PARA BORSA/ İDİL TARAKLI Seçimlerin ikinci tura kalması; piyasaların asla istemediği ve sevmediği belirsizlik ortamının devamına niçin oldu. Nitekim geçen haftaya sert satışlarla süregelen borsa, açılış ile beraber dönem kesici uygulamasına takıldı. Borsa her ne kadar ilerleyen günlerde daha dengeli bir seyir izlemeye başlasa da hafta süresince volatilitenin etkili olduğu dikkat çekti.
Genel olarak negatif seyreden haftada pozitif unsur ise kalıcı olamasa da kayıpların belirgin şekilde azalması ve endeksin hafta genelinde 4.500 desteğinin üstünde kapanması oldu.
4.500 puanın üstünde kalındıkça yukarı yönlü eğilimin devam edebileceğini düşünen analistler, bu kapsamda takip edilmesi ihtiyaç duyulan ilk direnç seviyesini 4.700 puan olarak öngörüyor. Bu seviyenin üstündeki rakamların daha iyimser bir eğilimi desteklemesi planlanıyor.
Uzmanlar, 28 Mayıs’a kadar olan sürecin bir miktar daha belirsizlik içerebileceğini de hatırlatarak bu süre zarfında endekste oluşabilecek dalgalı seyirde davranışlarında ölçülü bir yaklaşım benimsenmesini öneriyor.
Analistler, dalgalı piyasada uzun vadeli yatırım için takip edilebilecek 23 hisseye dikkat çekiyor.
“RİSK ALMA İŞTAHI AZALACAK”
Seçimlerin ikinci tura kalmasının siyasal belirsizliğin devamına yol açtığını ve risk alma iştahını azalttığını belirten ALB Yatırım Araştırma Yönetmeni Uğur Aydın, bundan dolayı piyasanın seçimler sonuçlanana kadar risk alma iştahının azalarak piyasanın zayıf seyretmesini bekliyor.
İkinci tura kadar piyasanın yönünü kestirmek güç olsa da volatilitenin, siyasal haber akışları ve beklentilerdeki süratli değişimlerle yüksek olacağını düşünüyor.
Alternatif piyasaların bu yıl hisse senedi piyasasına karşı ciddi bir rakip olarak durduğunu da ifade eden Aydın, “Şu anda bankacılık sisteminde üç aya kadar vadeli mevduata, senelik averaj yüzde 29 faiz veriliyor ve Borsa İstanbul’da değerlemeler açısından önümüzdeki 12 ay içinde yüzde 30’un altında getiri sağlayabilecek pek fazlaca hisse senedi var. Dolayısıyla risksiz getirideki yükseliş karşısında bazı hisse senetlerinde beklenen getirinin düşük kalması, borsa için baskılayıcı mühim bir unsur. Bununla beraber faiz üst bandının kaldırıldığı ve döviz fiyatlarındaki ihtimaller içinde yükseliş sebebiyle de cazip görünen KKM hesaplarına da derhal her hafta ciddi bir para girişi var. Seçimlerin tamamlanması sonrasında yüksek cari açık ve düşük rezervler karşısında geleneksel olmayan ekonomi politikalarının devamı, döviz kurlarında bir miktar yukarı baskıyı gündeme getirebilir ki; KKM hesaplarına yönelik ilginin altında yatan sebebin de bu bulunduğunu söyleyebiliriz. Bundan dolayı faiz ve döviz, şu anda yerli yatırımcıya risk-getiri dengesi açısından bilhassa bazı sektör hisselerine karşı daha cazip görünüyor” diyor.
Altının da bu yıl enflasyon üstü getiri sağlaması ile yerli yatırımcıyı en doyum eden alternatif piyasa bulunduğunu hatırlatan Aydın, “Mayıs ortası itibarıyla yüzde 16 yükselen gram altın, yılbaşından itibaren borsa, faiz, döviz, tahvil ve TÜFE endeksinin üstünde bir performans ortaya koydu. Ons altının da 2 bin 75 doları aşarak yeni zamanı zirveye gitme potansiyeli, gram altın açısından daha yüksek getiri beklentisine yol açıyor” yorumunu yapıyor.
“FAİZ ORANLARI BELİRLEYİCİ”
Borsa için faiz oranlarının seyrinin en eleştiri belirleyici bulunduğunun bilhassa altını çizen Aydın; öteki taraftan negatif gerçek faiz ve kredi genişlemesinin tüketimi teşvik ederek artan talep yöntemiyle ekonomik aktivitenin canlı kalmasına yol açtığını söylüyor.
Bundan dolayı herhangi bir sebeple ortodoks politikalara dönüş ve faiz oranlarında yukarı yönlü ayarlamanın, hisse senedi değerlerinde aşağı yönlü baskıya yol açacağını dile getirerek; bu şekilde bir senaryoda menkul kıymet tesisi ile düşük faizli tahvil ve bonoları alan bankaların en negatif etkilenecek sektörlerin başlangıcında geldiğini düşünüyor.
“TEMKİNLİ, İYİMSER VE SEÇİCİ OLUNMALI”
Seçimlerde ikinci tura kadar sürecek siyasal belirsizlik iklimi, volatilitenin devamı anlamına geleceği için, yatırımcıların bu zamanda pozisyon büyüklüklerine ve risk düzeylerine azami seviyede dikkat etmesi icap ettiğini de belirten Aydın, şu yorumu yapıyor:
“Bu biçim yatay ve volatil piyasa dönemleri genel anlamda kısa vadeli al-sat hareketliliği için uygun olmayıp, değerinin altında hisselere uzun vadeli yatırım yapmak mantıklı bir strateji olarak öne çıkıyor. BİST-100 endeksi 15 Mayıs itibarıyla zamanı zirve olan 5.704 seviyesinin ortalama yüzde 18 altında. Dolar bazında ise 3 Ocak’ta kontrol edilen 300 dolar seviyesine gore ortalama yüzde 21 gerilemiş. Yılbaşından beri tüm küresel belirsizliklere karşın MSCI EM Endeksi (Gelişen Piyasalar Endeksi) dolar bazında yüzde 1.7 yükselirken; BIST-100 dolar bazında geriledi. Öteki taraftan BIST-100 cari F/K oranı 4.7 ile 2008 sonrası en düşük seviyelerini korurken, Rusya sonrası dünyanın en iskontolu gelişen ülke hisse piyasası. Dolayısıyla Borsa İstanbul’un hâlâ mühim bir potansiyel barındırdığını düşünmekle beraber, belirsizliklerden dolayı davranışlarında ölçülü, iyimser bir strateji ile seçici olunması icap ettiğini düşünüyoruz.”
Aydın; ikinci tura kadar uygun koşullarda portföylere dahil edilmek suretiyle Ford Otomotiv, THY, Enerjisa, BİM, Akçansa, Çimsa, Tofaş Otomobil, Türk Traktör, Pegasus, Tüpraş, Vestel Beyaz Eşya, İndeks Bilgisayar, Koç Tüm ortaklık, Alarko Tüm ortaklık, Sabancı Tüm ortaklık, Çemtaş, Alkim Kimya, Mavi Giyim, Alfa Solar Enerji, Galata Wind Enerji, Aksa Akrilik, İş Yatırım Menkul Değerler, Jantsa Jant Endüstri hisselerinin takip edilebileceğini söylüyor.
QNB FİNANSBANK, SENDİKASYON KREDİSİNİ YENİLEDİ
QNB Finansbank Mayıs 2022 senesinde imzaladığı sendikasyon kredisini, yeni bir sendikasyon ve murabaha kredisi ile yenilemek suretiyle internasyonal bankalarla antak kalma imzaladı. Bu işlemler ile beraber Banka, Haziran ayında vadesi gelen sendikasyon kredisini yüzde 102 oranında yeniledi.
20 bankanın katılımıyla imzalanan bir yıl vadeli sendikasyon kredisinin maliyeti, piyasadaki öteki banka sendikasyon kredileri ile paralel olarak doları dilimi için SOFR+yüzde4.25 ve euro dilimi için Euribor+yüzde4.00 seviyesinde gerçekleşti. 143,5, milyon euro ve 171 milyon dolar olmak suretiyle iki dilimden oluşan, toplam 329 milyon doları tutarındaki kredi ek olarak iki tane sürdürülebilirlik performans kriteri içeriyor.
Anlaşmada kullanılan sürdürülebilirlik kriterleri; Şubat ayında tüm Türkiye’yi derinden etkileyen zelzele felaketi sebebiyle 2023 yıl sonuna kadar zelzele afet yardımı kapsamında bölgeye kredi kullandırılması ve “QNB Finansbank Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Rehberi”nde yer edinen cinsiyetler arası ücret farkını iyileştirmek olmak suretiyle, bankanın öncelik verdiği sürdürülebilirlik hedeflerine paralel şekilde belirlendi.
Sendikasyon işleminin koordinatörlüğünü Mizuho Bank üstlenirken, sürdürülebilirlik koordinatörlüğü rolünü Standard Chartered Bank ve Mashreqbank PSC paylaştı.
QNB Finansbank, ek olarak sendikasyon kredisi ile eş zamanlı olarak bir Körfez bankası ile 50 milyon ABD Doları tutarında bir yıl vadeli murabaha kredisine de imza attı.
QNB Finansbank Genel Müdürü Yaşam Tan, imzalanan sendikasyon işlemine mevcut bankalara ek olarak altı yeni bankanın katılım gösterdiğini belirterek “Bankamıza internasyonal kurumların desteği kuvvetli şekilde devam ediyor. Sürdürülebilirlik alanında süratli ve sağlam adımlarla ilerliyoruz. 2022 senesinde çalışmalarına başladığımız Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Rehberi, hem bankamız hem de sektör için eşi olmayan bir kaynak durumunda. Kurum olarak rehberi yayımlamanın yanı sıra, beş taahhüt de ilave ederek cinsiyet eşitliğine verdiğimiz önemi bir kez daha gösterdik. Bu şekilde, ücret açıklığı oranımızı iyileştirme taahhüdüne sendikasyon kredimizde de yer verdik. Türkiye ekonomisi açısından depremin yaralarının sarılması, finansal sistemin güç kazanarak büyümesi, tüm vatandaşlara bankacılık ürün ve hizmetlerinin ulaştırılması ve sürdürülebilir bir geleceğin temellerinin sağlamlaştırılması mevzularındaki sorumluluklarımızın farkındayız ve bu sorumluluklarımızı azami çaba ve itina ile yerine getirmeye devam edeceğiz. Zelzele bölgesinin tekrardan ayağa kaldırılması önceliklerimiz içinde yer ediniyor, bu önceliğimizle uyumlu şekilde sendikasyon anlaşmamızda da ikinci sürdürülebilirlik kriteri olarak depremden etkilenen bölgeleri finansal açıdan desteklemeyi taahhüt ediyoruz” dedi.
“FORD OTOSAN’IN YATIRIMCILARA FIRSAT SUNDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUZ”
Uğur AYDIN / ALB Yatırım Araştırma Yönetmeni
FORD OTOMOTİV: Türk otomotiv endüstrisinde satışlar ilk çeyrekte senelik yüzde 55 artarak 246 bin 500 adede yükselirken Ford Otosan, toplam pazarda yüzde 10.5 hisse elde ederek ikinci sıraya terfi etti. Ticari araçlarda ise yüzde 29 hisse ile firmanın pazar liderliği devam ediyor. İlk çeyrekte üretimini senelik yüzde 65 artıran Ford Otosan’ın kapasite kullanım oranı yüzde 98 olurken, toplam satış adetleri senelik yüzde 73 artışla 158 bin 40 adete terfi etti. İhracatın satış gelirleri içindeki oranı yüzde 77 seviyesine gerilemesine karşın ciro içinde en yüksek paya haiz olmayı sürdürdü ve Romanya’daki Craiova Fabrikası’nın devreye girmesinin etkisiyle ihracat adetleri ilk çeyrekte senelik yüzde 72 benzer biçimde oldukça yüksek bir oranda artış kaydetti. İhracat adetlerinde kuvvetli gelişme ve kur etkisiyle firmanın ihracat gelirleri de senelik yüzde 126 terfi etti. Firmanın ilk çeyrekte kuvvetli yurtiçi talep, Craiova Fabrikasının tesiri ile ihracat adetlerindeki artış, kurdaki yükseliş (euro/TL ilk çeyrekte senelik averaj yüzde 30 arttı) tesiri ile karlılığının kuvvetli seyrettiğini görüyoruz. Brüt kâr güçlü yurtiçi satışlar ve yurtdışı satış adetlerinde artışla senelik yüzde 128 yükselişle 8 milyon 490 bin TL olurken, esas etkinlik kârı senelik yüzde 97 artışla 6 milyon 164 bin TL seviyesine terfi etti. Net kâr ise senelik yüzde 91 artışla 5.3 milyar TL oldu. Brüt kâr marjı yüzde 12.8, FAVÖK marjı yüzde 10.3 etkinlik kâr marjı yüzde 9.3 ve net kâr marjı yüzde 8.1 olarak gerçekleşti ve geçen senenin ilk çeyreğine gore geriledi. Şirket 2023 beklentilerini ise aynen korudu. 2023 perakende satış adedi beklentisi 90-100 bin tane, yurtdışı satış adedi tahmini 550-570 bin tane iken toplam üretim beklentisi ise 630-660 bin aralığında. 2023 satış tane beklentisi de 2022 yılına gore yüzde 37 gerçek gelişme beklentisine işaret ediyor.
Ford Otosan’ın 2025 yılına kadar devam edecek büyümesi ile üretim kapasitesinin 900 bin aracın üstüne çıkma beklentisi (mevcutta 455 bin+250 bin Craiova Fabrikası), Gölcük tesislerindeki elektrikli vasıta yatırımı, ihracat odaklı faaliyetlerin TL’deki zayıflıklara karşı kârlılığı koruması ve Avrupa ticari vasıta pazarında da gelişme potansiyeli ile yatırımcılara fırsat sunduğunu düşünüyoruz. Hisse senedi değerlememizle ilgili risk faktörleri; beklenenden daha düşük yurtiçi ve ihracat satış adetleri, marjlarda baskıyı artıracak maliyet artışları ve otomotiv sektörünü etkileyen mikroçip tedarik sıkıntılarının büyümesi olarak sıralanabilir. Şirket hisselerinde (17.05.2023 kapanış fiyatına gore) yüzde 33 yükselme potansiyeli ile 735 TL hedef fiyat öngörüyoruz. Ve alım öneriyoruz.
THY: THY, 2023 yılının ilk çeyreğinde 17 milyon yolcu taşıyarak; pandemi öncesi 2019 yılını geride bıraktı. Doluluk oranı bundan önceki senenin aynı çeyreğine gore 11,1 puan artarak yüzde 81.3 olarak gerçekleşti. Yolcu birim geliri ise 2022 yılının birinci çeyreğine gore yüzde 18.8 artışla 8,67 cent seviyesine terfi etti. Kargo geliri 2023 yılının birinci çeyreğinde bundan önceki senenin aynı çeyreğine yüzde 40 gerileme göstererek 591 milyon dolar olarak gerçekleşti. Şirket, 2023 yılının birinci çeyreğinde 82 milyar TL ile konsensüs beklentilerin üstünde satış geliri elde etti. Yolcu sayısında yaşanmış olan artış ve birim ücretlerde meydana gelen yükselişin tesiri ile bundan önceki çeyreğe gore satışlarını yüzde 93 artırdı. Petrol varil fiyatı 2023 ilk çeyrekte geçen senenin aynı dönemine gore yüzde 19.1 düşüşle 81 dolar seviyesine gerileme gösterse de firmanın artan akaryakıt tüketimi firmanın satış maliyetleri içindeki payını yüzde 39 seviyesine yükseltmesine niçin oldu. Ek olarak akaryakıtın etkinlik giderleri içindeki oranı da yüzde 35 seviyesine terfi etti (2022/1Ç yüzde33). Bunun bununla beraber personel ücretlerinde yaşanmış olan artışın tesiri ile brüt kâr marjı yüzde 14.9 seviyesine gerileme gösterdi. Firmanın genel yönetim giderlerinde personel maliyetlerinin artış göstermesi, pazarlama ve satış giderlerinde yaşanmış olan artış ve zelzele kaynaklı bağış sebebiyle firmanın etkinlik kârı bundan önceki senenin aynı dönemine gore azalış göstererek 2,1 milyar olarak gerçekleşti. Firmanın FAVÖK’ü yüzde 44’lük artışla 11,9 milyar TL olarak gerçekleşse de FAVÖK marjı yüzde 14.51’e gerileme gösterdi. Şirket, 2023 yılının ilk çeyreğinde net kârını konsensüs beklentilerinin üstünde yüzde 99 oranında artırarak 4,42 milyar TL’ye yükseltti. THY’nin birinci çeyrek finansalları itibarıyla 3,7 cari F/K ve 4,3 cari FD/FAVÖK çarpanlarının iskontolu bulunduğunu düşünmekle birlikte 2033 stratejisi kapsamında 50 milyar doların üstünde ciro, yüzde 20-25 aralığında FAVÖK marjı, filo büyüklüğünün 800’ün üstüne çıkarılması, destinasyon sayısının 400’ü aşması ve kargo operasyonlarının 10 yılda ikiye katlanması planlarının uzun vadeli mühim bir yatırım fırsatı sağlamış olduğu kanaatindeyiz. Bununla beraber değerlememizde, jeopolitik gerginlikler, küresel hava taşımacılığı sektörünü negatif etkileyebilecek her türlü unsur, petrol fiyatlarındaki süratli yükselişler ile bunun yol açacağı akaryakıt maliyet artışlarının kâr marjlarını baskılaması ve döviz kurlarındaki volatilite ihtimaller içinde risk faktörleri olarak sıralanabilir. Bu kapsamda, Türk Hava Yolları hisselerinde (17.05.2023 kapanış fiyatına gore) yüzde 42 yükselme potansiyeli ile 12 aylık hedef fiyatımız 195 TL. Ve alım öneriyoruz.
ENERJİSA: Elektrik dağıtım, perakende satış ve alan kişi çözümleri iş kollarında Türkiye’nin önder elektrik şirketi olarak etkinlik gösteren Enerjisa, 6 Şubat depremlerinin Toroslar elektrik dağıtım şebekesi üstündeki negatif etkisine karşın 1. çeyrekte senelik yüzde 159 artışla 551 milyon TL baz alınan net kâr elde etti. Bununla birlikte ilk çeyrekte 3 milyar TL tutarında özgür nakit akışı elde eden firmanın (1Ç/2022 -3.765 Milyon TL), borçlanma oranlarındaki düşüş de devam ederken Net Finansal Borç/12 Aylık Etkinlik Gelirleri oranı 0,5 (1Ç/2022 1.5x) seviyesine geriledi. Etkinlik gelirleri ise geçen senenin aynı dönemine gore, yüzde 41 artışla 3 milyon 764 bin TL seviyesine terfi etti. Şirket tarafınca depreme ilişkin üreteç temini benzer biçimde ana maliyet kalemlerinin toplamının 780 milyon TL olduğu ve yıl içinde getirilecek düzenlemeler ve beklenilen ek tazmin uygulamaları ile tamamen karşılanmasının beklendiği açıklandı. Öteki taraftan sigorta kapsamı ve destek mekanizmaları yardımıyla afetin varlıklar üstündeki tesirinin sınırı olan olduğu ve altyapıya gelen hasarların tamamının sigorta tarafınca karşılanacağı Enerjisa tarafınca açıklandı. Firmanın 2023 yıl sonu görünümüne ilişkin tahminleri ve açıklanan orta vade görünümünün hisse performansı açısından kuvvetli bir temel dayanak bulunduğunu düşünüyoruz. 2023 yıl sonu etkinlik gelirlerinde 20-24 milyar TL, yıl sonu baz alınan net karda 4.5-6 milyar TL, yıl sonu düzenlemeye doğal olarak varlık tabanında 30-35 milyar TL ve yatırım harcamalarında ise 11-15 milyar TL arası bir tahmin deklare etti. Bununla birlikte 2022-2025 içinde etkinlik gelirlerinde yüzde 30-40 içinde ve baz alınan net karda yüzde 25-35 içinde bileşik senelik gelişme oranı hedeflenmekte. Firmanın 2023 yılsonu ve 2022-2025 etkinlik dönemleri için açıklamış olduğu projeksiyonu kuvvetli gelir büyümesi tahminleri ve öngörülebilirlik açısından pozitif bulmakla birlikte, etkinlik gelirlerinin büyük kısmını karşılayan dağıtım iş kolunun averaj enflasyona dayalı kâr artışı sağlaması ve enerji dönüşüm trendi ile E-Şarj operasyonlarının sağlayacağı gelişme potansiyelinin hisse performansını artıracağı kanaatindeyiz. Değerlememize ilişkin şirket özelinde en mühim risk faktörleri EPDK tarafınca belirlenen enerji dağıtım ve perakende satışına yönelik tarifelerdeki değişim ile faiz oranı ile döviz kurlarındaki dalgalanma olarak sıralanabilir. (2023T) 2.27 FD/FAVÖK ve (2023T) 5.83 F/K çarpanları ile iskontolu bulunduğunu düşündüğümüz Enerjisa’da (17.05.2023 kapanış fiyatına gore) 12 aylık dönemde yüzde 65 yükselme potansiyeli ile 47.85 TL hedef fiyat öngörüyoruz. Ve alım öneriyoruz.
SPK İKİ ŞİRKETİN BEDELSİZ SERMAYE ARTIRIMINA ONAY VERDİ
Ana para Piyasası Kurulu (SPK), Sasa Polyester ve Çemtaş Çelik Makina’nın bedelsiz ana para artırımı başvurularına pozitif cevap verdi
Kurulun onayının arkasından Sasa Polyester, 2 milyar 302 milyon 591 bin 217 TL tutarındaki mevcut sermayesini, 52 milyon 601 bin 757 TL’si iç kaynaklardan, 2 milyar 940 milyon 766 bin 824 TL’si de kâr payından olmak suretiyle toplamda 2 milyar 993 milyon 368 bin 581 TL bedelsiz olarak artıracak. Ana para artırımı sonrası firmanın yeni sermayesi 5 milyar 295 milyon 959 bin 799 TL’ye ulaşacak.
Çemtaş’ın 100 milyon 975 bin 680 TL’lik sermayesi, tamamı kâr payından karşılanmak suretiyle 399 milyon 24 bin 320 TL yükseltilerek 500 milyon TL’ye çıkacak.
VAKIFBANK’IN AKTİF BÜYÜKLÜĞÜ 1,8 TRİLYON TL’YE YÜKSELDİ
VakıfBank, 2023 yılının ilk çeyreğinde etken büyüklüğünü geçen senenin aynı dönemine gore yüzde 64 oranında artırarak 1,8 trilyon TL’ye yükseltti. Bankanın senenin ilk çeyreğinde çalışmalarından elde etmiş olduğu net kâr 4 milyar 503 milyon TL olarak gerçekleşti.
VakıfBank’ın nakdi ve gayri nakdi krediler yöntemiyle Türkiye ekonomisine sağlamış olduğu finansman desteği senelik bazda yüzde 60 artarak 1,4 trilyon TL’ye ulaştı. Aynı dönemde nakdi kredileri senelik yüzde 69 artışla 1,1 trilyon TL seviyesine yükselirken, etken toplamı ise senelik yüzde 64 artışla 1,8 trilyon seviyesini aştı. Böylece nakdi krediler ve toplam aktifler için pazar payları sırasıyla bundan önceki senenin aynı dönemindeki seviyeleri olan yüzde 11.7 ve yüzde 10.9’dan, yüzde 12.8 ve yüzde 11.5’e terfi etti.
Bankanın birinci çeyrek finansal sonuçlarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan VakıfBank Genel Müdürü Abdi Serdar Üstünsalih, 6 Şubat’ta yaşanmış olan zelzele felaketlerinde yaşamını kaybedenlere Tanrı’tan rahmet diledi ve VakıfBank’ın haiz olduğu dayanışma ruhuyla bölgede yaşamın normale dönmesi için ihtiyaç duyulan tüm desteği verdiğini açıkladı. Üstünsalih, “Türkiye’nin en büyük iki bankasından biri olarak sürdürülebilir finansal hizmet anlayışımızı ön planda tutarak kuvvetli teknolojik altyapımızla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İlk çeyrek finansal sonuçlarımız da bankamızın kuvvetli konumunu bir kere daha ortaya koydu. Etken büyüklüğümüz, sağladığımız kredi destekleri, mevduatlarda ulaştığımız nokta ve gerçekleştirdiğimiz yurt dışı finansman işlemleri ile yıla süratli bir başlangıç yaparak ulusal ekonomiye desteğimizi hız kesmeden sürdürüyoruz. 69’uncu yaşımızda da ülkemizin ekonomisini büyütmeye ve toplumun tüm kesimlerine ulaşırken nice başarılara imza atmaya devam edeceğiz” açıklamasında bulunmuş oldu.
Öte taraftan bankanın toplam mevduatları çeyreklik bazda yüzde 11 ve senelik bazda yüzde 83 artış ile 1,3 trilyon TL seviyesine ulaşırken, TL mevduatları ise çeyreklik bazda yüzde 22 ve senelik bazda yüzde 139 oranında artarak 829 milyar TL seviyesine terfi etti. VakıfBank, ortalama 184 milyar TL’ye ulaşan kur korumalı mevduat hesapları ürün grubuyla ve etkin bilanço yönetimi yardımıyla de Türk Lirası tarafında aktif-pasif vade farkını azaltmaya devam etti.
VakıfBank, meydana gelen DPR seküritizasyon işlemi yardımıyla internasyonal piyasalardan toplam 2 milyar dolar tutarında yeni kaynak sağlamış oldu. Vadeleri dört ve beş yıl olmak suretiyle iki dilimden oluşan ve toplam dokuz yabancı bankanın katılımıyla meydana gelen bu işlem, Türk bankaları arasındaki hem tek seferde meydana gelen en büyük tutarlı seküritizasyon işlemi hem de gene tek seferde meydana gelen en büyük fonlama işlemi olma hususi durumunu taşıyor.
TEMETTÜ KARARLARI
SUMAŞ SUNİ TAHTA: Sumaş Yapay Tahta, geçen hafta hisse başına brüt 2,25 TL temettü ödedi. Temettü verimi yüzde 2,9.
KUŞTUR: Kuştur Kuşadası Gezim, geçen hafta hisse başına brüt 8,71 TL temettü ödedi. Temettü verimi yüzde 2,9.
GEN İLAÇ: Gen İlaç, geçen hafta hisse başına brüt 1,11 TL temettü ödedi. Temettü verimi yüzde 2,8.
BORSA ŞİRKETLERİNDE NELER OLDU?
ANATOLİA TANI: Anatolia Tanı sermayesi geçen hafta 110 milyon TL’den yüzde 100 oranında bedelsiz olarak 110 milyon TL artışla 220 milyon TL’ye yükseltildi.
AKDENİZ YATIRIM HOLDİNG: Akdeniz Yatırım Tüm ortaklık sermayesinin 124,1 milyon TL’den yüzde 100 oranında bedelli olarak 124,1 milyon TL artışla 248,2 milyon TL’ye yükseltilmesine karar verildi.
ASELSAN: Aselsan ile Müdafa Sanayii Başkanlığı içinde 500 milyon TL ve 27 milyon dolar tutarında iş sözleşmesi imzalandığı bildirildi. Söz mevzusu meblağ firmanın 2022 yılı kazancının ortalama yüzde 2.9’una karşılık geliyor. Öte taraftan Aselsan ile TUSAŞ iş birliğinde Müdafa Endüstri Başkanlığı ile 365,6 milyon TL ve 18,75 milyon dolar (ASELS payına düşecek şekilde) tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Meblağ, firmanın 2022 yılı kazancının ortalama yüzde 2.1’ine karşılık geliyor. Aselsan, Müdafa Endüstri Başkanlığı ile de 51,8 milyon dolar ve 81,7 milyon TL tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Meblağ, firmanın 2022 yılı kazancının ortalama yüzde 13’üne karşılık geliyor.
CVK MADEN: CVK Maden, yurtdışındaki bir şirketten 1,14 milyon dolar tutarında iş aldığını bildirdi. Meblağ, firmanın 2023/1Ç periyodu kazancının ortalama yüzde 12’sine karşılık geliyor.
EURO POWER ENERJİ: Euro Power Enerji ile Başkent Elektrik içinde 1,13 milyon dolar tutarında sözleşme imzalanacağı bildirildi. Meblağ, firmanın 2022 yılı kazancının ortalama yüzde 1.05’ine karşılık geliyor.
RAİNBOW POLİKARBONAT: Rainbow Polikarbonat, Hornbach Group ile 900 bin euro tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Meblağ, firmanın 2022 yılı kazancının ortalama yüzde 5.2’sine karşılık geliyor.
SMART GÜNEŞ ENERJİSİ: Smart Güneş Enerjisi, yurtiçinde yer edinen bir müşterisi ile 35,5 milyon TL + KDV tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Meblağ, firmanın 2022 yılı kazancının ortalama yüzde 1.9’una karşılık geliyor.
ASTOR ENERJİ: Astor Enerji, ADM Elektrik Dağıtım tarafınca oluşturulan ihalede 9,95 milyon dolar tutarla en iyi teklifin verildiğini bildirdi. Meblağ, firmanın 2022 yılı kazancının yüzde 2.7’sine karşılık geliyor. Öte taraftan Astor Enerji hususi bir şirket ile 970 bin euro ve 4,57 milyon dolar tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Meblağ, firmanın 2022 yılı kazancının ortalama yüzde 1.5’ine karşılık geliyor. Ek olarak Astor Enerji, Senegal’de yerleşik bir şirket ile 1,75 milyon euro tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Meblağ, firmanın 2022 yılı kazancının ortalama yüzde 0,5’ine karşılık geliyor.
GİRİŞİM ELEKTRİK: Girişim Elektrik, Ankara Uzay ve Havacılık İhtisas Organize Endüstri Bölgesi tarafınca oluşturulan ihalede 41,3 milyon TL tutarında en iyi teklifin verildiğini bildirdi. Meblağ, firmanın 2022 yılı kazancının yüzde 1’ine karşılık geliyor. Öte taraftan Girişim Elektrik, ADM Elektrik’in açmış olduğu ihalede 2,67 milyon dolar ile en düşük teklifin verildiğini bildirdi. Meblağ, firmanın 2022 yılı kazancının yüzde 1.2’sine karşılık geliyor.
ORGE ELEKTRİK: Orge Elektrik, Kocaeli’nde inşa edilecek olan Kalibre Boru Çatı Güneş Enerji Santralleri Projesi’nde 955 bin dolar tutarında teklifin kabul edildiğini bildirdi. Meblağ, firmanın 2022 yılı kazancının ortalama yüzde 3’üne karşılık geliyor.
ÖZAK GYO: Özak GYO sermayesinin 728 milyon TL’den yüzde 100 oranında bedelsiz olarak 728 milyon TL artışla 1,46 milyar TL’ye yükseltilmesine karar verildi.
SUWEN TEKSTİL: Suwen Tekstil sermayesinin 56 milyon TL’den yüzde 300 oranında bedelsiz olarak 168 milyon TL artışla 224 milyon TL’ye yükseltilmesine karar verildi.
KAYSERİ ŞEKER FABRİKASI: Kayseri Şeker Fabrikası payları, geçen hafta (18 Mayıs) 16,27 TL fiyattan Yıldız Pazar’da işlem görmeye başladı.
BİEN YAPI ÜRÜNLERİ: Bien Yapı Ürünleri payları geçen hafta (18 Mayıs) 42,80 TL fiyattan Yıldız Pazarda işlem görmeye başladı.
PEGASUS: Pegasus, Nisan 2023 aylık trafik verilerine gore taşınan toplam yolcu senelik bazda yüzde 35 artarak 2,39 milyon yolcu oldu. İç hat yolcu sayısı senelik yüzde 14 artışla 0,83 milyon olurken, dış hat yolcu sayısı yüzde 50 artarak 1,56 milyon yolcuya terfi etti. Dış hatlar kapasitesi yüzde 45 artışla 3,98 milyar km (dış hatlar kapasitesi toplam kapasiteye oranı yüzde 85) olurken, yurtiçi kapasite senelik bazda yüzde 6 terfi etti. Doluluk oranı ise senelik bazda 3,9 puan yükseliş göstererek yüzde 80,5 seviyesinde gerçekleşti.
ANADOLU HAYAT EMEKLİLİK: Anadolu Yaşam Emeklilik’in Ocak-Nisan periyodu prim üretimi geçen senenin aynı dönemine gore yüzde 149 oranında artışla 1,96 milyar TL’ye terfi etti.
ANADOLU SİGORTA: Anadolu Sigorta’nın Ocak-Nisan periyodu prim üretimi, geçen senenin aynı dönemine gore yüzde 111.5 artışla 11,8 milyar TL’ye terfi etti.
ANADOLU ISUZU: Anadolu Isuzu’nun Fransa dağıtıcısı 9,2 milyon euro ve İsrail dağıtıcısından 10,6 milyon euro tutarında sipariş alındığını bildirdi. Meblağ, firmanın 2022 yılı kazancının yüzde 18.6’sına karşılık geliyor.
GLOBAL YATIRIM HOLDİNG: Global Yatırım Tüm ortaklık’in dolaylı bağlı ortaklığı olan Global Ports Tüm ortaklık, Nisan ayında limanlarına gelen vapur sayısının senelik yüzde 14 arttığını ve yolcu sayısının da yüzde 86 artış gösterdiğini bildirdi.
MAVİ GİYİM: Mavi Giyim sermayesi geçen hafta 99,3 milyon TL’den yüzde 100 oranında bedelsiz olarak 99,3 milyon TL artışla 199,6 milyon TL’ye yükseltildi.
OTOKAR: Otokar sermayesi geçen hafta 24 milyon TL’den yüzde 480 oranında bedelsiz olarak 96 milyon TL artışla 120 milyon TL’ye yükseltildi.
NATUREL ENERJİ: Naturel Yenilenebilir Enerji Orjin Gayrimenkul ile 29,5 milyon dolar + KDV tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Meblağ, firmanın 2022 yılı kazancının ortalama yüzde 70’ine karşılık geliyor.
PAPİLON SAVUNMA: Papilon Müdafa Teknoloji, Güvenlik Genel Müdürlüğü ile 17 milyon TL + KDV tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Meblağ, firmanın 2022 yılı kazancının ortalama yüzde 42’sine karşılık geliyor.
TÜRK İLAÇ VE SERUM: Türk İlaç ve Serum, DMO tarafınca oluşturulan ihalede 37,6 milyon TL tutarında iş aldığını bildirdi. Meblağ, firmanın 2022 yılı kazancının ortalama yüzde 4.5’ine karşılık geliyor.
ARD GRUP: ARD Grup ile Havelsan içinde 950 bin dolar tutarında iş sözleşmesi imzalandığı bildirildi. Meblağ, firmanın 2022 yılı kazancının yüzde 3.4’üne karşılık geliyor.
LÜKS KADİFE: Lüks Kadife Tecim sermayesi geçen hafta 10 milyon TL’den yüzde 180 oranında bedelsiz olarak 18 milyon TL artışla 28 milyon TL’ye yükseltildi.
RAY SİGORTA: Ray Sigorta’nın Ocak-Nisan periyodu prim üretimi geçen senenin aynı dönemine gore yüzde 171 artışla 3,43 milyar TL’ye terfi etti.
SEYİTLER KİMYA: Seyitler Kimya sermayesinin 59 milyon TL’den yüzde 69.5 oranında bedelsiz olarak 41 milyon TL artışla 100 milyon TL’ye yükseltilmesine karar verildi.
TAV HAVALİMANLARI: Tav Havalimanları’nın Nisan ayı yolcu sayısı geçen senenin aynı dönemine gore yüzde 38 artışla 6,53 milyona terfi etti ve 2019 istatistiklerinin de yüzde 3 üstünde gerçekleşti. Ocak-Nisan periyodu yolcu sayısı ise geçen senenin aynı dönemine gore yüzde 41 terfi etti.
THY: Türk Hava Yolları, 200 tane geniş beden ve 400 tane dar beden olmak suretiyle 600 tane tayyare alımı için üretici firmalar ile görüşme yapılacağını bildirdi.
Basit ve lezzetli bir pizza tarifi: Malzemeler: Hamur için: 500 gr un 1 paket (10…
Acil Tıp Uzmanının Görevi Acil tıp uzmanları, sıhhat hizmetleri sunumunda dirimsel bir yere haiz olan…
Yeni Düzenlemenin Amacı Yeni düzenleme, 1 Ocak'tan itibaren 60-65 yaş aralığındaki bireylerin toplu ulaşımda daha…
Emeklilere Yılbaşı İkramiyesi Verilecek mi? Gözler Hükümetin Açıklamasında Yılbaşı yaklaşırken, emeklilerin en çok merak ettiği…
Uzak Şehir 6. Bölüm Özeti Uzak Şehir dizisi, her bölümünde izleyicilere yoğun duygusal deneyimler sunarak…
Akut Bakteriyel Rinosinüzit AKUT BAKTERİYEL RİNOSİNÜZİT Akut rinosinüzit, paranazal sinüs mukozasının enflamasyonudur. Burun mukozası da…