Categories: GENEL BİLGİLER

Dünya’nın yörüngesini ilginç bir tesadüf değiştirmiş olabilir (Her an yine yaşanbilir)

Başka bir yıldızın Güneş Sistemi’ne girmiş olduğu ve çekim kuvvetlerini değiştirdiği düşüncesi en fena yıkım filminden bile fazlaca daha korkulu. Sadece meydana getirilen araştırmalara nazaran bu şekilde bir vaka, milyonlarca yıl ilkin yaşanmış olabilir. O şekilde ki Dünya’nın yörüngesini değiştirip, iklim üstünde büyük bir tesir yarattığı bile düşünülüyor.

Ortalama 56 milyon yıl ilkin, Palosen ve Eosen dönemleri içinde, Dünya’nın sıcaklığı ortalama 8 °C terfi etti. (E.N.: Memelilerin geniş topraklara yayılması süreci diyebiliriz.) Sadece bu artışın sebebi hakkında net bir kuram geliştirilebilmiş değil.

Gezegen Bilimi Enstitüsü’nden gezegen bilimci Nathan Kaib ve Bordeaux Astrofizik Laboratuvarı’ndan Sean Raymond bu durumun sebebini açıkladıklarını düşünüyor. Yaptıkları simülasyonlarda Güneş Sistemi’nden geçen bir yıldızın, gezegen yörüngelerini değiştirip, Dünya’yı da hafifçe yörüngesinden çıkardığı sonucuna vardıklarını açıkladılar.

Bu simülasyon niçin daha iyi?

Kaib, Dünya’nın erken dönemindeki iklim anomalilerini araştırmanın en iyi yolunun, Dünya’nın yörüngesine bakmak bulunduğunu söylüyor. Jeolojik kanıtlara dayanarak, Palosen-Eosen Termal Maksimum olarak malum dönemde Dünya’nın 5 ila 8 santigrat aşama ısındığını biliyoruz. Dünya’nın iklimindeki bu acıklı değişikliklerin, Güneş etrafındaki yörüngeyle ilişkisi olabileceği de biliniyor. Sadece Güneş Sistemi’nin vakit içinde yörüngelerdeki değişikliğini modellemek, oldukça zor bir vazife.

Kaib bu mevzuda, o dönemde Dünya’nın yörünge olarak dış merkezliliği hakkında öne sürülen teoriler bulunduğunu, sadece kendi simülasyonlarında elde ettikleri sonuçların daha geniş bir yörüngesel davranış yelpazesine niçin olabileceğini de belirtiyor.

Bu tür simülasyonlarda çoğu zaman bilim adamları, galaksideki herhangi başka bir cismin tesiri olmadan, Güneş Sistemi’ni “geriye sararak” Dünya’nın iyi mi bir yörüngede bulunduğunu anlamaya çalışıyorlar. Kaib ve Raymond’ın simülasyonunda ise dış etkisinde bırakır hesaba katılmış.

56 milyon yıl ilkin Dünya’nın yörüngesinin belirsizliği ile ilgili bir illüstrasyon. Bunun sebebinin, HD 7977 şeklinde Güneş benzeri bir yıldız olduğu düşünülüyor.

Her ne kadar evrene baktığımızda bir fazlaca bölgenin boş bulunduğunu görsek de, galaksideki her cisim hareket ediyor. Hem de hepsinin değişik yörüngeleri, hızları ve ivmeleri bulunuyor. Bazı durumlarda Güneş’in tanıdığından bir başka yıldız da geçebilir. Bu da Güneş Sistemi içinde hesaplanması zor çekim etkilerine niçin olabilir.

Kaib ve Raymond da bu olasılık üstünde durdu ve 2.8 milyon yıl ilkin malum bir vakaya, Güneş benzeri bir yıldız olan HD7977’nin Güneş Sistemi’nden geçmesine odaklandı. Bu yıldız o denli yakından geçmiş ki, Güneş Sistemi’nin malum sınırı olan Oort Bulutu’nun bile içinde seyahat etmiş.

Simülasyonların sonucunda araştırmacılar bu geçişin, gezegenlerin Güneş ile olan etkileşimini de değiştirdiğini görmüş oldu. HD 7977, yalnız belirlenen geçişlerden birini icra eden tek bir yıldız. Bilim adamları, her milyon yılda bir, bir yıldızın Güneş’in 50 bin astronomik birim (1 astronomik birim = 150 milyon km) tanıdığından geçtiğini düşünüyor. Bu sayı her 20 milyon yılda bir de 10 bin astronomik birim olarak öngörülüyor.

Her ne kadar bu uzun sürelerin yanında, insan uygarlığının ömrü fazlaca kısa görünse de, potansiyel iklim problemleri gelecek nesilleri etkilemeye devam edeceğe benziyor.


Science Alert’ün haberini Özgür Yıldız Türkçeleştirdi.

admin

Recent Posts

Muşamba Nedir, Ne Anlama Gelir? İle İlgili Yararlı Bilgiler

Muşamba Nedir, Ne Anlama Gelir? 03 Ekim 2024 Perşembe 22:40 ABONE OL Muşamba, su geçirmezlik…

1 ay ago

Yıl İle İlgili Yararlı Bilgiler

Yıl 30 Ekim 2008 Perşembe 20:43 ABONE OL Yıl Nedir?Dünyanın, güneş çevresinde tam bir dolanım…

1 ay ago

Gebelik Izlemi tedavi yöntemleri, nedenleri, tanısı

Gebelik Izlemi GEBELİK İZLEMİ Gebelik izlemi, gebeliğin planlanmasıyla başlayan, sağlıklı sürdürülmesini ve sorunsuz bir doğumu…

3 ay ago

Menopoz tedavi yöntemleri, nedenleri, tanısı

Menopoz MENOPOZ Menopoz, ovaryan aktivitenin (üreme ve östrojen yapımı) yitimi ertesinde, menstrüasyonun kalıcı olarak kesildiği…

3 ay ago

Birçok Kadın Endometriyal Kanserin Önemli Uyarı İşaretini Bilmiyor

Yeni bir araştırmaya göre, çok sayıda kadın, kadın üreme organlarının en yaygın kanseri olan endometriyal…

3 ay ago

Çok mu Oturuyorsunuz? Egzersiz Sağlığınıza Verdiğiniz Zararları Telafi Edebilir

Her gün sekiz saat veya daha fazla oturan kişilerin, her hafta 140 dakikadan az orta/yoğun…

3 ay ago