İpek Yolu üstünde konumlanan Erzincan M.Ö 1050’li yıllarda Urartular ve Hititlilere ev sahipliği yapmıştır. Birinci aşama zelzele kuşağı üstünde yer edinen Erzincan ili, bu yüzden oldukca büyük afetler görmüştür. Doğu Anadolu Bölgesi sınırları içinde yer ediniyor olup, tarih süresince Hitit, Urartu, Pers, Med ve Helen medeniyetlerinin yargı sürdüğü bu topraklar Malazgirt zaferinden sonrasında Türk şehri olmuştur.
Toplam nüfusu ortalama 234 bin civarı olan Erzincan, hem kültürel hem organik güzellikleri ile gelen ziyaretçilerine keyifli anlamış olur yaşatıyor. Şehri ziyaret etmek için haziran, temmuz ve eylül aylarını tercih edebilirsiniz. Şehirde yemelere doyamayacağınız lezzetler olan un çorbası, ayran aşı, Erzincan döneri, babikko, kelecoş, evelik dolması, boranı Erzincan’ın bölgesel yiyecekleri diyebiliriz. Erzincan’da gezilecek bölgeler sıralaması ile hem zamanı hem de organik güzellikleri hakkında data vermeye çalışacağız.
Erzincan’ın hem hafta sonları hem de yazları en sevilen doğaya kaçış noktalarından önde gelen Ekşisu Mesire Alanı, tabiat ananın içinde dinlendirici bigün geçirmek için ne olursa olsun uğramanız ihtiyaç duyulan bölgeler içinde. Erzincan-Erzurum Karayolu üstünde bulunur ve piknik için oldukça uygundur. Naturel maden suyunu oldukca seviyorsanız Ekşisu Mesire alanındaki bölgede kaynaktan çıkarılan sudan yararlanabilirsiniz.
Etkisinde bırakan göletleri, süs havuzları, çam ormanları içindeki mesire alanları, çocuk oyun alanları, spor sahaları, yürüyüş ve bisiklet yolları şeklinde olanaklarla keyifli bigün geçirebileceğiniz Ekşisu Mesire Alanı’nın bilhassa bağırsak ve karaciğer problemlerine iyi geldiği malum maden sularında tadarak şifa da bulabilirsiniz.
Erzincan Ekşisu kaplıcası suları ortalama olarak 30 aşama sıcaklığındadır. Kent merkezine 15 km uzaklıkta olup, Erzincan ve Erzurum kara yolu üstünde yer verilmiştir. Kaplıcanın sularında, sodyum, magnezyum, ve karbondioksit bulunuyor. Kaplıcanın bilhassa, solunum, mide ve romatizma hastalıklarına şifa olduğu biliniyor. Erzincan Belediyesi tarafınca işletilen kaplıcada; kabinler isteğe gore aileler, bayanlar ve erkekler için hususi olarak ayrılabilmektedir.
Erzincan kent merkezine 12 kilometre uzaklıkta bulunan Ergan Kayak Merkezi, Türkiye’nin en uzun liftlerini bünyesinde bulunduran teleferik ve telesiyej tesisine ev sahipliği yapıyor. Ergan Dağı Kış Sporları Gezim Merkezi kayak alanı 1800 metre, 2662 metre ve 2455 metre uzunluklarına haiz olup, ülkemizin en yeni kayak merkezi olma niteliğini taşımaktadır.
Detaylı data için Ergan Kayak Merkezi yazımızı okuyabilirsiniz.
Çevresi el değmemiş organik güzelliklerle çevrili Erzincan’da oldukca ziyaret edilen doğa cennetlerinden biri de şehre bir tek 45 dakikalık uzaklıkta yer edinen büyüleyici Aygır Gölü. Kent merkezine 45 kilometre mesafede yer edinen gölün mühim özelliğinden biri de; Türkiye’nin en büyük krater göllerinden biri olmasıdır. Gezim yönünden oldukça mühim bir yer olmanın yanında göl ve çevresinde kamp ve kaya inişleri gerçekleştirilmekte. Göl içinde bot gezisi ve dağ yürüyüşü şeklinde aktiviteleri yapma olanağına sahipsiniz. Tüm güzelliğini gözler önüne seren Aygır Gölü’ne gitmişken ilçede yer edinen Altıntepe Ören Yeri’ni de ziyaret edebilirsiniz.
Erzincan’ın Kemah ilçesinde bulunan ve bulunmuş olduğu yerin adını taşıyan kale, şehrin zamanı yerlerinden biridir. Oldukça eski bir yerleşim yeri olan Kemah’ta bulunan kale, tarihte bir oldukca uygarlık görmüştür. İlçeye ayrı bir güzellik katan bu kale bilhassa kara savaşlarında mühim bir müdafa alanı olmuştur. Bununla birlikte Evliya Çelebi Seyahatname adlı kitabında kaleden bahsetmiştir.
Mengücek Beyliğinin kurucusu Melik Gazi’nin türbesi Erzincan’ın Kemah ilçesindedir. Türbe, Fırat Nehri’nin kıyısındaki yüksek bir tepeye inşa edilmiştir. Yıkımlara ve hasarlara karşı devamlı yenilene Melik Gazi Türbesi’nin son olarak onarımı 1991 senesinde yapılmıştır. Kesme taşlarla inşa edilmiş 2 kattan oluşan yapısı ve 5 silindir siyah kubbesiyle dikkat çeken zamanı türbenin 1071 ile 1228 yılları içinde yapıldığı tahmin ediliyor.
Otlukbeli ilçesine 6 km. uzaklıkta zamanı Otlukbeli savaşının yapıldığı alanda bulunur. Travertenli olan Otlukbeli gölünün jeolojik oluşumu günümüzde de devam etmektedir. Göl ilçe merkeze 6 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Yüz ölçümü 6500 m2’dir ve derinliği ortalama olarak 15- 20 metredir. 1994 senesinde organik sit alanı olarak duyuru edilmiştir. Ek olarak gölde bolca oranda maden suları bulunmaktadır. Tabiat fotoğrafları çekmeyi sevenler için eşi olmayan bir manzaraya ev sahipliği meydana getiren organik anıt olarak duyuru edilen göl bulgu tutkunları içinde oldukça ideal bir noktadır.
Kemaliye ilçesinde yer edinen bu kanyon, bununla birlikte dünyanın en büyük kanyonları içinde yer verilmiştir. Gelen turistler ise bir buçuk saatlik bir bot yolculuğunun peşinden kanyona ulaşmaktadır. Ek olarak kanyonda bir oldukca tabiat sporu yapılabiliyor. Kemaliye ilçesi sınırlarında yer edinen ve senenin her mevsimi kaya tırmanma, dağcılık, trekking ve kampçılık şeklinde etkinliklerin gerçekleştirildiği Karanlık Kanyon, adını de koyu renkli yüzlerce metrelik duvarlarından alıyor. Sarp uçurumlarında kuş bakışı tabiat manzaraları izleyebileceğiniz, yazları düzenlenen rafting ve kano etkinlikleriyle coşku dolu bigün yaşayabileceğiniz Karanlık Kanyon’da binlerce senelik mağaraları da keşfe çıkabilir yada yazları serin havada kamp yaparak birkaç gün geçirebilirsiniz.
Toros Dağları’nın bir uzantısı olan Munzur Dağları, Erzincan’ın güneyi ile Tunceli‘nin kuzeyinde konumlanıyor. Volkanik kayalardan meydana gelen bu dağ zincirinin üç bin metreyi aşan 10 tane zirvesi bulunuyor. Meşe ormanları içinde düzenlenen yürüyüş parkurlarında trekking turlarına katılabileceğiniz Munzur Dağları’nda dağcılık, kaya tırmanma, dağ bisikleti ve kampçılık şeklinde pek oldukca aktivitelerle de el değmemiş organik güzellikler içinde unutulmaz günler geçirebilirsiniz. 11 kelebek türünün bulunmuş olduğu dağlar bu özelliği ise internasyonal bir öneme haiz.
Türkiye’nin en büyük camilerinden önde gelen ve 7000 kişinin aynı anda tek bir kubbe altında yakarma edebildiği Tebriz Baba Camii, Erzincan’ın en oldukca ziyaret edilen mukaddes mekanlarından biri. 1990 senesinde yapımına başlanan ve 2002 senesinde bitirilen etkisinde bırakan yapı, Osmanlı mimarisi ile çağdaş mimarinin büyüleyici bir birleşimini sunuyor.
Tasavvuf ehillerinden olan Terzi Baba’nın aslolan adı Muhammed Vehbi’dir. Tasavvufi yönü ve mesleği olan tercilik ile ön plana çıkan Muhammed Vehbi’nin adı zaman içinde Terzi Baba olarak anılmaya başlanmıştır. Halk tarafınca oldukça sevilen ve sayılan Terzi Baba’nın hem türbesi hem de mezarlığı bulunmaktadır.
Terzi Baba oldukca sayılan ve sevilen bir tasavvuf ehli olarak 1848’de vefat ettiğinde şehrin en büyük mezarlığı olan Kaledibi Mezarlığı’na defnedilmiştir. Terzi Baba’nın ölümü şehirde bir sükünete sebep olmuş ve Kaledibi mezarlığının adı Terzibaba Mezarlığı olarak değiştirilmiştir.
Kemaliye’de konumlanan Kadıgölü, ferak soğuk su kaynakları ve yemyeşil doğası ile tabiat yürüyüşleri ve piknikler için uygundur. Kadıgölü, yüksek ve kayalık dağlardan gelmekte olan yeraltı suyudur. Yüksek ve kayalık dağlardan bölgeye ulaşan yeraltı suları, geçmiş zamanlarda Kemaliye kazasının elektrik üretimi Kadıgölü’nden karşılanırmış. Son dönemlerde tekrardan elektrik üretimine başlaması için çalışmalara başlanmıştır. Bu güzel yeşilliklerin içinde gizlenmiş olan Orta Cami, Kemaliye kazasının en büyük camisi olup Kadıgölü’yü keşfedenlerin ne olursa olsun ziyaret etmiş olduğu bir yapıdır.
Erzincan en güzel köylerinden olan Girlevik Köyü’nde yer edinen Girlevik Şelalesi, kent merkezine ortalama olarak 35 km mesafededir. Bilhassa Erzincanlılar yazları serinlemek, piknik yapmak, eğlenmek ve arkadaşları ile keyifli zaman geçirmek için Girlevik Şelalesi’ni tercih ederler. Keyifli zaman geçirip eğlenmek için bu şelaleyi tercih edebilir ve şelalenin çevresinde yetişen endemik bitkileri inceleyerek tabiat yürüyüşleri gerçekleştirebilirsiniz.
Kış ayları havanın sıfırın altına inmesi üstüne Girlevik Şelalesi’nin donmasına sebep olmaktadır. Donmuş haliyle bile cazibesini kaybetmeyen Girlevik, kalınca buz sarkıtları meydan gelmektedir. Bundan mütevellit buz tırmanıcıları için müthiş bir ortam oluşturmaktadır. Eğer sizin de ilginiz var ise yada izlemeyi seviyorsanız kış mevsiminde gelmeniz doğru bir tercih olabilir.
Erzincan il merkezine 44 kilometre mesafede yer edinen Sakaltutan Kayak Merkezi, orta ve zor düzeylerdeki pistlere haizdir. Kış tatiliniz için tercih edebileceğiniz kayak merkezinde 60 kişilik yatak kapasitesine haiz bir kayak eviyle beraber 1026 metre uzunluğunda 110 askılı bir teleski bulunmaktadır. Kayak evi içinde; 100 kişilik restoran, spor odaları ve saunalar yer alırken sürem aralık ayında başlayıp, mart ayında son bulmaktadır. Kış ayınca kar kalınlığı 100 santimetre olan kayak merkezi, kış turizmi için oldukça mühim bir yere haizdir.
Saltuklu hükümdarı 2. İzzeddin Saltuk’un kızı Mama Hatun adına inşa ettirdiği başka bir mühim yapı da Mama Hatun Külliyesi’nin derhal yanında benzersiz bir mimarisiyle dikkat çeken Mama Hatun Türbesi. 1192 ile 1202 yılları aralığında külliye ile beraber inşa edilen türbe, Anadolu’daki dikdörtgen ve kare planlı türbelerden değişik olarak yuvarlak biçimli tasarlanmış. Mimarı ise Ahlatlı Ebu’n Nema Bin Mufaddal’dır. Türbe ise yapılmış olan tahminlere gore 1192 yada 1202 yılları arası inşa edilmiştir.
Karasu nehrinin kenarında tüm güzellikleri ile gözlere hitap eden, hem gezginlerin ilgi odağı olmuştur, hemde bilhassa yazları halk tarafınca sık tercih edilen bir bölgedir. Kara yolunun 6. kilometresinde yer edinen mesire alanı, soğuk su kaynaklarına haizdir. Yeşilin oldukca fazla olduğu bu yerde minik gölün kenarında sizlere piknik yapma imkanları sunuyor. Yeşile doyacağınız Beytahtı’nda ki minik gölün etrafı piknik yapmak için oldukça idealdir. Kent merkezine 15 kilometre uzaklıkta yer ediniyor olup, tabiat ile kucaklaşmak için tercih edilen yerlerin başlangıcında bulunuyor.
Köroğlu Mağarası, Erzincan’a ortalama 75 kilometre uzaklıkta Refahiye ilçesi sınırlarında yer ediniyor. Devasa taş merdivenlerden ulaşılabilen ve efsanevi kahraman Köroğlu’nun kır atını saklamış olduğu yer olduğu söylenen binlerce senelik mağara, uzun tarihinde birçok öykü ve öyküye mevzu olmuş. Geniş iç mekanlarında devasa sarkıtlar ve dikitler içinde unutulmaz bir seyahat yapabileceğiniz Köroğlu Mağarası, Osmanlı döneminde bir süre yerleşim yeri olarak da kullanılmış.
Erzincan’ı gizemi Abrenk Kilisesi, şehrin Tercen ilçesinde yer ediniyor olup Üçpınar Köyü sınırlarında konumlanıyor. Kilise mimari açıdan oldukça alımlı olup kilisede bulunan kitabede inşa zamanı 1854 olarak belirtilmiştir. Yapımında kullanılan taş işlemeleri ilgi çekici durumda olan kiliseye bir şapel ve 12. yüzyıla dayanan dikili taşlar eşlik etmektedir. Anadolu’nun sapa sağlam ayakta kalan Ermeni manastırlarından önde gelen Abrenk Kilisesi, her ne kadar güzelliği ile dikkat çekse de bakımsız kalması sebebiyle koruma altına alınması gerekmektedir.
Erzincan müzesinin yapıldığı ilk yıllarda il halk kütüphanesinin binasında ziyaretlere açıldı ve sonraki yıllarda 75. yıl kültür merkezinde yerini aldı. Arkeolojik eserler içinde, sikkeler, madeni eserler, pişmiş topraklar, koç ve koyun heykelleri ve mermerler bulunuyor. 1986 tarihinde kurulmuş olan müze, içinde bulunan koleksiyonlar ile şehre gelen turistlerin ziyaret noktalarından biridir.
Hıdır Abdal Sultan Türbesi, büyük bir evliya olarak malum Hıdır Abdal Sultan, Evliyanın doğum ve ölüm tarihleri kati olarak bilinmese de Ocak Köyü’nde ortalama yedi yüzyıl ilkin tekke kurmuştur. Günümüze kadar gelen türbe, Selçuklu ve Osmanlı mimarisinin özelliklerini taşımaktadır. Türbenin hangi yıl yapıldığı kati olarak belli olmasa da dikkat çekici mimarisi ile ön plana çıkar. Hem Erzincan hem de çevre şehirlerden gelen binlerce şahıs tarafınca ziyaret edilen Hıdır Abdal Türbesi, inanç turlarının da mühim noktalarından biri konumunda.
Erzincan merkezine bir tek 20 kilometre uzaklıkta Üzümlü ilçesi sınırlarında yer edinen, tarihte bir oldukca büyük medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır. Bizans, Urartu ve Osmanlı’nın yargı sürdüğü bu eski yerleşim yeri 1938 ve 1956 senesinde iki mezarın soyulması ile adını duyurmuştur.Bilhassa de Urartu periyodunun kalıntıları bu alanda gün yüzüne çıkarılmıştır.Çıkarılan kalıntıların içinde, kale duvarları, iç kale, saray kompleksi ve mezarlar bulunuyor.
Suyunun sıcaklığı 33 aşama kadar olan Erzincan Ilıcası, pek ok hastalığa ev sahipliği yapıyor olup 12 kapalı havuza haizdir. Her yıl şehri ziyaret eden kişilerin ilgi odağı olan ılıcanın suları, cilt hastalıklarına, romatizmaya, kalp ve damar hastalıklarına iyi gelmektedir. Ekşisu Kaplıcası’nın yakınında yer edinen Erzurum Ilıcası’na ulaşım oldukça kolaydır.
Zamanı yerlerin içinde yerini alan hamamların içindeki Çadırcı Hamamı, eski Erzincan’dan kalan en dayanıklı ve klasik Osmanlı mimarisini yansıtan bir yapıdır. 1548 senesinde Erzincan’ın önde gelen isimlerinden Şeyh Ahmed bin Mahmud tarafınca inşa edilmiştir. Bölümlerinden oluşan hamamın bölümleri pandantifli kubbelerle örtülü şekilde olup soyunma, soğukluk ve ısı kısımları mevcuttur. Günümüzde hamam işlevi görmemektedir.
Akut Bakteriyel Rinosinüzit AKUT BAKTERİYEL RİNOSİNÜZİT Akut rinosinüzit, paranazal sinüs mukozasının enflamasyonudur. Burun mukozası da…
Akut Otitis Media AKUT OTİTİS MEDİA Akut otitis media (AOM) orta kulak ve havalı boşluklarının…
Yeni bir araştırma, çocuklukta takım sporlarının çocukların beynini keskinleştirmeye yardımcı olan özel bir şey olabileceğini…
Yeni bir araştırma, günlük adım sayısını, mütevazı seviyelerde bile artırmanın, depresif semptomlarda bir azalma ile…
, , ,Her kış ilkbaharı, sonra heyecanla yazı bekleriz. Beklediğimiz güneş, deniz, kum keyfi ile…
Rüyada Güneş Işığı Vurması Ne Anlama Gelir?,Rüyada Güneş Işığı Vurması Ne Anlama Gelir? Ne Demek,…