Ev Sahibine Karşı Kiracı Hakları Nelerdir?

Kanunlar çerçevesinde ev sahibine karşı kiracı hakları bulunur. Kiracının bu haklar hakkında bilgi sahibi olması, menfaatlerini koruma açısından oldukça önemlidir.

Meydana getirilen kanun değişikliği sonucunda ev sahibi-kiracı ilişkisinde iki taraf da karşılıklı olarak birbirlerine karşı bazı yükümlülüklere haizdir. Kiralama işlemi ise buna gore borç ve alacak ilişkisi niteliğindedir. Doğrusu meydana getirilen kira sözleşmeleri, artık bir nevi senet niteliği taşır.

Dolayısıyla ev sahibinin olmasıyla birlikte, kiracının da ev sahibine karşı birçok hakkı bulunur. Bilhassa kiracı hakları mevzusunda hemen hemen kafi bilgiye haiz olmayan ve bu sebeple birçok haksızlığa uğrayan kiracıların, bu haklar mevzusunda kesinlikle data sahibi olması gerekir.

Bu bilgiler ışığında ise kira sözleşmesi yapılmış aşamasında, kiracının sözleşmede belirtilen şartları iyi incelemesi ve değerlendirmesi, sonradan sorun yaşanmaması için büyük ehemmiyet taşır.

Kiracı hakları nedir?

Kiracıların haiz oldukları haklar Borçlar Kanunu kapsamındaki Kira Sözleşmesi bölümünde yer alır. Eğer yasalarda bu mevzuda herhangi bir değişim yapılmazsa, bu bölümdeki maddeler aynı şekilde geçerliliğini korumaya devam eder. Bunun yanı sıra, kiracı ve ev sahibi belirlenmiş olan kanunlara karşı aykırı olan bir sözleşme düzenleyemezler.

En mühim kiracı hakları içinde sözleşme süresi dolmadan ev sahibinin kiracıyı evden çıkaramaması yer alır. Sözleşme bitiminden ilkin çıkarmak içinse minimum bir ay öncesinden kiracıya suç duyurusu verilmelidir. Aksi durumda sözleşme otomatikman yenilenir ve sözleşme müddetsiz niteliği kazanır.

Kiracı bulunmuş olduğu evi kısmen ya da tamamen bir başkasına kiraya verebilir. Bu durumda kesinlikle ev sahibi ile görüşmesi ve ortak bir karara vermesi gerekir. Ek olarak kiracının yapmış olduğu bu işlemin ev sahibine zarar verici özellikte olmaması gerekir.

(Toplam: 28, Bugün: 1 )