BURCU ALDİNÇ Verdiği birçok röportajında gençlik yıllarından itibaren kitap okumaya ehemmiyet verdiğini özetleyen Musk, başarısının ardında okumuş olduğu kitapların olduğuna inan bir isim. Klasik bilim kurgu eserlerden suni zeka üstüne karmaşık çalışmalara kadar değişik alanlarda kitaplara saygınlık ediyor. Hatta, roket yapmayı iyi mi öğrendiği sorulduğunda bile “Okuduğum kitaplardan” diye yanıtlıyor. Ve yaşamını etkileyen dokuz, kurgusal olmayan kitabı, takipçileriyle paylaşmaktan da geri kalmıyor. İşte Elon Musk‘ın hayatında oldukca mühim yer tutan dokuz kitap…
Steve Jobs-Walter Isaacson: Tıpkı Musk şeklinde, Steve Jobs da teknoloji endüstrisinde kendi yolunu çizdi. Walter Isaac tarafınca kaleme alınan bu kitap, Apple’ın girişimcisi ve eksantrik kurucusunun cüretkar, maceralı yaşamını konu alıyor. Kitapta Jobs’un bir tek başarıya ulaşmış girişimleri yer almıyor, maneviyatla ilgili fikirlerine de yer veriliyor. Teknoloji devinin bilinmeyen taraflarını özetleyen kitabı yazmak için yazar Isaacson’un üç yıl Jobs’la yaşamış olduğu bilgisini de paylaşalım.
İnsanlık İçin Suni Zeka-Stuart Russell: Suni zeka mevzusunda düşünceleri oldukça kıymetli kabul edilen otoritelerden önde gelen Stuart Russell, suni zeka konusunu her insanın anlayabileceği bir dilde ele alıyor ve suni zekanın yaratılmasının niçin insanlığın son eylemi olabileceğini açıklıyor. Kitap hem de, toplumun yöneldiği potansiyel felakete de dikkat çekiyor.
Sıfırdan Bire-Peter Thiel: PayPal’in kurucu ortaklarından ve Feysbuk’un yatırımcılarından önde gelen girişimci Peter Thiel, bu kitapta yaşadığımız çağa dair oldukca fazla önermede bulunuyor. Musk, Sıfırdan Bire kitabını övmek için şu şekilde tweet bile atmıştı: “Bu kitap, şirketlerin geleceklerini iyi mi daha iyi tahin edebileceklerini ve başlangıçlarının başarıya ulaşmış olmasını sağlamak için iyi mi harekete geçebileceklerini konu alıyor.”
Kuşku Tacirleri-Naomi Oreskes ve Erik M. Conway: Bu kitap, çevre, sigara ve nükleer silahlarla ilgili dünyanın önde gelen bilimsel tartışmalarından bazılarını inceliyor. Bir avuç yüksek sesli bilim insanının, çoğu zaman şirket ve sanayi çıkarlarına destek olmak için ana akım medya vesilesiyle bu sorunları iyi mi yanlış tanıttığını gözler önüne seriyor.
Yaşam 3.0-Max Tegmark: Yaşam 3.0: Suni Zeka Çağlarında İnsan Olmak kitabı, İsveçli-ABD’li kozmolog Max Tegmark tarafınca kaleme alınmış. Şimdiye kadar listedeki kitaplara bakmış olduğunuzda ortak bir tema görmek zor olmasa gerek. Musk, suni zekanın geleceğini keşfetmeye yönelik kitaplara yönelmiş. Bu kitapta ise Tegmark, suni zekayı insan yaşamı için yararlı kılmak hakkında yazıyor.
Büyük Fotoğraf-Sean M. Carroll: Yaşamın, bilincin ve evrenin kökenlerine dair derin bir araştırma olan bu kitap, okuyuculara felsefe, fizik ve biyolojinin sunmuş olduğu en sıkıntılı soruları dengeli bir halde ele alma yolu sunuyor.
Yalan-Sam Harris: Kitap, yalan söyleme eyleminin ne kadar tehlikeli olabildiğini ele alıyor. İnsanların her gün söylediği minik yalanların aslına bakarsak sevdiğimiz insanların özgürlüğünü ihlal etmekte bulunduğunu çarpıcı örneklerle sunuyor.
Süper Zeka-Nick Bostrom: Elon Musk, suni zekanın tehlikelerine karşı onlarca kere uyarmıştı. Hatta 2014 senesinde “Nükleer silahlardan daha tehlikeli” diye tweet atmıştı. İşte bu kitap da tam olarak yapa zekanın risklerini konu alıyor ve insan zekasını geçerse ne olacağına dair cüretkar bir araştırma yapıyor.
Ulusların Zenginliği-Adam Smith: Iktisat çalışmalarında son aşama etkili olan bu kitap, ulusların zenginliğini inceliyor. Yazarı Adam Smith, bireylerin hükümet düzenlemesi olmadan, özgür bir piyasada kişisel çıkarlarını özgürce sürdürmelerine izin vererek ulusların zenginleşeceğini korumak için çaba sarfediyor.