Geçtiğimiz perşembe günü Dijital Pazarlar Yasası (DMA), Avrupa Birliği’nde resmi olarak yürürlüğe girdi. Yeni yasayla beraber büyük teknoloji firmalarının belirli pazar ve endüstrilerdeki tekelleşmesinin önüne geçilmesi ve şirketlerin platformlarını rekabete açık hale getirmeleri hedefleniyor.
Sadece hemen hemen bu yasanın yürürlüğe girmiş olduğu ilk günden Apple beklenmedik bir hamle yapmış oldu. Reuters’ın haberine bakılırsa AB regülatörleri Apple ve Fortnite oyunu geliştiricisi Epic Games arasındaki mücadeleyi yakından takip ediyor.
AB regülatörleri niçin Apple’ı hedefine aldı?
Çarşamba günü Epic Games, yapmış olduğu duyuruyla Apple’ın iOS geliştirici hesaplarını kapattığını deklare etti. Epic Games, Apple’ın DMA ile alternatif uygulama dükkanlarına izin vermek zorunda kalmasıyla beraber kendi pazaryerini açmayı planlıyordu.
Bu planın bir parçası olarak da Epic Games, Fortnite’ı iOS’a geri getirmek istediğini daha ilkin duyurmuştu. Son dönemlerin en popüler oyunlarından olan yapım, 2020 senesinde Apple’ın App Store’dan oyunu silmesinden bu yana platformda yer alamıyordu. Apple, Fortnite uygulamasını, Epic Games’in oyun içi satın alım sistemini devreye alıp, Apple’ın gelir paylaşımı ücretlerinden kaçınınca kaldırmıştı.
Sadece Epic Games’in AB’deki iOS planları, Apple’ın firmanın geliştirici hesabını kapatmasıyka şu an beklemeye geçmiş oldu. Apple’a bakılırsa Epic Games’in Apple’ın kurallarına aykırı davranması ve Apple’ı eleştirmesi, hizmet şartlarına aykırı olduğundan hesabın kapatılmış olduğu açıklandı.
Avrupa Komisyonu’ndan bir sözcü de bu durum üstüne Reuters’a yapmış olduğu açıklamada, Apple’dan bu mevzu ile ilgili izahat istediklerini söylemiş oldu.
Apple’ın AB’deki durumu iyi görünmüyor
Meta, Google ve Microsoft şeklinde firmalar DMA’dan etkilenecek olsa da, öteki hiçbir büyük teknoloji şirketi, bu yeni düzenlemelere Apple kadar karşı aksiyonlar almıyor.
DMA’ya hazırlık anlamında Apple, geçtiğimiz dönemde kullanım kurallarında güncellemeye gitmişti. Sadece meydana getirilen güncellemeler, Epic Games CEO’su Tim Sweeney’nin belirttiği şeklinde bir nevi “zararı olan uyum” niteliği taşımış olduğu için eleştiriliyordu.
Apple’ın almış olduğu kararlardan kim bilir en tartışmalısı, yeni App Store yapısıyla ilgili. DMA yasasıyla beraber Apple’ın iOS cihazlarda App Store ile rekabet edebilecek “alternatif uygulama dükkanları”na izin vermesi gerekiyor. Apple’ın App Store kurallarına uymak istemeyen geliştiriciler, uygulamalarını bu üçüncü parti App Store rakipleri üstünden dağıtabiliyorlar.
Bu senenin başlangıcında Apple, alternatif dükkanlar ve bu dükkanlarda uygulamalarını dağıtanlar ile alakalı kurallarını paylaştı. Kararlar içinde, bu dükkanlar vesilesiyle parasız dağıtılan uygulamalar için, her indirilme için belirli bir ücret alınması şeklinde geliştiricileri zora sokan kararlar yer ediniyor.
Apple’ın bu yeni kuralına uyacak geliştiriciler, App Store’da eskiden ödemek zorunda kaldıkları ücretlerden oldukca daha fazlasını ödemek durumunda kalacaklar. Meta, Microsoft, Spotify ve Epic Games şeklinde firmalar de Apple’ın bu kuralları değiştirmesi icap ettiğini belirten açıklamalarda bulunmuştu.
Matt Binder’ın haberini Özgür Yıldız Türkçeleştirdi.