Mevzu YouTube rekorlarını kırmak olunca, muhtemelen MrBeast aklınıza ilk gelen isimdir. Sonuçta kendisi platformdaki en oldukca aboneye haiz içerik üreticisi. MrBeast ek olarak bir zamanlar, 24 saatlik sürede en oldukca izlenen video rekorunun da sahibiydi. 2023 yılı Ağustos ayında yüklediği video, bigün içinde 60 milyon izlenme almıştı.
MrBeast’in 24 saatlik izlenme rekoru kısa sürede, geçtiğimiz Aralık ayında, oldukca büyük heyecanla beklenen Grand Theft Auto VI fragmanı ile kırıldı. GTA 6 fragmanı 74 milyon izlenme ile rekoru MrBeast’ten aldı.
Sadece rekorun yeni sahibinin elinden bu rekoru almak artık pek kolay olmayacak.
1 Nisan Pazartesi günü, popüler mesajlaşma, sesli görüşme platformu Discord “Loot Boxes – Ganimet Kutuları” hususi durumunu duyurdu. Özellik büyük ilgi görse de, aslına bakarsak Discord bu mevzuda ciddi değildi, yalnız kullanıcılarına yapmış olduğu 1 Nisan şakasıydı. Discord’un “Ganimet Kutuları” özelliği platformdan çoktan kaldırıldı bile.
Fakat bir halde, Discord’un 1 Nisan esprisi olan 18 saniyelik Loot Boxes videosu 24 saat içinde 1 milyardan fazla izlenme aldı.
Evet, yanlış yazmadık, yazıyla bir milyar izlenme.
Video o denli oldukca izlenme aldı ki, 16. saatinde 628 milyon izlenmede takıldı kaldı. Zira YouTube izlenme sayısına yetişmekte zorlanıyordu. Ta ki 24 saat dolarken güncellenip de, 1,4 milyar rakamı görünene dek.
Discord böylece 24 saatlik izlenme rekorunda çıtayı ortalama 1,3 milyar rakamına çıkarmış oldu.
Peki bu iyi mi oldu?
Peki, Discord bu inanılmaz rakama iyi mi ulaştı?
Şirket sosyal medyada konuyla ilgili çok utangaç davrandı ve X üzerinde “oops“ mesajını paylaştı. Discord ek olarak gönderiye yorum icra eden kimi kullanıcılara da nükteli yanıtlar verdi.
Mashable Discord ve YouTube’a konuyla ilgili görüş almak için başvurdu ancak henüz bir geri dönüş olmadı.
Yazılımcı olan Marvin Witt, yaşananların sebebine ilişkin inandırıcı bir açıklama paylaştı. Özetlemek gerekirse, Discord bilerek ya da yanlışlıkla “çalışan bir YouTube seyretme robotu” yaratmış olabilir.
İşte sonrasında yaşananlar
Discord bir özelliği yayınladığında, bunun duyurusunu genellikle pop-up şeklinde masaüstü ve web uygulamasının sağ alt köşesinde kullanıcılara sergiliyor.
Şirket, aynısını 1 Nisan şakası olan “Ganimet Kutusu” özelliği için de yaptı. Witt, duyurunun ekran görüntüsünü paylaştı. Ikimiz de pazartesi günü Mashable olarak söz mevzusu pop-up duyuru kutusunu görmüştük.
Witt’e göre, video da bir iframe çerçevesi içerisinde bu duyuruda yer alıyordu.
Pop-up penceresinde “Loot Boxes have arrived! – Ganimet Kutuları geldi” yazıyordu.
Ancak, YouTube videoları pop-up mesajın üzerine mouse ile gelinmediği sürece oynatılabilir olmuyor. Mouse ile üzerine geldiğinizde ise, video, tıpkı ekmek kızartma makinesinden çıkan ekmek gibi, pop-up mesajından “fırlıyor”.
Discord’un 18 saniyelik YouTube videosu muhtemelen kullanıcıların uygulamalarının arka planında saatler boyunca tekrar tekrar oynadı. Hatta bu, sadece kullanıcılar arkadaşları ile mesajlaşırken değil, bilgisayar boştayken de devam etti.
Bu da akıllara tek bir soru getiriyor: Discord bunu bilinçli mi yaptı?
Witt’in sergilediği deliller, yaşananın bir “kaza” olduğunu doğrular nitelikte.
Witt, X hesabında bir Discord gönderisini paylaştı. Gönderide “üst düzey” bir Discord geliştiricisinin paylaşımı yer ediniyor.
Geliştirici, mesajında “bu video iyi mi bu kadar oldukca seyredildi?” diyor.
Aynı gün, kimi kullanıcılar, Discord uygulamasında, bu durumun düzeltilmesi için kodun değiştirildiğini ve YouTube videosundan, video dosyasına geçildiğini fark etti. Doğal izlenmelerin çoğunluğu, Discord’u açık tutup, etken olarak uygulamayı kullanmayan kullanıcılardan geldiği için, bu kullanıcılar uygulamalarını güncelleyene ya da 1 Nisan geçmiş olduğu için, bildiri artık görünmeyene dek YouTube videosu izlenme almayı sürdürecek.
Discord’un “Ganimet Kutusu” videosu muhtemelen YouTuber topluluğunda da büyük münakaşa yaratacak. Zira rekorun “sayılıp sayılmaması” mevzusunda şimdiden tartışmalar çıktı. Ve bu bir üstün dereceli olarak kabul edilse de, üstünde sual işareti durmaya devam edecek.
Ne olursa olsun, Discord 1 Nisan esprisi ile herkesi kandırmayı planlıyordu ve tam olarak bunu başardı. Şuursuzca yapılmış olsa da…
Matt Binder’ın haberini Erinç Eröz Türkçeleştirdi