“Oldukça vakit sonrasında farkına varmıştım tüm bunların, bu aptallıkların, anlam ifade etmeyen hayallerin ve insanı yiyip bitiren günlük koşuşturmalar içinde boş verilen her şeyin.”
1942 senesinde yayımlandığında okurlar ve edebiyat eleştirmenleri tarafınca beğeniyle karşılanan, yalın ve sembollerle örülü Yedi Ulak, İtalyan yazar Dino Buzzati’nin kendi öykülerinden derlediği ilk seçki.
Sıradanı olağanüstüne çevirmekte usta olan yazar Yedi Ulak’ta edebiyatının en tipik unsurlarını açığa çıkarırken, basit insanların dünyasını, onların kurnazlıkları ve kırılganlıklarını, yabancılaşmayı, melankoliyi ve bürokrasiyi ele alıyor, bu motifler üstüne söylenmiş her şeyi başka türlü dile getiriyor. Her öyküde yarattığı fantastik atmosferle zamandan bağımsız bir gerçekçiliğe ulaşan Buzzati, kendine özgü gülmece anlayışıyla insanoğlunun çağlar boyu süregelen ahmaklığına dikkat çekerken, yaşamı tekrardan sorgulama gereği uyandırıyor.
“Gelecek kuşaklar tarafınca asla hatırlanacak adlar vardır. Ve bu adlardan biri elbet Dino Buzzati’dir.” Jorge Luis Borges