Dernekler, hukuken uygun ve gerçek bireylerin, kazanç elde etmek dışında bir amaç doğrultusunda kurduğu topluluklardır. Derneklerin belli etik ve hukuki kurallar çerçevesinde kurulması gerekmektedir. Aynı zamanda dernekler en az 7 kişi tarafından kurulmak zorunda ve derneğin kurulma aşamasında bu kişilerden birinin lider veya amir konumunda seçilmesi gerekmektedir. Tüm belli ve basit kurallar ele alındığında dernek kurmak isteyen bireylerin bazı prosedürleri ve şartları uygulaması gerekmektedir. Derne kurulur? Dernek kurulurken neler gerekir? Gibi soruların cevaplarını maddeler halinde açıklayacak olursak;

 

  • Başlangıç olarak kurulacak derneğin amacı net ve doğru bir şekilde belirlenmelidir. Daha sonrasından dernek kurulumu için kararlaştırılan en az 7 birey belirlenmeli ve bu 7 bireyin kanunen uygun ve gerçek bireyler olması gerekmektedir. Aynı zamanda belirlenen kişiler içerisinde bir kurucu üye belirlenmek zorundadır.

 

 

  • Kurulacak derneğin isminin belirlenmesi oldukça önemli olmakta. Sebebi Türkiye Cumhuriyeti’ne bağlı birçok dernek bulunmakta ve kuracağınız derneğin isminin bu derneklerle aynı olmaması gerekmektedir. Aynı zamanda kurulacak derneğin isminin, devlet tarafından izin verilen kelimeler dahilinde olması gerekmektedir. Özellikle özel isimler konusunda, dernek kuracak kişiler devlet tarafından bazı izin belgeleri ve şartlara tabii tutulmaktadır. Dernek isminde kullanılacak kelimelerin artması için derneğe üye olan kişi sayısının da artması gerekmektedir. Tüm bu kurallar esas alındığında dernek ismi oluşturulabilmektedir.

 

  • Dernekler kurulurken çeşitli tüzüklere uygunluk oldukça önemlidir. Bu tüzüklerde şubeli ve şubesiz olarak ikiye ayrılmaktadır. Haliyle iki dernek türünün oluşturulması için tüzüklere uygun hareket etmek gerekmektedir. Bu tüzüklere Dernek Başkanlığı’nın sayfasından rahatça ulaşabilirsiniz. Ulaşacağınız tüzük belgelerini kuracağınız dernek bilgilerine göre doldurmanız gerekmektedir. Dernek kurmak isteyen birçok bireyin bu konuda kafası karışsa da günümüzde internet siteleriyle belgelere ulaşmak oldukça kolay olmaktadır.

 

  • Özellikle çeşitli iş yerleri açılırken belirli bir gelir giderin ve vergi ödemelerinin yapılması için resmi adres gerekmektedir. Her ne kadar dernekler kazanç amacı güdülmeden kuruluyor olsa da çeşitli bağışlar ve yardımlar çerçevesinde bir para akışına sahip kurumlar oldukları resmi adres bulundurmak zorundadırlar. Aynı zamanda Türkiye’de birçok dernek çeşitli bina yapılarının içerisinde bulunmakta. Varsayalım ki kuracağınız dernek belli bir apartmanın bir dairesi, bu durumda apartmandaki tüm yaşayan veya iş yapan bireylerden derneğin kurulması amaçlı izin alınması gerekmektedir. Aksi takdirde resmi adres kabul edilemez ve dernek kuruluşunun izni verilmez.

 

  • Dernek kurmak isteyen bireylerin, gerekli belge ve evrakları mutlaka tamamlaması gerekmektedir. Bu belgeler tüzük belgeleri, dernek kurulumu bildirgesi, kira kontratı, muvafakatname ve tebligat evraklarıdır. Kanunen her bir belgenin 4 adet şeklinde hazırlanması gerekmektedir. Aynı zamanda dernek kurulması için kararlaştırılan en az 7 kişi arasından seçilen kurucu üyenin kişisel bilgilerinin detaylı halinin bulunduğu belgeden 2 adet hazırlanması gerekmektedir. Aynı zamanda kurucu üyeler 4 kişiye kadar seçilebilmekte ve eğer kurucu üyesi sayısında bir atış varsa bu bireylerin kişisel bilgi ve evrakları da 2 adet şeklinde hazırlanmalıdır. Belgeler ve evraklar hakkında son olarak, hazırlanacak belgelerin fotokopi olmaması ve gerçek olması zorunlu bir esastır.

 

  • Tüm bu kurallar dikkate alındığında ve gerekli hazırlıklar yapıldığında dernek kuruluşu için başvuru yapmak gerekmektedir. Başvuruyu yapmak için Dernekler Büro Amirliğine, kurucu üyelerin gitmesi veya resmi web sitesi üzerinden kurucu üyenin başvuru yapması gerekmektedir.

 

 

Genel itibariyle dernek kurmak günümüzde oldukça kolay bir işlemdir. Ancak yine de dernek kuracak kişilerin prosedürlere oldukça dikkat etmesi ve prosedürleri izleyerek dernek kurulumu işlemini gerçekleştirmesi önerilir.

Kaynak: Dernek nasıl kurulur

 

(Toplam: 16, Bugün: 1 )