[ad_1]
Her ne kadar son zamanlarda börek yaparken elimiz hazır yufkalara gitse de el açması böreklerin lezzeti hep çok başka. Hazır yufkalar mutfakta bize zaman kazandırdığı için sıkça tercih ediliyor. Ancak böreklik yufkaları elde açıp da buzlukta saklamak mümkün. Dilediğiniz zaman çıkarıp o yufkalardan enfes börekler hazırlayabilirsiniz. El açması börek yaparken herkesin korkusu içinin hamur kalması, yufkaların fazla kalın kalması. Gelin bu meseleleri birkaç önemli püf noktasıyla halledelim. Adım adım evde yufkalar nasıl hazırlanır, efsane el açması börekler nasıl yapılır beraber öğrenelim. Şimdiden ellerinize sağlık.
El açması nefis böreklerin lezzet sırları yufkasından ve hamurundan başlıyor. Nefis bir börek yapmak için hamurunda kullanacağınız malzemeler çokça az aslında. Un, su, tuz, daha yumuşak olmasını sağlamak için yoğurt ya da süt. Bu hamurlarda maya ya da kabartma tozu kullanmanıza gerek yok. Tarifinizde belirtilmemişse ilave etmeden tam kıvamında bir hamur elde edebilirsiniz. Özellikle incecik açmak için börekler için özel üretilmiş unları kullanmanızı öneririz. Hem hamuru yoğurması hem açması hem de lezzeti nefis olacaktır. 10-15 adet arası yufka elde etmek isterseniz 1 – 1,5 kg kadar un yeterli. Bu unu güzelce eleyip su ve tuz ilavesiyle yoğurup dilerseniz içerisine yoğurt ya da süt de koyarak güzel bir hamur elde edin. Ardından mutlaka nemli bir bezin altında dinlendirip hafif unlanmış tezgahta merdane yardımıyla açın. Yufka yapımıyla ilgili bilmeniz gereken tüm detaylar için sizi şuradan alalım: Böreklik yufka nasıl yapılır?
Sıra geldi iç harcına. Yufkaları hazırladıktan sonra kurumaması için üzerini bir bezle örtüp dinlendirin. O sırada da iç harcını hazırlayın. İç harcı tamamen tercihinize kalmış. Patatesli börek harcından kıymalısına, ıspanaklısından pazılısına, bol sebzelisinden tavuklusuna iç harç konusunda çokça seçeneğiniz var. Burada en önemli püf nokta harcı pişirmeniz gerekiyorsa ılınmadan yufkaların üzerine aktarmamanız. Yufkaların kaldırabileceği ağırlıktan fazlasını da koyarsanız yufkanızda yırtılmalar olacaktır ve dökülecektir. Bu nedenle harcı yufkaya yerleştirirken ya tek bir çizgi halinde, yufkanın taşıyabileceği şekilde yayın ya da farklı noktalarına az az iç harç yerleşitirin.
Sıra geldi şekil verme aşamasına. Eğer böreklerinizi kat kat şekilde tepsiye dizecekseniz mutlaka aralarına eritilmiş tereyağı ve sıvı yağ karışımı sürmenizi öneririz. Bu sayede katlar birbirine yapışıp hamurlaşmaz ve lezzetini de korur. Süt soda ve yumurtadan oluşan karışımlar genelde hazır yufkaların lezzetini güzelleştirmek için kullanılır. O yüzden el açması böreklerin hem hamurlaşmasını önemlemek hem de lezzetlendirmek için sıvı yağ ve eritilmiş tereyağı karışımı kullanabilirsiniz. Eğer kat kat değil de rulo ya da gül böreği şeklinde yapacaksınız yufkalarınıza harcı yaymadan önce bu karışımı gezdirip fırça yardımıyla güzelce etrafına yayın. Fırına vermeden önce de üzerinin tam kıvamında kızarması için eritilmiş tereyağı, sıvı yağ ve yoğurdu karıştırıp böreğinizin üzerine güzelce sürün. Ardından fırına verin.
Tarifinizde belirtilen pişirme süresinden sonra böreklerinizi fırından alın. En önemli püf noktalarından biri daha fırından aldıktan sonra üzerini fırça yardımıyla hafifçe yağlamak ve bir bezin altında oda sıcaklığında dinlenmeye bırakmak. Tıpkı kek ve kurabiyeler gibi börekler de oda sıcaklığında dinlendikçe lezzetleri güzelleşiyor. Özellikle üzerinin kuruyup sertleşmemesi için bizim önerimiz bir kuru bezle üzerini örterek dinlendirmeniz. Böreğiniz güzelce dinlenip ilk sıcağını attıktan sonra servise hazır. Ellerinize sağlık! Birbirinden nefis el açması börek tarifleri için ise sizi şuradan alalım: El Açması Börek Tarifleri
[ad_2]
Yeni Düzenlemenin Amacı Yeni düzenleme, 1 Ocak'tan itibaren 60-65 yaş aralığındaki bireylerin toplu ulaşımda daha…
Emeklilere Yılbaşı İkramiyesi Verilecek mi? Gözler Hükümetin Açıklamasında Yılbaşı yaklaşırken, emeklilerin en çok merak ettiği…
Uzak Şehir 6. Bölüm Özeti Uzak Şehir dizisi, her bölümünde izleyicilere yoğun duygusal deneyimler sunarak…
Akut Bakteriyel Rinosinüzit AKUT BAKTERİYEL RİNOSİNÜZİT Akut rinosinüzit, paranazal sinüs mukozasının enflamasyonudur. Burun mukozası da…
Akut Otitis Media AKUT OTİTİS MEDİA Akut otitis media (AOM) orta kulak ve havalı boşluklarının…
Yeni bir araştırma, çocuklukta takım sporlarının çocukların beynini keskinleştirmeye yardımcı olan özel bir şey olabileceğini…