeki çiçekler için floresan lambalar daha faydalıdır.
Basit ve lezzetli bir pizza tarifi: Malzemeler: Hamur için: 500 gr un 1 paket (10…
Acil Tıp Uzmanının Görevi Acil tıp uzmanları, sıhhat hizmetleri sunumunda dirimsel bir yere haiz olan…
Yeni Düzenlemenin Amacı Yeni düzenleme, 1 Ocak'tan itibaren 60-65 yaş aralığındaki bireylerin toplu ulaşımda daha…
Emeklilere Yılbaşı İkramiyesi Verilecek mi? Gözler Hükümetin Açıklamasında Yılbaşı yaklaşırken, emeklilerin en çok merak ettiği…
Uzak Şehir 6. Bölüm Özeti Uzak Şehir dizisi, her bölümünde izleyicilere yoğun duygusal deneyimler sunarak…
Akut Bakteriyel Rinosinüzit AKUT BAKTERİYEL RİNOSİNÜZİT Akut rinosinüzit, paranazal sinüs mukozasının enflamasyonudur. Burun mukozası da…