Pasifik’teki ücra bir adada günlerce mahsur kalan üç adam, palmiye yapraklarıyla kumsala ‘İMDAT’ yazdıktan sonrasında ABD Sahil Güvenliği tarafınca kurtarıldı.
Sahil Güvenlik Birimi’nden meydana getirilen açıklamada, kaybolan kişilerin bir askeri tayyare tarafınca tenha ada Pikelot’ta bulunmuş olduğu açıklandı.
40’lı yaşlarında deneyimli birer balıkçı olan üç adam, 31 Mart’ta Mikronezya Federal Devletleri’ne bağlı Polowat Atolü’nden ufak bir tekneyle denize açılmış ve balık avlamaya çıkmışlardı. Üçünün de bu sularda seyir tecrübesi vardı. Sadece motorları hasar görmüş oldu ve çalışamaz hâle geldi. Bir haftadan uzun bir süre ufak ve tenha adada mahsur kaldılar. İsmi açıklanmayan balıkçıların bir kuyuda buldukları su yardımıyla hayatta kaldıkları belirtiliyor.
Mikronezya tam 607 adadan oluşuyor…
Arama emek harcamaları, geçen hafta bir kadının yetkililere yardım çağrısında bulunması ve üç akrabasının günlerdir eve dönmediğini bildirmesiyle başladı. Sahil Güvenlik, ABD Birliği’na ilişik uçaklarla arama çalışmalarına başladı.
Mikronezya Federal Devletleri, Filipinler ve Hawaii arasındaki okyanusa dağılmış tam 607 adadan oluşuyor. Her neyse ki Japonya’daki hava üssünden gönderilen bir ABD Donanma uçağı kazazedeler tarafınca palmiye yapraklarıyla sahile yazılan ‘İMDAT’ yazısını fark etti ve böylece 78,000 deniz mili alana yayılan arama sahası daralmış oldu.
Kurtarma ekipleri uçaktan telsiz atarak kazazedelerle yazışma kurdu; ek olarak adaya acil yardım paketleri atıldı. Yetkililerin aktardığı bilgiye nazaran, üç adam Polowat’a dönmek için yardım istedi; sıhhat durumlarının iyi bulunduğunu sadece teknelerinin hasar gördüğünü ve motorun çalışmadığını söylemiş oldu.
USCGC Oliver Henry kurtarma görevi için adaya yönlendirildi. ABD Sahil Güvenlik Kuvvetleri’nden Sara Muir, “Adaya yaklaştıklarında ada ve çevresindeki sığlıkta oluşan dalgalar sebebiyle tekne hasar görmüş. Telsizlerinin ve öteki cihazlarının pili bitmiş” açıklamasında bulunmuş oldu.
Arama ve kurtarma görevinin koordinatörü olan Teğmen Chelsea Garcia ise yapmış olduğu açıklamada yardım işaretini kastederek, “Bu ergonomik ve ustaca hareket kurtarma çalışmalarını direkt kazazedelerin bulunmuş olduğu yere yönlendirdi ve dirimsel bir rol oynadı” dedi. Yaşanmış olan talihsiz olayın arkasından kazazedelerin güvenli bir halde eve döndüğü açıklandı.
Bölgede sahile yardım çağrısı yazma fikri daha ilkin de yaşam kurtarmıştı. Benzer bir kurtarma operasyonu 2016 senesinde gene Mikronezya sularında gerçekleşmiş, tekneleri devrilen üç şahıs saatlerce yüzerek ufak bir adaya ulaşmıştı. Kumsala ‘İMDAT’ yazan kişileri Sahil Güvenlik kurtarmıştı. 2020 senesinde Mikronezya takımadalarında teknesi karaya vuran üç şahıs kuma büyük bir ‘SOS’ işareti yazarak kurtulmuştu.
New York Times ve Washington Post haberlerinden derlendi.