İyi yürütülen bir Google Ads stratejisi, işletmeniz için dönüşümleri ve geliri artırmanın anahtarıdır. Sosyal medya pazarlaması, arama motoru optimizasyonu ve hatta basılı reklamlar için bir zaman ve yer olsa da, ürünleriniz için anında görünürlük elde etmenin Google’da arama motoru pazarlamacılığından (SEM) daha iyi bir yolu yoktur. Google, yalnızca dünyanın en yaygın kullanılan arama motoru değil, aynı zamanda tüm web siteleri arasında en çok ziyaret edilenidir.
Google’ın yılda 2 trilyondan fazla arama bildirdiği göz önüne alındığında, Google Ads’ü kullanmamayı haklı çıkarmak zor . Yeni başlayanlar için, Google Ads sizi geniş bir kitlenin önüne çıkaracak, ancak sağlam bir strateji ile sizi doğru kitlenin önüne de çıkaracaktır.
Hedefleme olanakları neredeyse sonsuzdur. Reklamlarınızı aklınıza gelebilecek her türden müşterinin önüne koyabilir ve bunu alıcı yolculuğunun her aşamasında yapabilirsiniz. Mağazanız ister yaygın olarak kullanılan mal ve hizmetler satıyor isterse teklifleriniz niş bir pazar için tasarlanmış olsun, Google Ads doğru müşterileri bulmanıza yardımcı olabilir.
Son olarak, reklam performansınızı izleyebilir, başarınızı ölçebilir ve maksimum reklam harcamalarından elde edilen getiriyi (ROAS) elde ederken bütçenizi aşmamak için stratejinizi ayarlayabilirsiniz.
Tüm bunları göz önünde bulundurarak, Google Ads kampanyalarınızdan en iyi şekilde yararlanmak için nasıl kazanan bir strateji oluşturabileceğinizi inceleyelim.
Sitenizi Google Merchant Center, Reklamlar ve Analytics’e bağlayın
Siteniz zaten Google Analytics, Google Merchant Center ve Google Ads’e bağlı değilse, önce bunu yaptığınızdan emin olmak istersiniz. Google Merchant Center , perakendecilerin ücretsiz listelemelerde ve Google Alışveriş Kampanyalarında görünmek için ürün verilerini yükleyebileceği veya senkronize edebileceği yerdir.
Bunu yapmanın en kolay yolu, WooCommerce’nin uzantı paketini kullanmaktır: Google Analytics Pro (veya ücretsiz sürüm ) ve Google Listeleri ve Reklamlar . Bu uzantılar, mağazanızı Google’ın ürünleri Google Alışveriş’te listelemek ve reklamını yapmak ve performansı doğrudan kontrol panelinizden izlemek için kullandığı araçlarla sorunsuz bir şekilde senkronize eder.
Hedef kitleniz için beyin fırtınası yapın
Stratejinizi oluşturmadan önce biraz beyin fırtınası yapmak isteyeceksiniz. Bunları henüz bilmiyorsanız, işletmenizin neye odaklanması gerektiğini ve hedef demografinizin kim olduğunu belirleyin. Ürünlerinizin hitap ettiği kişi türü hakkında kendinize ilgili sorular sorun:
- Başka hangi ürünleri satın almayı seviyorlar?
- Onlar nerede yaşıyor?
- Meslekleri nedir?
- Hobileri nelerdir?
- Yaş aralıkları nedir?
- Nereden alışveriş yapıyorlar?
- Hangi arama terimlerini kullanıyorlar?
- Öncelikle erkek mi? Dişi? İkisi birden?
- Geçmiş ve mevcut müşterileri hedeflemek istiyor muyum?
- Benzer türde alışveriş yapanları bulmak için kullanabileceğim müşteri e-postalarının bir listesi var mı?
Herkesin stratejilerinin sattıklarına göre farklılık göstereceğini unutmayın. Ürünlerinize özel olduğunu düşündüğünüz karışıma kendi demografik hedefleme sorularınızı ekleyin.
Potansiyel müşteriler ürünlerinizi ada göre arayabilir. Veya insanlar ürününüzü hiç duymadıysa, okudukları konuları hedefleyerek ideal kitlenizin önüne geçmeniz gerekebilir .
Konu hedeflemeye bir örnek olarak, tek kanatlı uzun tahtalarda uzmanlaşmış bir sörf tahtası şekillendirici olduğunuzu varsayalım. Alışveriş yapanlar tam olarak panolarınızı aramayabilir, ancak “Dünyanın En İyi Uzun Yatılı Varış Noktaları” gibi konulara tıklayabilirler. Şimdi, sörf yapmaya, özellikle de uzun tahtaya ilgi duyan bir kitle belirlediniz. Bu, reklamlarınızı longboarding ile ilgilenen kişilere hitap eden belirli web sayfalarında sunmak için harika bir fırsattır.
Reklamlarınızı bu kişilere gösterdikten sonra, onları ürününüzü satın almaya ikna etmek için yeniden pazarlama yaparak ve tarama deneyimlerinde alakalı reklamlar sunarak onlara ulaşmaya devam edebilirsiniz .
Google araçlarından yararlanmayı unutmayın. Grow My Store , site performansınızı artırmanıza yardımcı olacak ayrıntılı bilgiler ve özel öneriler içeren bir web sitesi değerlendirmesi sağlar. Google Trendler , gerçek zamanlı ve geçmiş Google Arama verileri aracılığıyla farklı arama terimlerinin ve konularının popülerliğini gösterir.
Profesyonel ipucu: Anahtar kelime ve kitle araştırmasına yoğun bir yatırım yapmadan başlamak mı istiyorsunuz? Alışveriş kampanyaları, hedef anahtar kelimeleri manuel olarak eklemek zorunda kalmadan ürünlerinizi Google ağlarında görüntülemek için WooCommerce mağazanız aracılığıyla senkronize edilen Ürün Akışı verilerinizi kullanır. Alışveriş reklamları, bütçenize, satış yaptığınız ülkelere ve e-ticaret ürünlerinizin içeriğine ve kalitesine göre oluşturulur.
Kimi hedeflediğinizi belirledikten sonra, kampanya stratejinizi oluşturmanın zamanı geldi.
Hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olacak reklam türlerini seçin
Hedefleriniz, yayınlamak istediğiniz reklamların türünü ve bunlara ne kadar harcamak istediğinizi belirleyecektir. En azından potansiyel alıcıları çekmeye mi yoksa müşterileri dönüştürmeye ve elde tutmaya mı odaklanmak istediğinize karar vermelisiniz. Tüm Google Reklam türleri tıklama başına ödeme (PPC) olduğundan, yalnızca bir kişi tıkladığında reklam için ödeme yaparsınız, ancak Google reklamları çeşitli şekillerde ve bağlamlarda sunar. Bazıları işiniz için diğerlerinden daha uygun olabilir. Aşağıda, odaklanmak isteyebileceğiniz reklam türlerini inceleyeceğiz:
Potansiyel alıcıları çekin
Arama reklamları
Arama ağı reklamları , işletmenizle alakalı terimleri aktif olarak arayan kullanıcıların peşinden gitmek için idealdir. Organik olarak en iyi sonuçlardan birini kazanmak için çalıştığınız SEO’nun aksine, Arama Ağı reklamlarıyla en iyi sonuçlardan birine sahip olmak için para ödüyorsunuz. Reklamınız her tıklandığında bir ücret ödersiniz. Bu tür arama ağı reklamları, anında sonuçlar için müşterileri gerçek zamanlı olarak hedeflemenin harika bir yoludur.
İlk kampanyanızı oluşturmadan önce anahtar kelimelerinizi seçmeniz gerekir. ‘Anahtar kelimeler’ terimi, tek tek kelimeler olmaları gerektiği izlenimini verir, ancak bunlar gerçekten daha doğru bir şekilde ‘anahtar kelimelerdir’. ‘Uzun tahta’ gibi genel tek kelimelik terimlere karşı ‘özel olarak boyanmış serbest stil longboard’ gibi oldukça spesifik birden fazla kelime kullanırsanız daha iyi sonuçlar alırsınız. Geniş, genel terimler çok fazla trafik oluşturabilir, ancak daha az satışla sonuçlanır. Anahtar kelimelerinizi belirli bir arama türünde ne kadar çok hedeflerseniz, dönüşüm gerçekleştirme olasılığınız o kadar artar.
Google Ads Anahtar Kelime Planlayıcı bu konuda yardımcı olabilir. Kampanyanızı başlatmaya hazır olduğunuzda bu bilgileri elinizin altında bulundurun.
Alışveriş reklamları
Alışveriş reklamları , ürün veya hizmetinizin gerçek fotoğraflarını gösterir. Ayrıca, ürünleriniz için inanılmaz görünürlükten bahsetmeye gerek yok, mağazanız hakkında fiyatlar ve bilgiler de sağlarlar. Alışveriş Reklamlarının kurulumu kolaydır ve satışları artırmanın en etkili yollarından biri olabilir. Alışveriş reklamları, reklamlarınızın alakalı aramalarda nasıl gösterileceğini belirlemek için anahtar kelimeler yerine Merchant Center’ınızdaki ürün verilerini kullanır.
Akıllı Alışveriş kampanyaları, ürünlerinizi Google ağlarında tanıtmak için otomatik teklif vermeyi ve reklam yerleşimini kullanarak kampanya kurulumunu ve yönetimini basitleştirebilir. Google, Akıllı Alışveriş kampanyalarıyla, ürün feed’inizi ağlarında çeşitli reklamlarda oluşturmak ve görüntülemek için makine öğrenimini kullanır. Akıllı Alışveriş kampanyaları hakkında daha fazla bilgi edinin .
Profesyonel İpucu: Alışveriş Reklamları genellikle daha nitelikli potansiyel müşteriler sağlar, erişiminizi artırır ve mobil uyumlu bir şekilde görüntülenir. Google Listelemeler ve Reklamlar buradadevreye girer. Bu uzantı, WooCommerce mağazanızı Google Merchant Center hesabınıza bağlar ve ürünlerinizi ücretsiz listelemeler ve Akıllı Alışveriş Kampanyalarıyla senkronize eder.
Görüntülü reklamlar
Görüntülü reklamlar , çok çeşitli web sitelerinde gösterilen resim tabanlı reklamlardır. Ürününüzle ilgilenmesi muhtemel, ancak henüz var olduğunu bilmeyen müşteriler bulmak için harika olabilirler. Demografik bilgiler, ilgi alanları ve görüntüledikleri içerik türü gibi şeylere dayalı olarak ziyaretçileri hedeflemek için bunları kullanın.
Müşterileri dönüştürün ve elde tutun
yeniden pazarlama
Yeniden pazarlama , yukarıdaki reklam türlerinden herhangi biriyle kullanabileceğiniz etkili bir stratejidir. Bu tür pazarlama, reklamlarınızı mobil uygulamanızı daha önce kullanmış veya web sitenizi ziyaret etmiş kişilere göstermenize olanak tanır.
Daha da ileri gidebilir ve kendi müşteri listenizi Google Ads’e yükleyebilirsiniz (elbette bu kişilerin, abone olan müşteriler olduğundan emin olun). Ek bilgi karşılığında ücretsiz e-Kitaplar ve kılavuzlar gibi şeyler sunarak hedef kitleniz hakkında daha fazla bilgi edinmeye devam etmelisiniz. Bu kitlenin tekliflerinizle ilgilenme olasılığı ortalama Joe’dan çok daha fazladır. Bu yüzden onları beslemeye devam etmek için ayrı bir bütçe ayırmaya değer.
Dinamik Yeniden Pazarlama
Dinamik yeniden pazarlama , standart yeniden pazarlamanın bir adım ötesine geçer. Geri gelen ziyaretçilere sitenizde daha önce görüntüledikleri belirli ürün veya hizmetleri sergileyen reklamlar göstermenize olanak tanır. Fiyatlandırma, teknik özellikler, ürün kimlikleri ve resimler gibi ayrıntılara ek olarak tüm ürünlerinizi veya hizmetlerinizi içeren bir özet akışı oluşturarak başlayın. Bu ayrıntılar, satışları tamamlamak için önceki ziyaretçileri sitenize geri getirmek için otomatik olarak dinamik reklamlara çekilecektir. Bu taktiği mevcut müşterilerinize satış yapmak ve çapraz satış yapmak için kullanabileceğinizi de belirtmekte fayda var .
Unutulmaması gereken bir şey, Apple’ın yeni gizlilik modeli nedeniyle yeniden pazarlamanın yakında çok daha zorlu hale geleceğidir . iOS 14 uygulama geliştiricilerinin artık kullanıcılara veri toplama uygulamaları hakkında bilgi verme ve kullanıcıları farklı uygulamalar ve sitelerde izlemeden önce izin isteme gibi yeni kurallara uymaları gerekiyor. Bununla birlikte, Android ve PC tabanlı platformlar aracılığıyla şimdilik alternatif stratejiler kullanabileceksiniz.
Bütçeler oluşturun
Genel bütçenizin ne olacağını ve hedeflerinize bağlı olarak her bir kampanya için günde ne kadar harcamak istediğinizi belirleyin. Sektörünüze ve işletmenizin büyüklüğüne bağlı olarak, günde 25$ kadar az veya günde 10.000$’dan fazla harcamak isteyebilirsiniz.
Temel performans göstergelerini (KPI’lar) anlayın
KPI’larınızı da dikkate almak isteyeceksiniz. Bir reklam, çok sayıda tıklama almasına rağmen dönüşüm almamasına rağmen yine de başarılı olur mu? 60$’lık bir ürüne tıklama başına 50$ harcamaya hazır mısınız? Aşağıdaki temel reklam metrikleri, reklamcılık hedeflerinize ulaşıp ulaşmadığınızı nasıl değerlendireceğinizi etkiler:
- Tıklama sayısı: Bir reklamın toplam tıklanma sayısı
- Tıklama başına maliyet (TBM): Her tıklama için sizden ne kadar ücret alınır
- Tıklama oranı (TO): Reklamı tıklayan izleyicilerin yüzdesi
- Dönüşüm oranı: Reklamınızı tıklayan ve ürününüzü gerçekten satın alan kişilerin yüzdesi
- Dönüşüm başına maliyet (TBM): Reklam kampanyanızın toplam maliyetinin dönüşüm sayısına bölümü
- Görüntüleme dönüşümleri: Reklamınızı gören, tıklamayan, ancak sonunda web sitenize gidip satın alma işlemi yapan kişilerin sayısı
Kampanya(lar)ınızı hazırlayın ve uygulayın
En çok odaklanmak istediğiniz hedeflere ve hedef kitlelere göre kampanyalarınızı, reklamlarınızı ve reklam gruplarınızı ayrı ayrı oluşturduğunuzdan emin olun.
Reklam performansı verilerine ve işletmenizdeki değişikliklere göre stratejinizi ayarlayın
Kampanyanızda Akıllı Teklif kullanılıyorsa, Google’ın makine öğrenimi bunu sizin için halleder. Google Listelemeleri ve Reklamları ile bir Akıllı Alışveriş kampanyası kullanarak , reklamlarınız Google’ın Dönüşüm Değerini En Üst Düzeye Çıkarma algoritmasını kullanarak en fazla değeri oluşturacak teklifleri otomatik olarak bulacaktır.
Manuel teklif verme sürecine sahip reklamlar yayınlıyorsanız, reklam performansınızı sık sık gözden geçirin. Teklif stratejinizi özelleştirin ve tekliflerinizi KPI hedeflerinize ve insanların nasıl, ne zaman ve nerede arama yaptığına göre ayarlayın.
Uzun satış döngüleri olan mağazalarda, potansiyel müşterilerin önünde onlarca kez görünmek isteyeceksiniz. Bunun gerçekleşmesine yardımcı olmak için, sitenizi daha önce ziyaret etmiş veya reklamlarınızla etkileşimde bulunmuş kitleler için daha yüksek teklif verin.
Belki cep telefonlarında iyi performans gösteren bir reklamınız vardır. Cep telefonlarında daha fazla kullanıcıya gösterilmesi için mobil cihaz reklamlarınız için teklifinizi %10 artırmayı seçebilirsiniz. Tersine, bir reklam masaüstü bilgisayarlarda veya tabletlerde iyi performans göstermiyorsa ancak yine de bazı işlemler görüyorsanız, bu cihazlarda gösterilen reklamlar için teklifinizi düşürebilirsiniz.
KPI’larınıza göz kulak olmanın yanı sıra, işiniz ve hedef kitleniz geliştikçe kampanyalarınızı ayarlamak isteyeceksiniz. Pazarınızı en son tanımlamanızın üzerinden birkaç yıl veya daha fazla zaman geçtiyse, süreci tekrar gözden geçirmeyi düşünün. Geçmiş müşterilerden gelen verileri kullanarak hedef kitlenizi periyodik olarak tekrar ziyaret edin ve geliştirmek istediğiniz yeni demografik bilgileri araştırın.
Önemli olan trafiği hedefleyin
Google Ads’ü kullanmak, işletmenize doğru trafiği çekmenin akıllı bir yoludur . Başlangıçta biraz öğrenme eğrisi olduğu doğru olsa da, bu çabaya değer. Reklam stratejinizi çeşitlendirmek, genel erişiminizi genişletmenize yardımcı olabilir ve Akıllı Alışveriş gibi otomatik çözümler, anahtar kelimeleri seçmek veya teklifleri manuel olarak ayarlamak zorunda kalmadan size zaman kazandırabilir. Ve sağlam, iyi hazırlanmış bir strateji uyguluyorsanız, hedeflemenizi özelleştirebilir, marka bilinirliği oluşturabilir, geniş bir kitleye ulaşabilir ve yatırım getirinizi en üst düzeye çıkarabilirsiniz.