Türkiye çapında 300 noktada hizmet veren oto ekspertiz ve check-up markası Pilot Garage, ikinci el otomobil alımı ve satımı meydana getirecek tüketicileri aydınlatacak bilgiler paylaştı. Hatalı ve yanlış ölçüm meydana getiren boya ölçüm makineleri ve dyno sistemleri yüzünden alıcı ve satıcıların mağduriyet yaşadığını söyleyen Pilot Garage Genel Koordinatörü Cihan Emre “Şimdiye kadar TSE ve HYB belgesi olmayan onlarca firmanın yetki belgesi iptal edilmiş durumda. Bu yapılarda maalesef maliyetleri düşük tutmak için yüzde 70 daha ucuz olan kalitesiz ekipmanlar kullanılıyor. Boyalı parça boyasız çıkabiliyor, yürüyen aksamdaki problemler tespit edilemiyor. 20 senedir Konya’da üretimini yaptığımız ekipmanlar ile ülke ekonomisine katkı sağlarken, doğru ekipmanlarla meydana gelen detaylı kontroller yardımıyla tüketicilerin de cebini koruduğumuz için mutluluk duyuyoruz” dedi.
İkinci el otomobile talep artmaya başladı
Çip krizi ve döviz kurundaki dalgalanmaların etkisiyle ikinci el otomobillere olan talep yine artmaya başladı. Bu süreçte vasıta alım ve satımı meydana getirecek vatandaşların seçtikleri oto ekspertiz noktaları ise yüksek bedellerle satın alınan araçlar için eleştiri bir ehemmiyet taşıyor. Mesela ülke genelindeki birçok ekspertiz şirketinde halen TSE onayı olmayan kalitesiz boya ölçüm cihazları ile dyno sistemleri kullanılıyor. Oysa TSE standartlarını karşılayan cihazlar ve yazılımlar, arkasındaki yoğun AR-GE emek harcamaları ve mühendislik sebebiyle yüzde 70 daha yüksek maliyetlerle satın alınabiliyor. Doğru ölçüm cihazlarının yatırım maliyetini ise sadece belirli kurumsal firmalar karşılayabiliyor.
Dyno aletine bisiklet koysanız yüzde 95 performans kıymeti veriyor
Bu duruma yatırımcılar tarafınca bilgili olarak göz yumulduğuna dikkat çeken Emre, ekspertizde en mühim hususun itimat olduğuna dikkat çekti. Emre “Mesela dyno verilerinin birçok ekspertiz noktasında hatalı bulunduğunu biliyoruz. Maliyet sebebiyle daha azca ağırlığa haiz tamburlarla ve fena yazılımlarla vasıta ölçümü yaparak hatalı verilere ulaşan fazlaca fazla ekspertiz şirketi var, bu şirketlerin hepsinin yetki belgesi iptal edilecek, onlarcasının da iptal edilmiş durumda. Günün sonunda vasıta kullanıcılarına doğruluğu olmayan informasyon veriliyor. İstisnasız, kondisyonu birbirinden fazlaca değişik olan her araçta bu firmalar yüzde 93-95 motor gücü verisi alarak insanları yanıltıyor. Bisiklet koysanız bu veriyi veriyor. Ya da boyalı parça boyasız çıkabiliyor, yürüyen aksamdaki problemler tespit edilemiyor. Kalitesiz ekipmanlardaki en büyük sorun ölçümdeki tutarsızlık. Maalesef sektörde TSE belgesine haiz şirket oranı halen fazlaca düşük. Bu durum tüketicilerin kandırılması anlamına geliyor” açıklamasını yapmış oldu.
İthalatı yüzde 70 azalttık
Pilot Garage’ın oto ekspertiz sektöründe kurumsallaşma ve standartların yükselmesinde mühim bir misyon edindiğini dile getiren Emre “20 senedir Konya ilimizde üretimini yaptığımız ekipmanlar ile ülke ekonomisine katkı sağlarken, bu alandaki ithalatı da tam yüzde 70 oranında azaltmış oluyoruz. Ek olarak doğru ekipmanlarla meydana gelen detaylı kontroller yardımıyla tüketicilerin de cebini koruduğumuz için mutluluk duyuyoruz. Ekspertiz şirketleri artık vasıta alıcıları ve satıcıları içinde bir itimat noktası görevini taşıyor.” dedi.