Beyin gelişiminde dengeli ve sıhhatli beslenmenin mühim bir görevi bulunduğunu vurgulayan Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Yaşar Kütükçü, “Bunun yanında beynin gelişimi açısından proteinden varlıklı ve omega 3 destekli bir beslenme düzeni olmalı. Bilhassa aşırı yağlı besinler, hazır gıdalar ve şeker yüklü besinler insülin direncini arttırarak erken dönemde demans gelişmesine niçin olabilir” şeklinde konuştu.
Ailesel Alzheimer geni olsa bile çıkmayabilir
Bilişsel fonksiyonların azalmasına bağlı olarak gelişen Alzheimer hastalığının genetik yönünün de bulunduğunu söyleyen Prof. Dr. Yaşar Kütükçü, “Ailesel Alzheimer hastalığı vakaların yüzde beşten azını oluşturuyor. Bu geni taşıyanlar 50 yaşından ilkin emare gösterebiliyor. Bununla beraber ailede Alzheimer geninin varlığı hastalığın kati ortaya çıkacağı anlamına gelmez. Alzheimer, beslenme, kolesterol yüksekliği, D vitamini eksikliği, hipertansiyon, diyabet şeklinde değiştirilebilir faktörlerle yakın ilişkide olup, kişinin kendini etken tutup tutmaması ve en önemlisi de vücut egzersizinin oranı genetik riske nazaran daha çok etkiliyor” dedi.
Uyku apnesi olanlar dikkat!
Fizyolojik egzersizin, Alzheimer’ın önüne geçilmesinde en mühim etken bulunduğunu belirten Kütükçü “Hatta bir süre tertipli egzersiz beyindeki değişimleri bile bir miktar geri döndürebiliyor. Kafi ve etkin bir uyku da demans olasılığını artırıyor. Bireylerde uyku apnesi şeklinde uykunun derinleşmesini bozan durumlar da bir süre sonrasında Alzheimer hastalığını tetikleyebiliyor” açıklamasında bulunmuş oldu.