PARA BORSA/ İDİL TARAKLI BIST-100 endeksinde toplam hasılatları arasında döviz geliri en yüksek şirketlerin ön plana çıkacağını belirten analistler, ancak hisse seçimi yapılırken tek bir etkene bağlı kalmanın doğru olmadığına da vurgu yapıyor. Kur sıçramalarında döviz pozisyonu ve ihracat oranı oldukça önem arz etse de tek başına doğru bir sonuç göstermeyebileceğine özellikle vurguluyor. Borsa uzmanları, bu kapsamda bayram tatili öncesi dövizdeki yükselişten pozitif etkilenebileceğini öngördükleri 12 hissenin uygun seviyelerde portföylere dahil edilmek üzere takip edilebileceğini söylüyor.

“ÖNEMLİ OLAN KARAR METNİ”

Hazine ve Maliye Bakanlığına getirilen Mehmet Şimşek’in “rasyonel politikalara dönme” yönündeki mesajları ve TCMB Başkanlığına Hafize Gaye Erkan’ın atanmasının, bu hafta yapılacak (22 Haziran) gerçekleşecek Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısını oldukça kritik hale getirdiğini belirten ALB Yatırım Araştırma Analisti Ahmet Deniz Yağbasan, “19 Mart 2021 tarihinden itibaren politika faizi toplamda dokuz PPK toplantısında 1050 baz puan indirilerek, 24.02.2023 tarihinde yüzde 8.5 seviyesine düşürüldü. 22 Haziran’da gerçekleşecek PPK toplantısında ALB Yatırım olarak beklentimiz, kademeli bir faiz artış sürecinin başlayacağı yönünde. Enflasyon öngörüleri ve piyasanın ortalama beklentileri dahilinde olacak bir artış, volatiliteye de sebep olmayacaktır. Asıl önemli olan PPK’nın karar metninde yer alacak ifadeler. Faiz politikasının hangi şartlara bağlı olarak ne kadar süreceği ve bunun hangi yan politikalarla destekleneceği önemli. Bir hafta vadeli repo faizinin, piyasa faizinin üzerine çıkması Borsa İstanbul’un performansı ve ülke büyümesi üzerinde frenleyici bir etki oluşturabilir” yorumunu yapıyor.

“ENFLASYON VE ASGARİ ÜCRET”

Borsada trendi belirlemede en önemli gündem maddelerinin TCMB’nin faiz kararı ve PKK karar metninde yer alacak ifadeler olacağının altını çizen Yağbasan, bunun yanında yılbaşından itibaren enflasyonda yaşanan yüzde 15.26 seviyesindeki artış ve asgari ücret tutarının da takip edileceğini hatırlatıyor. Personel giderleri kaleminin buradan etkilendiğini belirterek “Planlanan sıkı maliye ve para politikası da satış hasılatları ve finansman giderleri tarafına yansıyacaktır. Ancak öngörülebilir ve rasyonel politikalarla yabancı yatırımcının ilgisinin artması ve bununla birlikte CDS tarafında yaşanabilecek düşüş, ilk yan etkilerin bir “ara dönem” olarak geride kalmasını da beraberinde getirebilir. Yani önce biraz yavaşlarız ancak sonra daha emin adımlarla yeniden hızlanacak bir zemine kavuşabiliriz. Çünkü küresel konjonktür ve Türkiye’nin konumu, üretim kapasitesi ve insan kaynağı, buna oldukça müsait; yeter ki bu süreçler iyi yönetilebilsin” diyor.

“DOLAR DENGE NOKTALARINA ARTIK DAHA YAKIN”

Mehmet Şimşek’in mesajlarının ardından Türkiye’nin kredi risk priminde de 200 puana yakın geri çekilme yaşandığının da altını çizen Yağbasan, sözlerine şöyle devam ediyor:

“Gelecek dönemde yabancı yatırımcının güveninin tekrar kazanılması, kur açısından oldukça önem arz ediyor. Çünkü bu güvene bağlı olarak ülkeye döviz girişi artabilecek. Bu nedenle kurlarda mevcut yükselişin ivmesi nasıl bir ekonomi politikası izleneceğine bağlı. Son veriler KKM hesaplarında artış ivmesinin bir miktar yavaşladığını ve DTH’larda da bir miktar çözülme olduğunu göstermişti. Borsaya bir miktar para girişi var. Enflasyon beklentileri paralelinde de dolar, denge noktalarına artık daha yakın. FED ise faiz artış sürecinde sona yaklaşıyor ve buna bağlı olarak dolarda küresel bir değerlenme beklentisi kuvvetli değil. Bütün bunlar artılarımız. Ancak cari açık, portföy çıkışlarının az da olsa devam etmesi, nette eksi rezervler ve piyasadaki sığ döviz likiditesi gibi önemli konuların hallolması gerekiyor.”

“İHRACAT ORANI NET DÖVİZ POZİSYONU”

Dövizde meydana gelecek herhangi bir yukarı yönlü harekette bakılan en önemli kalemlerin şirketlerin ihracat oranı ve net döviz pozisyonu olduğunu da hatırlatan Yağbasan; bu kapsamda BIST-100 endeksinde toplam hasılatları arasında döviz geliri en yüksek şirketlerin Türk Hava Yolları, Ford Otosan, Vestel Beyaz Eşya, Kocaer Çelik, Ulusoy Un, Vestel Elektronik, Coca Cola İçecek, TAV Havalimanları, Yayla Agro Gıda, Arçelik, Otokar, Çimsa ve Pegasus olduğunu söylüyor.

Ancak Borsa İstanbul’un her dönem birçok farklı etkenle karşılaştığını belirten Yağbasan; gelecek dönemde de hisse seçimi yapılırken tek bir etkene bağlı kalmak yerine birçok varsayım altında değerlendirme yapmanın daha doğru olacağının özellikle altını çiziyor. Kur sıçramalarında döviz pozisyonu ve ihracat oranı oldukça önem arz etse de tek başına doğru bir sonuç göstermeyebileceğini özellikle vurgulayarak “Bu kalemlere ek olarak; şirketin varlık ve kaynak dağılımı ile Fiyat / Kazanç, Piyasa Değeri / Defter Değeri ve Firma Değeri / FAVÖK oranlarını da göz önünde bulundurmak oldukça faydalı olacaktır. Bunların yanında şirketin faaliyet gösterdiği alan, sektörün durumu ve küresel ekonomide rekabet şartlarına da bakılması gereken unsurlar olarak değerlendirilebilir. İhracat geliri ve saydığımız bütün bu faktörlere ek olarak yaygın bir perakende ağına sahip olmak BİM ve Mavi Giyim gibi şirketleri de yeni dönemde ön plana çıkarabilir” diyor.

Vestel Beyaz Eşya, Arçelik, Türk Hava Yolları, Pegasus, TAV Havalimanları, Alarko Holding, Anadolu Efes, Bim Mağazalar, Enerjisa Enerji, Ford Otosan, Tofaş Otomobil ve Mavi Giyim hisselerinin dövizdeki yükselişten pozitif etkileneceğini düşünen Yağbasan, uygun seviyelerde portföylere dahil edilmek üzere takip edilebileceğini söylüyor.

Söz konusu hisselerin ağırlıklı olarak ihracatçılardan ve döviz geliri yüksek olanlar arasından seçildiğini ancak BİM ve Mavi Giyim gibi perakendecilerin de dövizle beraber hissedilecek enflasyonist baskıyı fiyatlarına hemen yansıtabildikleri için avantajlı olduğunun altını çiziyor.

“AKÇANSA’DA ENDEKS ÜZERİ GETİRİ BEKLİYORUZ”

Yatırım Finansman araştırma departmanı ise geçen hafta Akçansa için tavsiyesini “endeks üzeri getiri” olarak sürdürdüğünü ve hedef fiyatını 120,0 TL’ye yükselttiğini açıkladı. Akçansa için dolar bazlı İNA metodunu değerleme yöntemi olarak kullandığını belirterek (+yüzde8 risksiz faiz oranı, yüzde2.5 nihai büyüme) “Revize tahminlerimize göre, hisse senedi 2023 yılında 5,6 FD/FAVÖK ve 7,2 FK çarpanlarında işlem görürken, bu tarihsel ortalamasına göre yüzde 26 ve yüzde 45 iskontoya işaret ediyor. Hisse senedi için “endeks üzeri getiri” tavsiyesini korurken, hedef fiyatımızı 73,6’dan 120,0 TL’ye yükseltiyoruz. Yeni hedef fiyatımız yüzde 44 yükseliş potansiyeline karşılık geliyor” diyor.

Belediye seçimleri öncesi altyapı projelerinde hızlanma, Kanal İstanbul projesi ile ilgili haberler ve Çimsa’nın mevcut hisse senedi fiyatına göre daha yüksek değerlemesinin Akçansa için katalizör olabileceğini düşünüyor. Öte yandan, enerji fiyatlarındaki keskin artış, ihracata yönelik kısıtlama veya çimento fiyatlarında düşüşün değerlemelerinin üzerinde risk oluşturabileceğini ifade ederek “Akçansa’nın alternatif yakıt oranının 2022 yılı sonunda yüzde 22’ye ulaştığını ve şirketin 2030 yılına kadar yüzde 30 seviyelerini hedeflediğini, bu durumun yakıt maliyetlerindeki volatilitenin azaltılmasına yardımcı olacağını not ediyoruz” yorumunu yapıyor.

“MARJLAR YATAY KALABİLİR”

Değişken maliyetlerin yaklaşık yüzde 70’ini oluşturan ve çimento üretimindeki en yüksek maliyet unsurları olan yakıt ve elektriğin geçen yıl zirve seviyelerine ulaştıktan sonra 1Y’23’te sert fiyat düşüşleri yaşadığına da dikkat çeken Yatırım Finansman araştırma departmanı, şu yorumu yapıyor:

“Akçansa, talebin nispeten dirençli olması ve şirketin klinker kapasitesini yüzde 90 KKO ile çalıştırmaya devam etmesi sayesinde oluşan uygun maliyet ortamından yararlanmakta. Düşen hammadde fiyatları, çimento fiyatları üzerinde potansiyel bir aşağı yönlü baskı unsuru olabilirken, Akçansa’nın (örneğin çelik veya cam üreticilerinin aksine) ithalat kaynaklı bir rekabet baskısı içinde olmaması ve yurtiçi fazla kapasite sorunu son üç yılda ihracatta (endüstri için) kümülatif yüzde 66 büyüme ile çözüldüğü için kar marjlarını artırmayı başarabileceğini düşünüyoruz. Bu durum, Akçansa’ya iç piyasada olası faiz artırım döngüsüyle ilgili risklerin kontrol altına alınmasına yardımcı olacak büyük bir esneklik sağlamaktadır. Akçansa’nın 2022’deki yüzde 15.1’den 2023T’de yüzde 20.7’ye 5,6 puanlık FAVÖK marjı artışı açıklamasını ve 2024’ten itibaren marjlarının yaklaşık yüzde 20 düzeyinde yatay kalmasını bekliyoruz.”

Yatırım Finansman araştırma departmanı, ayrıca şirketin ek nakit akışı yaratabilecek arsa portföyüne sahip olduğunu (1Ç23’te bir arazinin satışı halihazırda gerçekleşti) dikkat çekerek “Akçansa’nın finansal yatırımları arasında bulunan Çimsa (Çimsa’nın cari fiyatına göre 1,4 milyar TL değerinde) hisselerinin de BIST’te satışa hazır hale getirildiğini not ediyoruz. Daha düşük borçluluk sayesinde (2023 yılsonuna kadar net nakit pozisyonu beklemekteyiz), 2023T’de şirketin net karının üç katına çıkmasını bekliyoruz (geçen yılki tek seferlik ertelenmiş vergi geliri hariç tutulduğunda)” diyor.

“VESTEL BEYAZ EŞYA’DA YÜZDE 50 CİRO ARTIŞI BEKLİYORUZ”

Ahmet Deniz YAĞBASAN / ALB Yatırım Araştırma Analisti

VESTEL BEYAZ EŞYA: Yılın ilk üç ayında brüt satışlar 9.8 milyar TL olarak gerçekleşmiş olup, bu tutarın 7.1 milyar TL’si yurtdışı satışlardan geliyor. Toplam satışların yüzde 49’u Avrupa ülkelerine, yüzde 28’i yurtiçine gerçekleşmiş. Şirketin net satışları geçen yılın aynı dönemine göre TL bazında yüzde 81 büyürken, adet satışlar yüzde 17 artış göstermiş. İçerisinde bulunduğumuz dönemde döviz tarafındaki yukarı yönlü hareket ile küresel rekabetin daha da etkin hale gelmesi ve en büyük ihracat pazarı olan Avrupa ekonomisinde 2024 yılı itibarıyla talepte tekrar canlanma beklentisi, şirket için iyimser nedenler arasında. Şirkete ilişkin geleceğe yönelik beklentilerimizde yüzde 50 ciro artışı bekliyoruz. Yüzde 9.8 FAVÖK ve cironun yüzde 4’ü oranında yatırım harcaması öngörüyoruz. Bu kapsamda 12 aylık hedef fiyatımız yüzde 50 artışla 17,34 TL’ye işaret ediyor.

MAVİ GİYİM: Şirket 2023 yılına ait 1. çeyrek finansallarını önceki hafta açıkladı. Özellikle Mavi’nin, 2023 yılı ilk üç ay satış gelirleri 2022 yılının aynı dönemine göre yüzde 109 yükselerek 3.9 milyar TL olarak gerçekleşti. Faaliyetler yüzde 49.7 oranında brüt kar marjı ve yüzde 23.1 FAVÖK marjı ile yürütüldü. Raporlama döneminde yüzde 13.1 net kar marjı ile 515 milyon TL net kar elde edilmiş. İlk çeyrekte 234 milyon TL operasyonel nakit oluşturulmuş olup, bilanço net nakit pozisyonu 1.9 milyar TL olarak gerçekleşti. Şirketin yıllık bazda satış gelirlerindeki artışın nedeni, yüksek enflasyon ortamı ve Türkiye’deki güçlü tüketici talebi. Şirketin geleceğe yönelik ciro artışı, FAVÖK ve yatırım harcamalarını baz olarak yaptığımız değerlemede, 12 aylık süreçte yüzde 77 artışla 112,00 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

BİM: Gıda ve alkolsüz içecekler grubu enflasyonun daha fazla yükseliş göstermesi ve yıl sonu enflasyon tahmininin yukarı yönlü revizyonu, perakende sektörüne ve şirketin ciro büyümesine pozitif yönde etki sağlayacağını düşünüyoruz. Diğer yandan hane halklarının dayanıksız tüketim ürünlerine yönelik son dönemde artan talebi, BİM’i olumlu etkilemeye devam etmekte. Şirketin finansalları üzerindeki tek seferlik negatif unsurların (EYT ve deprem) marjlar üzerindeki baskısının yılın ikinci çeyreği itibarıyla ortadan kalkacağını düşünüyoruz. Ayrıca File Türkiye, Fas ve Mısır’da devam eden mağaza açılışları ile şirketin büyümeye devam etmesi önemli. Şirket ilk çeyrekte meydana gelen olumsuzluklara rağmen 2023 yılı beklentilerini değiştirmedi ve satış büyümesini yüzde 75 (+/-5), FAVÖK marjını yüzde 7.0-7.5, yatırım harcamalarının satışlara oranını ise yüzde 3.5 olarak açıkladı. Belirsizliklerin yüksek olduğu yılda yüzde 75 oranındaki ciro büyümesini temel açıdan güçlü bulmakla beraber, geçen yıl yüzde 8 olan FAVÖK marjındaki sınırlı düşüş beklentisinin, şirketin finansal performansını destekleyeceğini düşünüyoruz. Bu varsayımlar altındaki hesaplamalarımıza göre şirketin 12 aylık hedef fiyatını yüzde 40 artışla 235,40 TL olarak belirledik.

MATRİKS HERKESİ EKOSİSTEMİNE DAVET EDİYOR

Türk yazılım mühendisleri tarafından Türkiye’de geliştirilen, ‘big data’ tabanlı altyapılardan beslenen, sektörün ilk mobil uygulaması ve yapay zekâ destekli finansal veri izleme-işlem platformu Matriks, para ve sermaye piyasaları konusunda fikri ya da projesi olan herkesi ‘Matriks Ekosistemini Genişletiyor’ projesiyle Matriks’in parçası olmaya davet ediyor.

Matriks Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdür Yardımcısı Cem Tutar, ‘Matriks Ekosistemini Genişletiyor’ projesine ‘Finansal Teknolojiler, Para ve Sermaye Piyasaları’ konusunda bir fikri veya projesi olan herhangi bir start-up girişimi, aktif faaliyet gösteren şirket, bir ekip veya tek bir kişi fark etmeksizin herkesin başvurabileceğini söylüyor. Cem Tutar, trading uygulamalarından, kriptopara ve blockchain uygulamalarına, finansal okuryazarlık projelerinden, finansal oyunlaştırma projelerine, yapay zekadan analiz uygulamalarına kadar çok geniş bir yelpazede, katılımcıları sınırlandırmadan, diledikleri alanda diledikleri teknolojiyi kullanarak proje üretmelerine olanak sağlayacaklarını ifade ediyor.

Sektördeki eksik alanlara dokunmayı, sürdürülebilir projeleri desteklemeyi ve sektörün ihtiyaçlarına cevap verecek değerli projeleri öne çıkarmayı amaçladıklarını ifade eden Tutar, “Bu çağrı sonucunda gelen başvuruları değerlendirerek, Matriks Ekosistemi’ne katılmaya hak kazananlar arasından seçilen projelere toplam 5 milyon TL’lik yatırım yapmayı ve 1 milyon TL’lik destek sağlamayı hedefliyoruz. Ve ‘en özgün fikir benim’ diyen herkesi Matriks ekosistemine bekliyoruz. Başvuru sürecimiz 15 Haziran -15 Ağustos tarihleri arasında devam edecek. İlk başvuruyu aldığımız andan itibaren de projelerle ilgili ön elemeye başlayacağız ve ön elemeyi geçen ekiplerin ürün geliştirme çalışmalarına başlamalarını destekleyeceğiz. Projemizi 15 Eylül’de sonuçlandırmayı planlıyoruz” diye konuştu.

İŞ PORTFÖY, EĞİTİME SÜRDÜRÜLEBİLİR KATKI MODELİNİ GETİRİYOR

İş Portföy ve Türk Eğitim Vakfı (TEV) bir ilki hayata geçirerek sermaye piyasaları aracılığıyla eğitime daimi destek verecek yeni bir modeli yatırımcılarla buluşturdu. Bu iş birliğinden doğan ve Sermaye Piyasası Kurulu onayı ile 8 Haziran 2023 tarihinde satışına başlanan İş Portföy TEV Eğitime Destek Serbest Fon’dan elde edilen fon yönetim ücretinin yarısı 56 yıldır eğitimde fırsat eşitliği misyonuyla gençlerin geleceğine katkı sunan TEV’e aktarılarak yıllar içerisinde yüzlerce öğrenciye burs imkanı sağlanması hedefleniyor.

Serbest fon niteliğinde olmasından dolayı sadece nitelikli yatırımcılar tarafından alınabilen İş Portföy TEV Eğitime Destek Serbest Fon’a yatırımcılar Türkiye İş Bankası ve tüm bankalardan herhangi bir alt limit olmaksızın yatırım yapabilmekte. Bir yıl içinde 500 milyon TL büyüklüğe ulaşması hedeflenen Fon’un ilk yatırımcıları ise Türkiye İş Bankası, İş Portföy ve TEV oldu.

İş Portföy ve TEV arasında yapılan protokole göre İş Portföy Eğitime Destek Serbest Fon’dan elde edilen yönetim ücretine ek olarak, İş Portföy tarafından düzenlenecek yardımseverlik koşuları da dahil olmak üzere birçok organizasyondan sağlanan bağış gelirleri TEV’e aktarılacak. Ayrıca bu kapsamda burstan faydalanacak öğrencilerin finansal okuryazarlıklarına katkı sağlamak amacıyla İş Portföy tarafından eğitici paneller düzenlenecek, öğrencilere staj ve mentorluk imkanı da sunulacak. İş Portföy Genel Müdürü Burak Sezercan, konu ile ilgili şöyle konuştu:

“İş Portföy olarak sürdürülebilirlik, toplumsal cinsiyet eşitliği, teknoloji gibi dünyanın dönüşüm alanlarından ilham alarak kurduğumuz özgün temalı ve getiri potansiyeli barındıran birçok fonu Türkiye’de bir ilk olarak yatırımcılara sunmuş bulunuyoruz. İş Portföy TEV Eğitime Destek Serbest Fon’la da yatırımcı beklentilerinde öne çıkan toplumsal fayda alanında Türkiye’de bir ilki daha gerçekleştirerek eğitime “daimi” destek veren bir sosyal sorumluluk anlayışı ile yatırım fonlarını bir araya getiriyoruz. Yatırımcılar, yatırım tercihlerinde İş Portföy TEV Eğitime Destek Serbest Fon’a yer açarak, maddi yetersizliklerden dolayı eğitim alamayan gençlere burs imkanı yaratmış olacak. Fonumuz ne kadar büyürse, geleceğin değişimine katkı da o kadar artacak. Biz İş Grubu olarak ilk adımı attık ve Fon’a yatırım yaptık. Fon getirileri kendini ispatladıkça, Fon’un da hızla büyüyeceğini değerlendiriyoruz. Örneğin, bugünkü şartlarda Fon’da biriken her 100 milyon TL için fondan elde edilen yönetim ücretinin yarısı TEV’e aktarıldığında birkaç yıl içinde yüzlerce öğrencinin eğitim bursunun karşılanacağını ifade edebiliriz.”

BORSA İSTANBUL’DA GONG, A1 CAPİTAL İÇİN ÇALDI

Güler Yatırım Holding bünyesinde faaliyet gösteren A1 Capital’in halka arz sürecinin tamamlanmasıyla geçen hafta Borsa İstanbul’da Gong Töreni düzenlendi. Borsa İstanbul’daki işlem hacminde ilk 10 aracı kurumdan biri olarak ön plana çıkan şirket, halka arzını 7-8-9 Haziran’daki talep toplama tarihlerinde, toplam 35 milyon adet payların 2.43 katına denk gelen 85 milyon adet pay talebiyle tamamladı. Adet başına 25 liradan satışa çıkarılan 35 milyon hisse için bireysel yatırımcılardan 1.89 kat, kurumsal yatırımcılardan ise 4.64 kat talep alan şirket, 15 Haziran 2023 itibarı ile Borsa İstanbul’da “A1CAP” koduyla işlem görmeye başladı.

“Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılı olan 2023 yılı, aynı zamanda Borsamızın kuruluşunun 150. Yılıdır” diyen Borsa İstanbul A.Ş. Genel Müdürü Korkmaz Ergun, A1 Capital’i başarılı halka arz sürecinden dolayı tebrik ederek şu açıklamayı yaptı:

“A1 Capital, yıllardır sermaye piyasalarımızda başarılı hizmetler sunmakta. Kendilerini tebrik ediyorum, teşekkür ediyorum. Aracı kurumlarımız bizim en önemli paydaşımız ve iş ortaklarımızdır. Ortak hedefimiz, işlem hacmimizi ve likidetimizi artırmak, sermaye piyasasının potansiyeline ulaşmasını sağlamaktır. Son yıllarda, bu hedeflere ulaşmada aracı kurumlarımızla birlikte önemli ilerlemeler kaydettik, hızlı bir büyüme ivmesi yakaladık. Yılda 40-50 halka arz sayısına ve 20 milyar TL’yi aşan halka arz tutarına ulaştık. 2023 yılının ilk yarısında da 20 halka arz sayısı ve 26 milyar TL halka arz tutarına ulaştık. Halka arzlarla birlikte Borsamızda işlem gören şirket sayısı 394’ten 505’e yükseldi. Pay Piyasası günlük ortalama işlem hacmimiz 26 milyar TL’den 100 milyar TL’ye ulaştı. Aynı şekilde Borçlanma Araçları Piyasası günlük ortalama işlem hacmimiz de 100 milyar TL’yi aştı. Borçlanma araçları ihraçlarında yılda 2 bin ihraç ve 400 milyar TL ihraç tutarı hedefine doğru gidiyoruz.”

A1 Capital Yatırım Menkul Değerler A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ayşe Terzi deHalka arz gelirlerimizi de sermayemize ekleyeceğimizi düşündüğümüzde, ilerleyen süreçlerde sermaye piyasalarında daha büyük başarılara imza atacağız” ifadelerini kullandı.

ALTERNATİF BANK’TA YATIRIM HESABI AÇANLAR, BORSA VERİLERİNE ÜCRETSİZ ERİŞEBİLİYOR

Müşterilerine mobil uygulamasını kullanarak yatırım hesabı açma imkanı sunan Alternatif Bank, böylece borsa verilerine de ücretsiz erişebilmelerini sağlıyor.

Bu kapsamda müşteriler Alternatif Bank Mobil uygulaması üzerinden, “yatırım ve döviz” seçeneğinde bulunan uygunluk testini tamamlayıp yatırım hesabı açılışını hızlı bir şekilde tamamlayabiliyor. Hesap açılışının ardından müşteriler, Alternatif Bank Mobil içerisinden yatırım uygulaması Alternatif Trader’a erişerek işlemlerini yapabiliyor. Müşteriler açtıkları yatırım hesabından hisse alış-satış, fon işlemleri ve halka arz gibi birçok işlemi kolayca gerçekleştirebiliyor.

Alternatif Bank, mobil uygulaması üzerinden kolay ve hızlı bir şekilde yatırım hesabı açanlara, sınırlı bir süre için borsa anlık verilerini ücretsiz görüntüleme fırsatı da sunuyor. Alternatif Bank müşterileri, Alternatif Yatırım hesabı açtıklarında, borsa verilerini ücretsiz görüntülemenin yanı sıra gerçek zamanlı (real time) olarak da takip edebiliyor.

Bankacılık uygulamalarını herkes için kolaylaştıran dijital çözümlerimizle, benzersiz bir müşteri deneyimi sağlamak için çalışıyoruz diyen Alternatif Bank Genel Müdür Yardımcısı Gökay Dede, “Bu kapsamda mevduat ürünlerimizin yanı sıra son dönemde müşterilerimize sunduğumuz çözümlerimizden biri de mobil uygulamamız üzerinden yatırım hesaplarını birleştiren entegrasyon oldu. Bu sayede müşterilerimiz ücretsiz ve eş zamanlı borsa verilerine ulaşabiliyor, mobil uygulamamız üzerinden halka arz işlemlerini kolayca takip edip başvurabiliyor. Mobilden yatırım hesabı açılışının devreye alınmasıyla dijital kanallarımızdan açılan toplam yatırım hesabı sayısının önceki aya göre dört katına ulaştığını gözlemledik” açıklamasını yaptı.

BORSA ŞİRKETLERİNDE NELER OLDU?

SPK’DAN DÖRT ŞİRKETİN BEDELSİZİNE ONAY: Sermaye Piyasası Kurulu geçen hafta Gentaş, Desa ve Lider Faktoring’in iç kaynaklardan, Dap Gayrimenkul’ün ise kâr payından bedelsiz sermaye artırımlarına onay verdi. Gentaş Dekoratif Yüzeyler Sanayi ve Ticaret AŞ’nin mevcut sermayesi 224.242.255,10 TL’den 300 milyon TL’ye çıkacak. DESA Deri Sanayi ve Ticaret AŞ’nin mevcut sermayesi 245 milyon TL’ye yükselecek. Lider Faktoring AŞ’nin mevcut sermayesi 135 milyon TL’den 253 milyon 800 bin TL’ye, Dap Gayrimenkul Geliştirme AŞ’nin mevcut sermayesi ise 200 milyon TL’den 385 milyon TL’ye çıkacak.

BORSA İSTANBUL’DA 28 HİSSENİN PAZARI DEĞİŞİYOR: Borsa İstanbul’da payların pazarlar arası dağılımına ilişkin dönemsel değerlendirme çalışmaları tamamlandı. Buna göre 3 Temmuz 2023 tarihinden itibaren Yıldız Pazar, Ana Pazar ve Alt Pazar’da 28 hissenin işlem gördüğü pazarda değişikliğe gidilecek.

İŞ BANKASI: İş Bankası sürdürülebilir tahvil ihracı için genel müdürlüğe yetki verildiğini açıkladı. Konuyla ilgili “Türkiye İş Bankası A.Ş. Yönetim Kurulunca, yurtdışında ihraç edilmek üzere, toplamda 2 milyar dolar veya Türk Lirası da dahil diğer para birimlerinde muadili tutara kadar, sabit ve/veya değişken faizli, bir veya birden fazla seferde; Bankaların Özkaynaklarına İlişkin Yönetmelik’te belirtilen niteliklere sahip ve özkaynak hesaplamasına dahil edilecek borçlanma araçları da dahil olmak üzere yeşil ve/veya sürdürülebilir tahvil ve/veya finansman bonosu türünden borçlanma aracı ihraç edilmesine ilişkin olarak gerekli işlemlerin yapılması konusunda Genel Müdürlük yetkili kılınmıştır” açıklaması yapıldı.

ALARKO HOLDİNG: Dört ayrı lokasyonda Depolamalı Elektrik Üretim Tesisi Projesi için toplamda 500 MW kurulu gücünde kapasiteye sahip olacak şekilde güneş ve rüzgar enerjisine dayalı elektrik üretim tesisleri ve bu tesisler kapsamında 500 MWsaat kapasiteli elektrik depolama tesisi kurmak için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’na ön lisans başvurusunda bulundu.

DESA DERİ: Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Desa Deri Sanayi ve Ticaret A.Ş’nin pay ihracını onayladı. Şirket 195 milyon 778 bin 30,14 TL iç kaynaklardan karşılanmak üzere bedelsiz sermaye artıracak. Şirketin mevcut 49 milyon 221 bin 969,86 TL olan sermayesi artırım sonrası 245 milyon TL’ye çıkacak.

HEKTAŞ: Hektaş, “veteriner tıbbi ürün üretim tesisi, şirketten 39 milyon 900 bin dolar + KDV karşılığında hizmet alınmak üzere anahtar teslim kurulum sözleşmesi” imzaladı.

HUB GİRİŞİM SERMAYESİ YATIRIM ORTAKLIĞI: HUB Girişim, ABD’de kurulu Nerf IT! Inc. unvanlı şirkete 100 bin dolar yatırım yapılmasına karar verdi.

GALATA WİND ENERJİ: Galata Wind, bir adet 50 MW’lık depolamalı RES ve bir adet 50 MW’lık depolamalı GES (toplam 100 MW) projesi için ön lisans aldı.

TÜPRAŞ: TÜPRAŞ’ın bağlı ortaklığı Entek Elektrik, Çavdar RES, Eren RES ve Yenidoğa RES olmak üzere sırasıyla 50,4 MW, 55 MW, 70 MW kurulu gücünde depolamalı rüzgâr enerji santrali kurulumuna dair üç ön lisans aldı.

ATLANTİS YATIRIM HOLDİNG: Atlantis Yatırım Holding, şirket ve bağlı ortaklıklarının vergi borçlarının ödemesini taahhüt altına aldı.

CW ENERJİ: CW Enerji’nin AB Gıda GES projesinin kabulü yapılarak devreye alındı.

KOCAER ÇELİK: Kocaer Çelik, 300 milyon TL sermaye ile Kocaer Enerji unvanlı şirket kuracak.

KERVANSARAY YATIRIM HOLDİNG: Kervansaray Yatırım Holding, Kervansaray Marmaris Oteli’nin icra yoluyla satışına ilişkin ihalenin feshi davaları açtı.

ORGE ENERJİ: Orge Enerji’nin Dudullu-Bostancı Metro Projesi’nde toplam sözleşme büyüklüğü 4,8 milyon euro’ya ulaştı.

KOZA ALTIN: Koza Altın, Himmetdede Altın Madeni’nin yakınlarında bulunan saha için 21 milyon TL bedel ödedi.

PEGASUS: Şirket’in iç hat yolcu sayısı yüzde 1 düşüşle 860 bin olurken, dış hat yolcu sayısı yüzde 31 artışla 1,67 milyona ulaştı.

ÇUHADAROĞLU METAL: Çuhadaroğlu Metal, bağlı ortaklık Çuhadaroğlu Alüminyum’un KDV hariç 18 milyon 750 bin 418 euro bedelle sözleşme imzaladığını açıkladı.

ÇELİK HALAT: Tel Çekme ve Patentli Galvaniz Hattı Temel İnşası işi için 12.06.2023 tarihinde Tekmont Endüstri Tesisleri İmalat ve Montaj San. Tic. A.Ş. ile (3 milyon TL bedel ile) sözleşme imzaladı.

GALATASARAY: 2 milyar 700 milyon TL tutarındaki kayıtlı sermaye tavanı içinde, 540 milyon TL olan çıkarılmış sermayesinin tamamı nakden karşılanmak suretiyle yüzde 100,00 oranında 540 milyon TL tutarında artırılarak 1 milyar 80 milyon TL’ye çıkarılması için SPK’ya başvurdu.

KALEKİM: Kalekim Kimyevi Maddeler Sanayi ve Ticaret A.Ş, yüzde 300 oranında bedelsiz sermaye artırım kararı aldı. Şirket konuyu yönelik olarak “”Kalekim Kimyevi Maddeler Sanayi ve Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu tarafından yapılan müzakere neticesinde şirketimiz 300 milyon TL kayıtlı sermaye tavanı dahilinde 115 milyon TL olan çıkarılmış sermayesinin, Sermaye Piyasası Kurulu’nun Kayıtlı Sermaye Sistemi Tebliği (II-18.1) Madde 6 fıkra hükmü çerçevesinde 345 milyon TL tutarında (yüzde300) oranında artırılarak 460 milyon TL’ye çıkarılmasına, çıkarılacak 345 milyon TL sermayenin tamamının, finansal tablolarımızda yer alan 2017, 2018, 2019, 2020, 2021 ve 2022 yılı kârları kaynaklı olağanüstü yedeklerden (iç kaynaklardan) karşılanmasına, artırılan sermayeyi temsilen ihraç edilecek 345 milyon TL nominal değerdeki payların, artırım tarihindeki paylara bedelsiz olarak dağıtılmasına, bu karar kapsamında Sermaye Piyasası Kurulu’na başvuru dahil gerekli her türlü iş ve işlemin ifası için yönetimin yetkilendirilmesine karar verilmiştir” denildi.

(Toplam: 3, Bugün: 1 )