Categories: GENEL BİLGİLER

“En az 1 milyar Euro iş hacmi hedefliyoruz”

PARA RÖPORTAJ/ Uluslararası Gıda Ürünleri ve Teknolojileri Fuarı – WorldFood İstanbul, 6–9 Eylül 2023 tarihlerinde Tüyap Kongre ve Fuar Merkezi’nde düzenlenecek. 70 ülkeden 600′ ü aşkın yabancı satın almacının ağırlanacağı fuarda katılımcılar ve ziyaretçiler; piyasadaki yenilikleri ve ürünleri görme, uluslararası ve yerli firmalara erişim, tedarikçilerle ve üreticilerle ilişkileri geliştirme fırsatlarını yakalayacak. Afganistan, Cezayir, Çin, Fildişi Sahili, Mısır, Yunanistan, Guatemala, Hindistan, Endonezya, İran, İrlanda, Kore Cumhuriyeti, Malezya, Nepal, Filistin Yönetimi, Polonya, Rusya, Suudi Arabistan, Singapur, Sri Lanka, İsviçre, Tunus, Türkmenistan, Türkiye, Ukrayna, Birleşik Arap Emirlikleri, Amerika Birleşik Devletleri, Özbekistan başta olmak üzere 30’dan fazla ülkeyi ağırlayacak fuar 713’ü yerli, 83’ü yabancı toplamda 796 katılımcıya da ev sahipliği yapacak. WorldFood İstanbul öncesi Fuar Direktörü Semi Benbanaste ile detayları konuştuk.

WorldFood Fuarı’nın Türkiye gıda sektörüne ne gibi katkı sunuyor?

Türk gıda sektörünün uluslararası buluşma noktası olan WorldFood İstanbul, 6- 9 Eylül 2023 tarihleri arasında TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde 30’u aşkın ülkeden 1500’e yakın yerli ve yabancı katılımcıyı ağırlayacak. Fuarda katılımcılar ve ziyaretçiler; her yıl olduğu gibi piyasadaki yenilikleri ve ürünleri görme, uluslararası ve yerli firmalara erişim, tedarikçilerle ve üreticilerle ilişkileri geliştirme fırsatlarını yakalayacaklar. Gıda sektörünün en önemli fuarlarından biri olarak ön plana çıkan WorldFood İstanbul’da, sektöre yön veren isimlerin katılımları, ses getirecek etkinlikler, ziyaretçilerle ilk kez buluşacak yeni ürünler ve geniş katılımcı profili ile önemli bir görev üstleniyoruz. Bu yıl 60 bine yakın ziyaretçiyi ağırlamayı hedefliyoruz.

WorldFood İstanbul Fuarı’nın Türkiye Gıda Platformu ile gerçekleştirmiş olduğu iş birliğinden bahsedebilir misiniz?

TİM Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri Sektör Kurulu ve bünyesinde bulunan tüm İhracatçı Birlikleri, Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu (TGDF) ve Ev Dışı Tüketim Tedarikçileri Derneği (ETÜDER); WorldFood İstanbul Uluslararası Gıda Ürünleri Teknolojileri Fuarı’nın dünyada kendi alanındaki en etkin fuarlarından biri olması hedefiyle “Türkiye Gıda Platformu” adı altında güçlerini birleştirdi.

Türkiye Gıda Platformu, Avrasya’nın en büyük sektör fuarı WorldFood İstanbul’un ziyaretçi, katılımcı, yabancı satın alma profesyoneli ve iş hacmi rakamlarında yeni rekorlara ulaşmasını hedefliyor. Tarihi iş birliğine giderek Türkiye gıda sektörünün çatı kuruluşlarını bir araya getiren WorldFood İstanbul Fuarı’nda, Türkiye fuarcılık sektörünün öncü kuruluşlarından ALZ Fuar, “İş Birliği Kuruluşu” olarak yer alacak.

VIP Yurtdışı Alım Heyeti hakkında bilgi verebilir misiniz?

2022 yılında 25 farklı ülkeden 835 katılımcı ve 2000’in üzerinde markayı, 163 ülkeden 38.358 profesyonel ziyaretçi ile buluşturan WorldFood İstanbul; 12.633 adet uluslararası ziyaretçiyi ve 77 ülkeden 600’ün üzerinde uluslararası VIP satın alma profesyonelini VIP Alım Heyeti programı kapsamında ağırladı ve WorldFood Istanbul VIP Alım Heyeti programıyla gerçekleştirilen görüşmeler sonucunda, fuar öncesi hedeflenen “en az 1 milyar Euro’luk iş hacmi” hedefi yakalandı. Aynı zamanda katılımcıları; ziyaretçiler ve alım heyetleri ile buluşturan eşleştirme uygulaması ile 7.000’in üzerinde B2B toplantı gerçekleşerek yeni iş birliklerine de imza atıldı. Her yıl olduğu gibi sunduğumuz fırsatları çeşitlendirerek bu rakamı artırmayı hedefliyoruz. Bu sene Azerbaycan, Brezilya, Fransa, Yunanistan, İsrail, Ürdün, Amerika, Katar, İngiltere, Güney Afrika, Sırbistan, Bulgaristan, Almanya, Kuveyt başta olmak üzere 80 ülkeden 800’e yakın yabancı satın almacıyı ağırlayarak 1,5 milyar euroluk bir iş hacmini hedefliyoruz.

VIP Alım Heyeti programı kapsamında, WorldFood Istanbul’a katılan tüm katılımcılarımızı, ziyaretçiler ve profesyonel satın almacılar ile ücretsiz eşleştirme uygulamamız ICA Connect ile bir araya getiriyoruz. Akıllı telefon ve internet uygulaması üzerinden ulaşabileceğiniz, katılımcıların hızlı ve etkili bir şekilde networking yapabilmeleri, doğru müşterilerle ve tedarikçilerle bağlantı kurabilmeleri ve etkinlik alanında ağlarını genişletebilmeleri için mükemmel bir fırsat. Doğru kişileri hızlı ve kolay bir şekilde bulabilmeniz, bağlantı kurup tanışabilmeniz için tüm öneriler kullanımı kolay ve sezgisel kaydırma ara yüzünde gösteriliyor.

WorldFood İstanbul’da bu yıl fuar programında neler var?

Her yıl olduğu gibi bu yıl da fuarımız, bölgesinde ve dünyada iş hacmi oluşturarak, ticaret hareketliliğini, yerli üreticilerimizin ihracat potansiyellerini artırmak için fırsat sunmasının yanı sıra, aynı zamanda, fuar süresince gerçekleştireceğimiz oturumlarla, sektöre dair hedeflerin uzman isimler tarafından paylaşılarak Türkiye’nin gıda ve gıda teknolojileri sektörünün öngörüleriyle, “bölgesel ve uluslararası bir vizyon platformu” özelliğini güçlendirmeye devam edecek.

Gıda sektörü çatı kuruluşlarının bir araya gelip tarihi bir iş birliği ile hayata geçirdiği Türkiye Gıda Platformu’nun da desteğini alarak 31. kez düzenlenecek WordFood İstanbul, sadece yeni iş ve ortaklık fırsatları yaratmayacak, aynı zamanda bilgi ve ilham dolu etkinlikleriyle verimli bir fuar deneyimi sunacak. Etkinlik Programı ile sektöre gerçekçi bir gelecek vizyonu göstermeyi, sürdürülebilir yatırımlar, teknolojik gelişmeler ve ihracat odaklı projeler için yol gösterici pek çok konuyu sahnesine taşımayı hedefliyor.

Geçtiğimiz yıl sürdürülebilirlik konusunda farkındalığı artırmak ve sektöre ilham vermek için fikir önderleri ve yıldız şefler eşliğinde sağlıklı ve güvenilir ürünlere yönelik bilgi ve sıfır atık mutfak tüyolarının paylaşıldığı, gezegen dostu lezzetlerle tariflerin hazırlandığı, gıda ihracatı ve gıda teknolojileri eğilimlerinin konuşulduğu WorldFood İstanbul, bu yıl da sektör profesyonellerini Food Arena Etkinlik Programı ile bir araya getirecek.

Sektörü etkileyen en büyük buluşma noktalarından Food Arena Etkinlik Programımızda bu sene de dikkat çeken konuları 50’yi aşkın uzman isim ve 20 farklı önder kurum iş birliği ile mercek altına alıyoruz.

  • İhracatın kalbinde yer alan gıda sektörü ve 2024 planı,
  • Üreticiler ile köprülerin güçlendirilmesi,
  • Sofralarımızda karbon ayak izi farkındalığı,
  • Afet bölgelerinin girişimcilerle kalkınması adına umut yeşerten projeler,
  • Sürdürülebilir kaynak kullanımı ile nasıl rekabet avantajları sağlandığı,
  • Gıda ihracatında yeni pazarlara açılma ve büyüme stratejilerinin ipuçları ile
  • Enerjileri ve çeviklikleriyle baş döndüren ilham verici girişim hikayeleri sektörel oturumlarımızda ele alınacak gündem başlıklarından bazıları.

Konferansların yanı sıra tematik fuar turları, ulusal ve uluslararası fuar katılımcısı firmaların mutfak atölyeleri, ünlü şefler ile gerçekleştirilecek reçete sunumları, tarif sohbetleri ve lezzet şovlarının da düzenleneceği fuarda ziyaretçilere etkileşimli bir fuar deneyimi yaşatılacak.

Rakamlar, WorldFood Istanbul’un tüm paydaşları açısından oldukça yoğun geçeceğine işaret ediyor. Peki, gıda sektöründeki güncel gelişmelerden bahsedebilir misiniz?

Tarım ve gıda ürünleri ihracatı 2023 yılının ilk yarısında yüzde 2,0 artarak 13,29 milyar dolara yükseldi. 2023 yılının ilk yarısında ihracat artışı yavaşlasa da 2022 yılı genelinde yüzde 18,8 artan ihracat yeni yılın ilk yarısında yüzde 2,0 artış gösterdiğini gözlemliyoruz. Tarım ve gıda ürünlerindeki tedarik zincirlerinde yaşanan kırılmalar ile birçok ülkede tarım ve gıda ürünleri ithalat talebi yükselmiştir. Türkiye tarım ve gıda ürünlerinde bölgesinde önemli bir tedarikçi olarak artan ithalat taleplerini karşılamaya 2023 yılının ilk yarısında da devam etmiştir. Buna bağlı olarak tarım ve gıda ürünleri ihracat artışını yavaşlayarak sürdürmüştür. Tarım ve gıda ürünleri ithalatında ise 2021 yılında yüzde 50,2 artarak 14,6 milyar dolara yükselmişti. 2022 yılında ithalat artışı devam etmiş ve ithalat yüzde 34,4 yükselerek 19,6 milyar dolara ulaşırken, gıda ve tarım ürünleri ithalat artışı 2023 yılının ilk yarısında da yüzde 19,8 olmuş ve yüksek hızını sürdürmüştür. İthalat ise ilk yarıda 11,33 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir.

Şubat ayında yaşanan deprem afeti tarımsal üretimde ve gıda sanayi üretiminde kayıplara yol açtı. Bu nedenle özellikle ilk çeyrekte ihracat artışı yavaşlamıştır. Türkiye’nin deprem etkilerine rağmen 2023 yılında 30 milyar dolar ihracat hedefine ulaşabileceğini görüyoruz.

WorldFood İstanbul, ilk organizasyonumuzdan bu yana sektörün gelişimine öncülük etmeyi amaçlıyor ve bu hedefle her yıl sektörün önde gelen paydaşlarını bir araya getiriyor. Geçtiğimiz yıl 25 farklı ülkeden 835 katılımcı, 2000’in üzerinde markasını hem profesyonel ziyaretçilerin hem de 77 ülkeden 600’ün üzerinde yabancı satın alma profesyonelinin beğenisine sunarken, 4 gün boyunca WorldFood Istanbul VIP Alım Heyeti programı kapsamında gerçekleştirilen görüşmeler sonucunda, fuar öncesi hedeflenen -en az 1,5 milyar Euro’luk iş hacmi- hedefimizi yakaladık ve 1.2 Milyar Euro değerinde satış yapılmasına vesile olduk.

Bu yıl da sektöre kazandırdığımız bu katma değeri katlayarak artırmayı hedefliyoruz. Uzmanlaşmış pek çok marka ve üreticiyi ağırlayarak sektörün ilerlemesinde büyük rol oynayacağız. ICA Events olarak yeni iş ve ortaklık fırsatları yaratmanın yanı sıra, aynı zamanda bilgi ve ilham dolu etkinlikleriyle verimli bir fuar deneyimi sunmaya hazırlandığımız 31. WorldFood İstanbul fuarında, dopdolu etkinlik programımız ve sektörden uzman isimler ile gerçekçi bir gelecek vizyonu sunarak, sektöre dair hedefler, sürdürülebilir yatırımlar, teknolojik gelişmeler ve ihracat odaklı projeler için yol gösterici pek çok konuyu sahnemize taşıyacak olmanın gururunu yaşıyoruz.

Gıda sektörü ne kadarlık bir pazara sahip? Bu pazardan Türkiye ne kadar pay alıyor? Hedef nedir?

2023 yılındaki sıkı para politikası uygulamaları, yüksek faizler ve talepteki yavaşlama sonucu dünya tarım-gıda ürünleri ticaretinin de yavaşladığını gördük. Türkiye 2023 yılında tarım ve gıda ürünlerinde 30 milyar dolar ihracat hedefine sahipti. Deprem etkilerine rağmen 2023 yılında 30 milyar dolar ihracat hedefine ulaşmaya çalışıyoruz. Yılın ilk yarısında ihracat artışı yüzde 3,0 olmuş ve ihracat 12,65 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. 2023 yılı hedefine ulaşmak için Türkiye’nin yılın ikinci yarısında tarım ve gıda ürünleri ihracatını hızlandırması gerekmekte. Bu sene Azerbaycan, Brezilya, Fransa, Yunanistan, İsrail, Ürdün, Amerika, Katar, İngiltere, Güney Afrika, Sırbistan, Bulgaristan, Almanya, Kuveyt başta olmak üzere 80 ülkeden 800’e yakın yabancı satın almacıyı ağırlayacağız. Sektöre kazandırdığımız katma değeri katlayarak 1,5 milyar euroluk bir iş hacmini hedefliyoruz.

WorldFood Istanbul olarak, ilk organizasyonumuzdan bu yana sektörün gelişimine öncülük etmeyi amaçlıyor ve bu hedefle her yıl sektörün önde gelen paydaşlarını bir araya getiriyoruz.

Fuara kaç şirket katılacak?

30’u aşkın ülkeden 1500’e yakın yerli ve yabancı katılımcının olacağı fuarda aynı zamanda 60 bine yakın ziyaretçinin ağırlanması hedefleniyor.

Fuarın amacı nedir?

ICA Events olarak yeni iş ve ortaklık fırsatları yaratmanın yanı sıra, aynı zamanda bilgi ve ilham dolu etkinlikleriyle verimli bir fuar deneyimi sunuyoruz. Dopdolu etkinlik programımız ve sektörden uzman isimler ile gerçekçi bir gelecek vizyonu sunarak, sektöre dair hedefler, sürdürülebilir yatırımlar, teknolojik gelişmeler ve ihracat odaklı projeler için yol gösterici pek çok konuyu sahnemize taşıyoruz. Amacımız, gıda sektörümüzü daha da ileriye taşımak ve uluslararası arenada daha güçlü bir oyuncu haline getirmek.

E-ticaret ve e-ihracat gıda sektörünü nasıl etkiledi?

2019 – 2022 yılları arasında Türkiye’nin e-ticaret hacmi yüzde 80,6 oranında oldukça yüksek bir yıllık bileşik büyüme kaydettiğini gördük. Euromonitor tahminlerine göre Türkiye’deki e-ticaret hacmi, 2020- 2025 yılları arasında yüzde 23,7 yıllık bileşik büyüme oranı ile 2025’te mevcut hacminin 2,3 katı bir büyüklüğe ulaşacak. Aynı şekilde küresel yıllık bileşik büyüme oranı ise yüzde 11,7 olacak.

E-ticaret ve e-ihracatın küresel paylarının yıllar içinde giderek artmasıyla birlikte, tüketicilerin alışkanlıkları değişirken, alışveriş için internet kullanımı da arttı. Kolay erişim ve çeşitlilik, zaman ve maliyet tasarrufu, tüketicilerin alışveriş deneyimlerinin, önceki alışveriş deneyimlerine bakılarak kişiselleştirilmesi vb. gelişmeler tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’deki e-ihracat hacminin de büyümesine yol açıyor. Gıda üreticileri, bu değişime ayak uydurarak tüketici beklentilerini karşılamak ve rekabet avantajı elde etmek için dijital strateji planlarını çok iyi kurgulamalı. 2017-2022 yıllarını kapsayan 5 yıllık dönemde küresel sınır ötesi e-ticaret hacmi 2,5 kat artarken, Türkiye’deki e-ihracat hacminin 2019 – 2022, yani 3 yıllık bir dönemde 2,8 kat arttığı görülüyor. Bu durum bizlere, Türkiye’de büyüyen e-ihracatın artan potansiyelini de gösteriyor. Coğrafi sınırları aşarak, farklı ülkelerdeki tüketici taleplerine yanıt verebilen e-ihracat ürün çeşitliliğini artırma ve ürünleri yerel pazarlara uyarlama fırsatı sunuyor. Geleneksel ihracat yöntemlerine kıyasla daha geniş bir hedef kitlesine ulaşma olanağı sunulduğu gibi artık gıda üreticileri, daha küçük pazarlarda bile talep bulabiliyorlar. Ülkemiz tüm ürün gruplarındaki üretim olanakları ile gıda sektöründe yüksek bir ihracat potansiyeline sahip olmaya devam ederken, işletmeler, uluslararası pazarlarda başarılı olabilmek için yerel gereksinimleri anlamalı ve buna uygun stratejiler geliştirmelidirler.

admin

Recent Posts

Muşamba Nedir, Ne Anlama Gelir? İle İlgili Yararlı Bilgiler

Muşamba Nedir, Ne Anlama Gelir? 03 Ekim 2024 Perşembe 22:40 ABONE OL Muşamba, su geçirmezlik…

2 ay ago

Yıl İle İlgili Yararlı Bilgiler

Yıl 30 Ekim 2008 Perşembe 20:43 ABONE OL Yıl Nedir?Dünyanın, güneş çevresinde tam bir dolanım…

2 ay ago

Gebelik Izlemi tedavi yöntemleri, nedenleri, tanısı

Gebelik Izlemi GEBELİK İZLEMİ Gebelik izlemi, gebeliğin planlanmasıyla başlayan, sağlıklı sürdürülmesini ve sorunsuz bir doğumu…

3 ay ago

Menopoz tedavi yöntemleri, nedenleri, tanısı

Menopoz MENOPOZ Menopoz, ovaryan aktivitenin (üreme ve östrojen yapımı) yitimi ertesinde, menstrüasyonun kalıcı olarak kesildiği…

3 ay ago

Birçok Kadın Endometriyal Kanserin Önemli Uyarı İşaretini Bilmiyor

Yeni bir araştırmaya göre, çok sayıda kadın, kadın üreme organlarının en yaygın kanseri olan endometriyal…

3 ay ago

Çok mu Oturuyorsunuz? Egzersiz Sağlığınıza Verdiğiniz Zararları Telafi Edebilir

Her gün sekiz saat veya daha fazla oturan kişilerin, her hafta 140 dakikadan az orta/yoğun…

3 ay ago