Türkiye’nin buğday ve buğday bazlı ürünler alanında en büyük üç markasından biri olan Doruk Un, yıllık 438 bin ton buğday kırma kapasitesi, yıllık 350 bin ton un üretimi, 60 bin ton buğday kapasitesi, 20 bin m2 ileri teknoloji tesisi, her geçen yıl genişleyen satış & dağıtım ağı ile Türkiye ekonomisinde güçlü bir yere sahip. 41 ülkeye gerçekleştirdiği ihracatın yanı sıra Panpan markası ile perakende un pazarını da domine etmeye hazırlanan Doruk Un, perakende atılımı ile evsel kullanımdan fırın ve restoranlara, otellerden baklava ve hamurculara kadar geniş bir skalada ihtiyaca ve kullanım amacına özel ürünler geliştiriyor. Doruk Un, Panpan markası ile 2022’de ağırlıklı Marmara Bölgesi’nde konumlandırdığı satış ağını, 2023’te tüm Türkiye olarak genişletecek. Net satışlarda 2021 yılında 1,8 milyar TL ciro elde eden marka, 2022 yılını yine net satışlarda 4.3 milyar TL ciro ile kapatmaya hazırlanıyor. Farklı alanlardaki yeni yatırımların tamamlanması ile 2023’te ciroyu 7 milyar TL’ye çıkarmayı hedefleyen marka, öncelikli olarak üretimde artışı ve verimliliği yakalamayı hedefliyor. Doruk Un, Rusya-Ukrayna savaşından sonra tahıl koridoru ile birlikte Türkiye’nin ihracatta öne çıkması, kur artışları ve ağırlıklı ihracat pazarlarında sağladığı büyümeyle birlikte geçtiğimiz yıllara oranla ciroda yüzde 140 büyüdü.

İHRACAT AĞINI GELİŞTİRDİ

Afrika, Asya, Güney Amerika ve Orta Doğu bölgelerindeki 41 ülkeye ihracat gerçekleştiren Doruk Un, 2022 yılında Angola, Sri Lanka, Afganistan ve Bahreyn gibi yeni ülkeleri ihracat ağına ekledi. Irak ve Suriye haricinde Türkiye’den toplam un ihracatının yüzde 13’ünü gerçekleştiren Doruk Un, Dünya Gıda Programı (WFP) ve Birleşmiş Milletler Yardım Kuruluşu (UNRWA)’nın Türkiye’deki onaylı tedarikçisi… Üretimlerinin yüzde 60’ını ihraç ettiklerini ve müşterilerine özel üretim gerçekleştirdiklerini belirten Doruk Un Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Gürsel Erbap, “İhracatta en büyük başarımız Ar-Ge ekibiyle son kullanıcının taleplerini karşılıyoruz. Her ülkenin kendi tüketim alışkanlıklarına ve ekmek çeşitlerine göre buğdayı seçiyor, öğütüyor ve yarattığımız teknolojiyle yerelleştiriyoruz” diyor. Özellikle dünyada fast-food tüketiminin artış gösterdiğinden yola çıkan marka, ihracat pazarlarında makarna ve noodle yatırımıyla ses getirecek.

SERTİFİKALI TOHUMA YÖNELECEK

Teşvikler, bakanlık destekleri, alım garantileri ile birlikte üreticinin yerli tohum seferberliği içinde olduğunu belirten Erbap, izlenebilirliği olan, verimliliği yüksek sertifikalı tohum üretiminde de söz sahibi olacaklarını belirtti. Özellikle yerli buğday, arpa, mısır ve yağlı tohum üretiminde rol oynayacaklarını belirten Erbap, 2022’de tamamlanan tohum tesisi yatırımından sonra bu yıl üretime geçeceklerini ve ilk olarak buğdaydan başlayacaklarını ifade etti.

(Toplam: 7, Bugün: 1 )