Kasım ayı, e-ticaret sektöründe 11 Kasım Bekarlar Günü’nde başlayıp, devletimizde “Efsaneleşmiş Cuma”, “Şahane Cuma” olarak isimlendirilen Black Friday ve derhal peşinden gelen Siber Pazartesi kampanyalarıyla bir alışveriş sezonuna dönüştü. Aralık ayında ise sektör hız kesmeden yeni yıl kampanyalarına başlamış olacak. Ticimax E-ticaret Sistemleri Kurucusu, TOBB E-ticaret Meclisi Üyesi Cenk Çiğdemli, senenin son 2 ayında Türkiye genelinde e-ticaret sektörü ciro beklentisinin 120 milyar TL bulunduğunu belirtti.
“Son iki ay için ciro beklentisi 120 milyar TL”
İndirim furyası hemen hemen başlamamış olmasına karşın, Kasım ayının daha ilk haftasında e-ticaret sitelerinin satışlarında yüzde 50 oranında bir artış gördüklerini ifade eden Ticimax E-ticaret Sistemleri Kurucusu, TOBB E-ticaret Meclisi Üyesi Cenk Çiğdemli şunları aktardı:
“Tecim Bakanlığı verilerine bakılırsa, 2021 yılının ilk 6 ayında e-ticaret hacmi, bundan önceki senenin aynı dönemine oranla yüzde 75’lik artışla 161 milyar TL olarak gerçekleşti. 2020 başlangıcında e-ticaret icra eden işletme sayısı 60 binlerdeyken, bugün bu sayı 300 binlere ulaşmış durumda. 2020 toplam e-ticaret hacmi ise 226 milyar TL olmuştu. 2021 sonunda Türkiye geneli e-ticaret hacminin 450 milyar TL’ye ulaşmasını bekliyoruz. Geçtiğimiz yıllardaki online satış istatistikleri, en yüksek ciro rakamlarına, indirim kampanyalarının olduğu Kasım ayı ile yeni yıl kampanyalarının olduğu Aralık ayında ulaşıldığını gösteriyor. İşletmeler yıl içinde online kanallar üstünden yaptıkları cironun averaj dörtte 1’ini senenin son iki ayındaki kampanya dönemlerinde gerçekleştiriyor. Bu senenin e-ticaret gelişme rakamlarını da göz önünde bulundurarak, senenin son iki ayında Türkiye için için toplam e-ticaret ciro beklentimiz 120 milyar TL civarında diyebiliriz. Bu dönem için toplam sipariş adedi beklentimiz ise 1 buçuk milyara yaklaşılması. Aşağı yukarı sektörün genel beklentisi bu yönde. Hem e-ticarete başlamış olan işletme sayısındaki artış, hem e-ticaret sitelerinin geçmişteki hatalarından aldıkları dersler üstüne kendilerini tekrardan yapılandırmaları, hem de teslimat modellerinin geliştirilmesi, yeni nesil kargo şirketlerinin kurulması şeklinde çarpan tesiri yaratacak faktörleri de hesaba kattığımızda, bu senenin son iki ayında e-ticarette ciro anlamında üstün dereceli bekliyoruz. Bir ihtimal son iki ayın toplam cirosu 120 milyar TL’yi bile aşabilir. Bunu birazcık da sektör oyuncularının verdiği kaliteli hizmet ve satın alan memnuniyeti belirleyecek. İndirim dönemlerinde rekabet de kızışıyor. Bu şekilde zamanlarda kazananı minik detaylar belirliyor.”
Cezalara dikkat!
Ticimax olarak 10 binin üstünde e-ticaret sitesine altyapı sağladıkları bilgisini veren Çiğdemli, “Kasım ayında başlayıp yıl sonuna kadar devam eden kampanya dönemine yönelik olarak bu yıl da sunucu kaynaklarımızı artırdık, bulut sistemimizi yeniledik. Hat kapasitemizi artırdık. Performans odaklı olarak yazılım altyapımızı güncelledik. Satıcılarımızın daha çok tesir yaratabilmeleri için bu yıl ‘canlı yayında satış’ modülümüzü, kargo çıkışları ve teslimat aşamasında yaşanmış olan sıkıntılara yönelik olarak da depo yazılımımızı kullanıma sunduk. Son dönemde online pazaryerlerinin, yaşanmış olan teslimat sorunlarında satın alan mağduriyetlerine engel olmak amacıyla satıcılara uyguladığı cezalar, birçok satıcının korkulu rüyası oldu. Bundan dolayı pazaryerlerinden ayrılarak kendi pazaryerini kuran markalar bile var. Teslimat aşamasında yaşanmış olan her mesele satın alan memnuniyetsizliği ve dolayısıyla satın alan kaybı, hatta toplumsal medya üstünden saygınlık kaybı olarak geri dönmekte. Satıcılara tavsiyem, eğer bir depo yazılımı kullanmıyor iseler, kesinlikle depoda her ürün grubu için adresleme yapılması, depoda siparişler toplanmadan ilkin satmaca kesilmemesi, iadelerin denetim altında tutulması ve yığın kontrollerinin her gün yapılmasıdır” diye konuştu.