PARA/ UZMAN KALEMİ E-ihracat, kur dalgalanmalarını avantaja çevirmenin başlıca yollarından biri. Peki e-ihracata başlarken nelere dikkat etmeli? UPS Ülke Müdürü Engin Kolat, paradergi için kaleme aldı…
İşletmeler e-ihracata başlamadan ilkin nelere öncelik vermelidir?
Bizim girişimcilere ve KOBİ’lere yönelik Export Akademi çevrimiçi seminerlerimiz kapsamında gerçekleştirdiğimiz eğitimler şeklinde pek oldukça çalışmamız bulunuyor. E-ihracata yönelik farkındalığı artırmayı amaçladığımız tüm çalışmalarda da e-ihracata başlamadan ilkin potansiyel hedef pazarlar hakkında kapsamlı bir araştırma yapmanın oldukça mühim bulunduğunu vurguluyoruz. Ürün yada hizmetle uyumlu ülkeleri belirlemek için tüketici davranışlarını, tercihlerini ve mahalli çaplı yasal düzenlemeleri çözümleme etmek gerekiyor. Büyümeye yönelik stratejiyi etkili bir halde uyarlamak için dil, kültürel farklılıklar ve rekabet ortamları şeklinde faktörleri göz önünde bulundurmak rekabette öne çıkılmasına imkân sağlıyor. Kullanıcı dostu ve sezgisel bir internet sayfasına yada mobil uygulamaya haiz olmak da bir o denli mühim olan noktalar içinde yer ediniyor. Sorunsuz çevrimiçi deneyimi, kolay gezinme ve güvenli ödeme seçeneklerinin sunulması da dikkat edilmesi ihtiyaç duyulan öteki eleştiri mevzular içinde yer ediniyor. Tüm bunlara ek olarak; *Birleşik Krallık’ta 1.000 KOBİ’nin katılımıyla meydana gelen anketin de ortaya koyduğu suretiyle ihracat yapanların senelik gelişme oranı yüzde 15,2’ye çıkarken, yapmayanların oranı yüzde 8,4 oranında sabitlenmiş. Bu durumun özünde yatan nedenin ise karlılık bulunduğunu söyleyebiliriz. Yurt dışı pazarlarda tutundurma faaliyetleri süresince, mevsimsel talep yada ekonomik döngüler şeklinde yurt içinde karşılaşabileceğiniz kısıtlamaların ötesinde KOBİ ve girişimcilerimiz gelirini artırabilir. Bu, haiz olunabilecek fazla kapasiteyle ölçek büyütülmesini sağlayarak işi daha verimli ve sonucunda daha kârlı hale getirir.
İşletmeler internet sayfalarını internasyonal müşteriler için iyi mi optimize edebilir?
Internet sayfaları işletmelere oluşturulan bir kapı görevi görüyor. Kullanıcı dostu, görsel olarak çekici olduğundan ve internasyonal müşteriler için sorunsuz bir tarama deneyimi sağladığından güvenli olmak rakiplerden ayrışmak için mühim bir unsur. İçeriği ana dile çevirerek ve bölgesel tercihleri dahil ederek yerelleştirmek ve birden fazla para birimi ve ödeme yöntemi kabul etmek kolaylık ve itimatı artıracaktır.
İşletmeler pazarlama çabalarını iyi mi yerelleştirebilir?
İşletmelerin tüketici davranışları, tercihleri ve ortaya çıkan trendleri takip etmesi ve bunlar hakkında informasyon edinmek için pazar araştırmasına yatırım yapmasına gereksinim var. Internasyonal pazarlara yönelik pazarlama çabalarını etkili bir halde yerelleştirmek için işletmelerin dil yerelleştirmesi, kültürel duyarlılık, yerelleştirilmiş arama motoru optimizasyonu (SEO), hususi reklamcılık, toplumsal medya yerelleştirmesi, ödeme seçeneklerinin yerelleştirilmesi, satın alan desteği, mahalli ortaklıklar ve iş birlikleri, yerelleştirme testi ve geri bildirim şeklinde temel stratejileri göz önünde bulundurmalıdır.
İşletmeler e-ihracat yaparken güvenli çevrimiçi işlemleri iyi mi sağlayabilir?
İyi tasarlanmış ve kullanıcı dostu bir internet sayfası sanal bir vitrindir. Yükleme hızı, mobil uyumluluk ve sezgisel gezinme şeklinde faktörleri göz önünde bulundurarak internet sayfasını internasyonal kitleler için optimize etmek gerekiyor. Tutarları mahalli para biriminde göstermek ve lojistik harcamaları, teslimat süreleri hakkında net bilgiler sağlamak bir adım önde olmayı daima sağlıyor.
İşletmeler e-ihracat için dijital pazarlama araçlarından iyi mi yararlanabilir?
E-ticaret, internasyonal genişlemeyi her zamankinden daha erişilebilir hale getirdi. Dijital kanallar ülkeye yada bölgeye bakılırsa değişim gösterse de tüm büyük pazarlardaki tüketiciler ister çevrimiçi pazarlara göz atmak ister toplumsal medya akışlarını kaydırmak olsun, bu kanalları günlük yaşamlarının merkezine yerleştirmiş durumda. İşletmeler arama motoru optimizasyonu (SEO), toplumsal medya ve influencer pazarlaması, içerik, e-posta ve mobil pazarlama şeklinde dijital pazarlama araçlarını etkin bir halde kullanarak e-ihracat ortamında erişimlerini genişletebilir, trafik çekebilir ve dönüşüm sağlayabilir. Performans ölçümlerine dayalı stratejilerin tertipli olarak çözümleme edilmesi ve ayarlanması, optimizasyon ve başarı için oldukça önemlidir.
İşletmeler e-ihracatta internasyonal düzenlemeler mevzusunda iyi mi güncel kalabilir?
Bu aşamada güvenilir iş birlikleri oluşturmak ve onların uzmanlıklarından yararlanmak da oldukça mühim. Ek olarak, işletmelerin çevik kalmaları ve e-ticaret operasyonlarını devamlı takip edip optimize ederek değişen pazar koşullarına uyum sağlamaları gerekiyor. Son olarak da inovasyonu teşvik etmek ve suni zekâ, makine öğrenimi ve veri analitiği şeklinde gelişmekte olan teknolojileri benimsemenin hem Türkiye hem de küresel e-ticaret ortamında rekabet pozitif yanları elde edecektir.