Uzmanlar, dilimizin yüzeyindeki küçük yumrulara ‘papilla’ dendiğini açıklıyor. ‘Papilla’ tat alma duyumuzu sağlarken, aynı zamanda yiyecek artıklarının yumrular arasında kolayca sıkışabileceği bir ortam oluşturur. Bu, bakteri birikimine ve ardından kötü kokulu nefese yol açabilir. Aşırı bakteri üremesi, genellikle beyaz bir kaplama şeklinde dilde renk bozulmasına da neden olabilir. Peki bu oluşumun önüne nasıl geçebiliriz.
Dilimizi Temizlemek Kokuyu Önleyecek
Dil temizliği en az diş temizliği kadar önemlidir. Bu nedenle dil bakımını yapmalısınız. Dil temizliğinde uygulayabileceğiniz aşamalar şöyle sıralanabilir:
- Dilinizi bölgeleri görebileceğiniz alan kadar dışarı çıkarın. Daha sonra gözlemleyin.
- Gördüğünüz beyaz bir görüntü varsa ki bunlar bakterilerdir. Öncelikli bu alanı daha titiz temizlemelisiniz.
- Dil temizleme aparatı ile bu bölgelere fazla bastırmadan arkadan öne doğru çekebilirsiniz.
- Son aşamada ise gargara ile çalkalama yapabilirsiniz. Bu ağzınızı da ferahlatacaktır.
Dilimi Hangi Aralıklarla Temizlemeliyim?
Dil temizliğinin çok önemli olduğunu yukarıda açıklamıştık. Fakat önemli olan bir husus daha varsa o da hangi aralıklarla temizleneceğidir. Günlük diş fırçalama işlemlerinizi yaptığınızda mutlaka bunun yanında ağız bakımı da yapmalısınız. Günde toplamda iki kez yapılan ağız ve dil bakımı size yetecektir. Eğer ağzınızda kötü bir koku oluşumu var ise yine gün aşırı bakım yapabilirsiniz. Bu size iyi gelecektir. Fakat devam eden bir ağız kokusu ve dişlerde herhangi bir ağrı var ise mutlaka uzman bir diş hekimine muayene olmalısınız.